+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 7. csütörtök, 20:20
Az Unióban csak Málta áll rosszabbul e tekintetben. Dél-Amerika meg jobban teljesít, mint Európa.

Pont csütörtök délután jelent meg egy cikk az Azonnalin, ami azt ecsetelte, hogy hol ferdít az az elmúlt napokban szárnya kapott hír, hogy csak férfiak kapták az Egyesült Arab Emírségek első esélyegyenlőségi díjait. A Lénárd Anna által közölt cikkből például kiderül, hogy az arab állam az elmúlt időszakban erős lépéseket tett a nemi jogegyenlőségek útján, és hát pontosan kilencszer annyi nő van a kormányában, mint Magyarországnak.

 

Ennek fényében érdekes adatokat lehet kinyerni abból, amit egy parlamenteket vizsgáló szervezet állított össze, hogy még csak abban sem valamelyik európai állam a vezető, hogy arányaiban a világon itt legyen a legtöbb nő, hanem egy afrikai ország, mégpedig Ruanda, Ruandában ugyanis a 80 képviselőből 49 nő van, ami a képviselet 61,3 százaléka. Igaz, hogy Ruandában abszolút nem szabadok a választások, a régóta hatalmon levő Paul Kagane ugyanis kvázi diktátorként uralkdik, a legutóbbi választásokon 99,7 szátalékkal nyert.

 

A világon jelenleg csupán három parlamentben vannak többségben a nők, a dobogón két dél-amerikai állam foglal helyet, éspedig Kuba és Bolívia 53,2 és 53,1 százalékokkal. Tekintve, hogy mindkét ország baloldali vezetéssel bír, hagyományosan támogatják a nők részvételét a politikai életben, Bolíviában 53,1 százalékos női képviseleti kvóta van, (idéntől ugyanolyan besorolást kapott, mint Magyarország a Freedom House éves jelentésében, azaz részlegesen szabad állam), Kuba meg kommunista diktatúra.

 

A listán eleve jól szerepelnek a dél-amerikaiak, ami viszont érdekes, hogy

 

az első tízben mindössze egy európai ország van,

 

éspedig Finnország: kétszáz parlamenti képviselőjéből nyolcvannégy nő.

 

Na de hogy állnak a magyarok? Hát Európán belül nagyon rosszul, úgy általában pedig csak rosszul: a szervezet ugyanis százkilencvenegy országból gyűjtött adatot, Magyarország pedig száznegyvenhatodik helyen áll, a százkilencvenkilenc képviselő között huszonöt nő van, ez pedig 12,6 százalék, közvetlenül előttünk olyan országok vannak, mint Szíria, vagy Egyiptom, ezekben persze nem demokratikusak voltak a választások, úgyhogy inkább érdekesség, mintsem a női politikusok elfogadottságának jele az itteni eredmény.

 

Európában csak két országban van kevesebb nő a parlamentben, ebből csak egy uniós van, éspedig Málta (11,9 százalék), a másik pedig Ukrajna, itt 12,3.

 

A közvetlen szomszédaink pedig a következőképpen állnak: Szlovákia, 20 százalék, Ausztria, 34,4 százalék, Szlovénia, 24,4 százalék, Szerbia, 34,4 százalék, Románia 20,7 százalék, Horvátország, 18,5 százalék.

 

A világon több országban is bevezettek már női kvótát, ezzel szeretnék garantálni, hogy ne essen egy bizonyos arány alá a női képviselet, így például a szomszádok közül Szerbiában minimum 34 százalék kell legyen az arány (mint fentebb látható, ennél éppen csak nüansznyival nagyobb), Szlovéniában pedig 24,4, Horvátországban 18,5. Európában legmagasabb kvótát a franciák állították fel, ők 39,5 százalékot garantálnak.

 

FOTÓ: női parlamenti képviselők egy decemberi tüntetésen. Instagram/Szél Bernadett.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A komikusból lett államfő jól sakkozott, amikor feloszlatta a parlamentet. Az újban minden bizonnyal meglesz az abszolút többsége is.

A románoknak nem sikerült feljutniuk eddig a Holdra, de a krátereket elég jól ismerik így is.

Hiába zajlik a teátrális balhézás a Lega és az Öt Csillag között a római kormányban, a Lega népszerűsége növekszik.

Itt az exkluzív olvasói Facebook-csoportunk, csatlakozz még ma!

Hogyan áll most az előválasztás szervezése, egyáltalán lesz-e? Megkerestük az érintett feleket, és azt is megtudtuk, volt-e üvöltözés a kutyapárttal az előválasztás miatt.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás