A Radiohead énekese a felemelkedőben lévő Harmadik Birodalomhoz hasonlította May brexit-politikáját

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.08. 19:10

Semmi köze nincs a demokráciának ahhoz, amit a brit kormány művel – véli Thom Yorke.

A Radiohead énekese a felemelkedőben lévő Harmadik Birodalomhoz hasonlította May brexit-politikáját
Egy 21. századi brit miniszterelnöknek nem szabadna a félelmet fegyverként használnia

– fakadt ki Theresa May kormányfő brexittel kapcsolatos politikája miatt Thom Yorke, a Radiohead énekese a Twitteren. A háromszoros Grammy-győztes együttes frontembere azzal vádolja a brit kormányt, hogy káosszal fenyegetőzve próbálják megfélemlíteni a polgárokat és a parlamentet az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséről szóló vitában.

Yorke szerint óriási aggodalmat és szenvedést okozott

az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jövőjének megkérdőjelezése, és tárgyalási eszközként való felhasználása, mely a náci Németország első napjaihoz méltó cselekedet.

Hozzátette: amit Theresa May kormánya művel, annak semmi köze nincs a demokráciához, szemben azzal, ahogy ezt a kabinet állítja.

Az énekesenek nem ez az első kirohanása a brexit és kormányzó Konzervatív Párt ellen. Egy tavalyi interjúban azzal vádolta a brit kormányt, hogy szakadékba futó lemmingekként kezeli az Egyesült Királyság állampolgárait.

Az Egyesült Királyság várhatóan 2019. március 29-én távozik az Európai Unióból, de a válás részleteit tartalmazó megállapodást még mindig nem sikerült nyélbe ütni. A szövetségben maradó huszonhetek ugyan megegyeztek a londoni vezetéssel, de a brit parlament történelmi többséggel utasította el az alkut, így jelenleg úgy áll a helyzet, hogy megállapodás nélkül valósul meg a kilépés. Ennek azonban igencsak kellemetlen következményei lehetnek a brit gazdaságra. Elég ha csak arra gondolunk, hogy vámegyezmény hiányában mekkora kavarodás lehet a határokon, főleg annak fényében, hogy a britek az összes behozott termék 53 százalékát uniós tagállamból importálják.

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő távozásáról 2016 júniusában tartottak népszavazást. A résztvevők 52%-a akkor a kilépés mellett döntött. A közvélemény-kutatások ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy azóta a maradás-pártiak kerültek határozott többségbe.

FOTÓ: Instagram / Daniel Stashkin

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek