Összeállhatnak az osztrák zöldek a tőlük kivált Peter Pilz-cel az EP-választásra

Szerző: Bukovics Martin
2019.02.08. 16:44

Összehozhatja az EP-választáson való rossz szerepléstől való félelem az osztrák zöldeket annak a Peter Pilznek a listájával, amely úgy ejtette ki az osztrák zöldeket a parlamentből 2017 őszén, hogy Pilz csak pár hónappal előbb lépett ki tőlük.

Összeállhatnak az osztrák zöldek a tőlük kivált Peter Pilz-cel az EP-választásra

Igencsak meglepő folyamat zajlik a szomszédban: az osztrák Schiffer András, azaz Peter Pilz kegyeit keresik az osztrák Zöldek. A politikus 2017 nyarán lépett ki az osztrák Zöldektől, majd saját listával vágott neki az őszi parlamenti választásnak. Meglepetésre a lista 4,4 százalékkal be is jutott a parlamentbe, a zöldek viszont kiestek a maguk 3,8 százalékos eredményével (Ausztriában 4 százalékos a küszöb).

A sztori nagyjából úgy fordítható le magyar viszonyokra, mintha az LMP-ből a 2013-as pártszakadáskor nem a párbeszédesek léptek volna ki, hanem Schiffer András, Sallai R. Benedek, Vágó Gábor és társaik, hogy létrehozzanak egy iszlámkritikus-balos-bevándorláskritikus-agrárius Schiffer Listát, ami aztán annyira sikeres lesz, hogy kiejti a Karácsony Gergely-Szabó Tímea-Dorosz Dávid-féle progresszív-balliberális-feminista-identitáspolitizáló LMP-t a parlamentből.

Az eredetileg Liste Pilz (Pilz listája) néven futó projekt célja az volt, hogy kinőjön belőle egy baloldali párt: ezt megalapozandó 2018 őszén felvették a Jetzt (Most) nevet. Erre azért is szükség volt, mert bár a pártalapító azóta tisztázta magát a vádak alól, Pilz imidzsét jelentősen lerombolta a metoo-botrány, ami egy sajtóértesülést követően robbant ki, miszerint Pilz a 2013-as alpbachi fórumon részegen fogdosni próbálta az Európai Néppárt egyik gyakornokát.

Egy zöld EP-képviselő tuti lesz

A botrány megártott Pilzék népszerűségének: bár a 2017. őszi választást követően egy ideig Pilzék még tovább tudtak erősödni, a metoo-ügy mára alaposan megtépázta támogatottságukat. Egy friss, csütörtök éjszaka publikált közvélemény-kutatás szerint a Zöldek 7, a Jetzt 4 százalékon áll – azaz csak a Zöldek tudnának küldeni az Európai Parlamentbe egy képviselőt (az EP-választásokon Ausztriában 4,5 százalék a bejutási küszöb). Mutatjuk is a számokat:

AZ OSZTRÁK PÁRTOK ÉS EP-LISTAVEZETŐJÜK TÁMOGATOTTSÁGA. FOTÓ: OE24

A Jetzt 4 százalékos szereplése csodaszámba megy, hiszen Pilzéket az utóbbi időkben rendre 2 százalék körülre mérték. De nem, a jó szereplés nem csoda, hanem egy okos politikai húzás következménye. A Jetzt ugyanis azt a Johannes Voggenhubert tette meg EP-listavezetővé, aki a zöldpárt egyik alapítója volt, és 1995 és 2009 között a Zöldek színeiben EP-képviselősködött. 2009 óta pedig nem azért nem ül a strasbourgi-brüsszeli testületben, mert elment a kedve az EU-s politizálástól, hanem azért, mert kitúrta onnan Ulrike Lunacek (aki aztán egészen 2017-ig EP-képviselősködött, majd hazatért megmenteni pártját, ami nem sikerült: kiütötte őt Pilz, ő pedig lemondani kényszerült a párttisztségeiről).

A két öreg rókát ez köti össze: Pilz azért lépett ki a Zöldektől 2017 nyarán, mert nem kapta meg a hőn áhítottt előkelő helyet a párt választási listáján. Voggenhuber pedig most, tíz évvel a történtek után venne revansot korábbi pártján.

Voggenhuber hétfőn jelentette be, hogy a Jetzt EP-listavezetője lesz, ahogy azt is, hogy választási szövetséget kezdeményez Initiative 1 Europa (Egy Európa Kezdeményezés) néven, amelybe várja volt pártját is, de nekik be kell érniük a lista második helyével. A Zöldek ezt az ajánlatot akkor kapásból elutasították: mint mondták, Werner Kogler, a párt vezetője személyében van saját listavezetőjük.

Listafúzió?

A hét második felére viszont már elkezdett mozgolódni a tagság: a Der Standard arról számol be, hogy a Zöldek egyik 2017 őszén visszavonult karintiai politikusa elpanaszolta nekik, mennyire szomorú, hogy két régi barátja egymás ellen indul. Szerinte Koglernek és Voggenhubernek félre kellene tennie a sértettséget, hogy közös listán indulhassanak el. Ha ugyanis mind a Zöldek, mind a Jetzt rajthoz áll, elképzelhető, hogy csak egyikük jut be az EP-be, de az sem kizárt, hogy végül egyik sem.

A Der Standardnak Peter Pilz megismételte Voggenhuber ajánlatát: „Kurznak akarok rosszat, nem Werner Koglernek. Strachénak akarok rosszat, nem Rudi Anschobernek vagy Georg Willinek. A Zöldeknek sok kompetens embere van a tartományokban – nekünk pedig a parlamentben.” A stájer Zöldek vezetője, Lambert Schönleitner szintén azt szeretné, ha egyezségre jutna a két zöld párt, de nem úgy, ahogy Pilz: szerinte Voggenhuber Jetztnél való indulása komoly hiba, de még nem késő korrigálni azt, átjöhet a Zöldek listájára, ahonnan 2009-ben kitúrták őt. „Ha Voggenhuber komolyan venné a zöld gondolatot, tudná, mennyire fontos, hogy a mozgalom egységesen lépjen fel!”

A Zöldek és a Jetzt EP-választási programja nagyon hasonló, a Der Standard újságírója, Walter Müller éppen ezért nem is érti, miért nem egymást erősítve indul a két párt. Nina Weißensteiner, a bécsi liberális napilap egy másik újságírója viszont azt hangsúlyozza, hogy az „angry old men” Pilzék ajánlatát nem szabad elfogadnia a Zöldeknek, abban ugyanis egy cseppnyi jóindulat sincs: ha ugyanis tényleg a zöld EP-jelenlét erősítése és a jobboldal gyengítése lenne a cél, felkínálnák az első helyet az erősebb pártnak.

FOTÓ: Peter Pilz / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek