+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 7. csütörtök, 20:20
Az Unióban csak Málta áll rosszabbul e tekintetben. Dél-Amerika meg jobban teljesít, mint Európa.

Pont csütörtök délután jelent meg egy cikk az Azonnalin, ami azt ecsetelte, hogy hol ferdít az az elmúlt napokban szárnya kapott hír, hogy csak férfiak kapták az Egyesült Arab Emírségek első esélyegyenlőségi díjait. A Lénárd Anna által közölt cikkből például kiderül, hogy az arab állam az elmúlt időszakban erős lépéseket tett a nemi jogegyenlőségek útján, és hát pontosan kilencszer annyi nő van a kormányában, mint Magyarországnak.

 

Ennek fényében érdekes adatokat lehet kinyerni abból, amit egy parlamenteket vizsgáló szervezet állított össze, hogy még csak abban sem valamelyik európai állam a vezető, hogy arányaiban a világon itt legyen a legtöbb nő, hanem egy afrikai ország, mégpedig Ruanda, Ruandában ugyanis a 80 képviselőből 49 nő van, ami a képviselet 61,3 százaléka. Igaz, hogy Ruandában abszolút nem szabadok a választások, a régóta hatalmon levő Paul Kagane ugyanis kvázi diktátorként uralkdik, a legutóbbi választásokon 99,7 szátalékkal nyert.

 

A világon jelenleg csupán három parlamentben vannak többségben a nők, a dobogón két dél-amerikai állam foglal helyet, éspedig Kuba és Bolívia 53,2 és 53,1 százalékokkal. Tekintve, hogy mindkét ország baloldali vezetéssel bír, hagyományosan támogatják a nők részvételét a politikai életben, Bolíviában 53,1 százalékos női képviseleti kvóta van, (idéntől ugyanolyan besorolást kapott, mint Magyarország a Freedom House éves jelentésében, azaz részlegesen szabad állam), Kuba meg kommunista diktatúra.

 

A listán eleve jól szerepelnek a dél-amerikaiak, ami viszont érdekes, hogy

 

az első tízben mindössze egy európai ország van,

 

éspedig Finnország: kétszáz parlamenti képviselőjéből nyolcvannégy nő.

 

Na de hogy állnak a magyarok? Hát Európán belül nagyon rosszul, úgy általában pedig csak rosszul: a szervezet ugyanis százkilencvenegy országból gyűjtött adatot, Magyarország pedig száznegyvenhatodik helyen áll, a százkilencvenkilenc képviselő között huszonöt nő van, ez pedig 12,6 százalék, közvetlenül előttünk olyan országok vannak, mint Szíria, vagy Egyiptom, ezekben persze nem demokratikusak voltak a választások, úgyhogy inkább érdekesség, mintsem a női politikusok elfogadottságának jele az itteni eredmény.

 

Európában csak két országban van kevesebb nő a parlamentben, ebből csak egy uniós van, éspedig Málta (11,9 százalék), a másik pedig Ukrajna, itt 12,3.

 

A közvetlen szomszédaink pedig a következőképpen állnak: Szlovákia, 20 százalék, Ausztria, 34,4 százalék, Szlovénia, 24,4 százalék, Szerbia, 34,4 százalék, Románia 20,7 százalék, Horvátország, 18,5 százalék.

 

A világon több országban is bevezettek már női kvótát, ezzel szeretnék garantálni, hogy ne essen egy bizonyos arány alá a női képviselet, így például a szomszádok közül Szerbiában minimum 34 százalék kell legyen az arány (mint fentebb látható, ennél éppen csak nüansznyival nagyobb), Szlovéniában pedig 24,4, Horvátországban 18,5. Európában legmagasabb kvótát a franciák állították fel, ők 39,5 százalékot garantálnak.

 

FOTÓ: női parlamenti képviselők egy decemberi tüntetésen. Instagram/Szél Bernadett.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az indiai választás 39 napon át tartott, amin akár 900 millió választópolgár is szavazhatott.

Lucy Jones vonósokkal mutatta meg, mennyire durva a változás azokhoz az időkhöz képest, amikor elkezdték figyelni a világ hőmérsékletét. Videó!

Amennyiben a lakosság elutasította volna, az akár a schengeni övezetből való kizárást is eredményezheti.

A német konzervatívok egyre inkább közelednek a horvát jobboldalhoz, amely ellentétben az eddig kivételezetten kedvelt magyarral nem fordult szembe velük. Videó Merkel horvátjáról!

Ráadásul Matteo Salviniék európai szövetsége elég nagy gyomrost kapott Heinz-Christian Strache bukása miatt is.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

2014 és 2018 között 426 esetet rögzítettek az ukrajnai magyarellenesség megnyilvánulásaiból. Filmpremier május 20-án.

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

Remélhetőleg az összes jó mátrai bort végigkóstolhatod május 24-én Budapesten.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás