+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 8. péntek, 20:35
Határozottan boldogabbak lettek a kísérletben résztvevők, de a munkába állási kilátásaik nem változtak érdemben.

Nem túl kecsegtető eredménnyel zárult az a két év után tavaly decemberben zárult finnországi kísérlet, melyben arra a keresték a választ, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése segít-e a munkanélkülieknek abban, hogy új állást találjanak, és elegendő támogatást nyújt-e abban az esetben, ha valakinek alkalmi munkákból kell fenntartania magát. A kísérletben résztvevő – véletlenszerűen kiválasztott –

 

2000 finn munkanélküli havonta 560 eurónyi (180 ezer forint) alapjövedelmet kapott minden hónapban, még akkor is, ha sikerült közben elhelyezkednie.

 

Ez alapjövedelmet, tulajdonképpen az átlagosan ennél nagyobb összegű munkanélküli segélyből csípték le, mintegy mozgó juttatásként. Tehát ha valaki a kísérlet előtt 1000 eurót kapott a finn államtól, akkor az alapjövedelmen felüli 440 eurót továbbra is utalták neki, ha nem tudott elhelyezkedni. Ha valaki viszont közben talált egy havonta 2000 eurót fizető állást, akkor 2560 eurót vihetett haza.

 

A kísérletben résztvevők ugyan boldogabbnak és kevésbé stresszesnek érezték magukat, de

 

a foglalkoztatottsági adatok nem javultak érdemben a kontrollcsoporthoz képest. 

 

Az eredmények tükrében most sokak szemében eléggé megkérdőjeleződött a módszer hatékonysága. Ugyanakkor számos hasonló kísérlet zajlik világszerte, így talán túl korai lenne levonni a végső konzekvenciákat.

 

Te mit gondolsz az alapjövedelemről?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kétfarkús alpolgármestert, Döme Zsuzsannát lekiscsajozó Deutsch László megjegyezte, neki ez a szavajárása.

Orbán miatt egymást üti a két szlovén jobboldali párt: egyikük mellette, másikuk ellene szavazott az EP-ben a magyar jogállamiságról.

A Kisalföld új vezetője, Varga Ottó már Heves, Békés és Nógrád megyei napilapoknál is volt főszerkesztő.

A brit királynő vasárnap óta már a Habsburg-császárnál is régebb óta uralkodik: már attól sincs messze, hogy megdöntse a francia XIV. Lajos rekordját.

Marjan Šarec miniszterelnök új választást akar, nem véletlenül: ezzel megduplázná pártja támogatottságát a legutóbbi, 2018-as voksoláshoz képest.

Nem szerezte meg a mélyvörös Emilia-Romagna tartományt Matteo Salvini Legája. Az eredmény újabb lendületet adhat a római kormánynak és az olasz baloldal újraszerveződésének.

Az Orbán budapesti meghívását sem elutasító tartományfőnök a kampányban eleve finoman elhatárolódott a pártvezetés progresszív irányvonalától.

A hét kérdése

Nagyon sima győzelmet aratott az összellenzék jelöltje ellen Dézsi Csaba András. Sok elemzés született már róla, de mi megkérdezünk téged is.

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás