Vissza kéne hozni a rock’n’rollt a politikába, mert most csak liftzene van

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.06. 07:01

Puzsér szerint az ellenzék erkölcsi megújulása a csodafegyver a kormány ellen a hisztérikus őrjöngőverseny helyett, pártpolitikus beszélgetőpartnerei viszont azt mondták neki Pécsett, hogy nem létezik csodafegyver. Az LMP-s Keresztes László Lóránt a klímaváltozás kapcsán vizionált migrációs apokalipszist, a jobbikos Gyöngyösi Márton pedig dagonya helyett kultúrát szeretne a közéletbe.

Vissza kéne hozni a rock’n’rollt a politikába, mert most csak liftzene van

A magyar választó undort érez, mikor a politikusra néz, viszolyog, olyan érzése van, hogy valami nagyon alantas osztályra néz, „Untermensch-élménye” van – erről beszélt Puzsér Róbert, az LMP által támogatott független főpolgármester-jelölt Pécsett egy kerekasztal-beszélgetésen kedd este. A 21. század kérdéseiről és az arra adott válaszokról szóló beszélgetésen Keresztes László Lóránt és Demeter Márta, az LMP társelnökei, illetve Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője vettek még részt.

Az egyébként teltházas esemény főként fiatalokat vonzott, és leginkább Puzsér monológjai mentették meg az egyetértésbe fulladástól,

ugyanis a többi résztvevő nem győzött egyetérteni egymással. Például egyetértettek abban, hogy nincs „csodafegyver”, amiellyel leváltható a kormány, ezt csak „kőkemény munkával” lehet elérni.

Puzsér szerint viszont igenis létezik ilyesmi:

„Van csodafegyver: az erkölcsi forradalom, a magasabb erkölcsi minőség, a szavahihetőség helyreállítása.” Hozzátette: a Kutyapárt az egyetlen olyan politikai erő, amelyik képes megteremteni a minőségi különbség látszatát.

„Bocsánat, ez így van” – mondta a többi résztvevő felé nézve Puzsér. Szerinte ugyanis van egy olyan ellenzék, amelynek a tagjai nem igazán akarnak nyerni, leginkább nem veszíteni akarnak. Ők a marketingesek által megírt politikát követik, „hogy ne mondjunk semmit, mert akkor nem ronthatjuk el, mert akkor attól a valamitől valaki valahol megijed”.

Az ellenzékiek nem akarnak az ellenzék leváltásáról hallani

Később Puzsér arról is beszélt, hogy először ellenzéket kell váltani, utána lehet kormányt váltani. Ez viszont egy olyan rossz hír, amit az ellenzéki érzelmű magyarok nem akarnak hallani, ezért nem is mondják nekik, mert a rossz hír forrását megbüntetik érte. Úgy vélte,

az ellenzék súlypontja továbbra is Gyurcsány Ferencen belül van, és addig ha a kormányt ez az ellenzék le is váltja, az elmúlt harminc év rendszerét nem fogja, és Orbán visszatér, de négyötöddel.

„Most remélem megijedtetek, ez rosszabb mint Soros György” – jegyezte meg.

Szerinte az ellenzék „hisztérikus őrjöngőversenybe” kezdett az MTVA folyosóján fetrengéssel, pedig ha van valami, ami rombolja a kormányzóképesség látszatát, akkor ez az, „ahogy Hiroshimát rombolta az atombomba”.

A politikában rock’n’roll helyett most liftzene van

Puzsér szerint az erkölcsi forradalom azt fogja jelenteni, hogy a politikus nem kérdezi meg a marketingest, hogy hogyan fognak reagálni a közlendőjére, mert fél a következményektől.

„Vissza kéne hozni a rock’n’rollt a politikába, mert csak liftzene van” – mondta, kifejtve, hogy a rock’n’roll az valamilyen, termel lájkokat és diszlájkokat, míg a liftzene, ami senkinek sem kellemetlen, nulla diszlájkot hoz, de azt senki nem is veszi meg otthonra.

„A politikai prostituálti létet kéne a politikusnak maga mögött hagyni” – mondta.

Keresztes: Elvették az eszközeinket

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke Puzsérra reagálva elmondta: bár sok mindennel egyetért, mégis vitatkozna, mivel ő azt tapasztalta a pécsi önkormányzatban, hogy egy 28 fős testületetből 8 fős ellenzékkel nem lehetett elérni semmit, „a politika elvesztette az eszköztárát”.

Szerinte kritizálták az LMP-t, hogy Ron Werber volt a tanácsadójuk, és azzal vádolták őket, hogy a párt már csak marketingtermék, de ez nem volt igaz: a pártnak ott volt a vitákban kiérlelt programja, csak látták azt, hogy ezt nem lehet érvényesíteni. Saját pártját dicsérve azt mondta: az LMP a leghitelesebb, legtisztességesebb párt, de kell eszköz a tartalom megismertetésére.

Keresztes arról is beszélt, a valóság „cafatjait” se fedi fel a kormány azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a migrációs krízis vége, hogy milyen „súlyos, apokaliptikus” következménye lesz, ha nem tudunk tenni az éghajlatváltozás ellen. Kiállt amellett, hogy szükség lesz mindig politikai marketingre az ügyben, de azt nem démonizálással kell megoldani, hanem fejlesztéspolitikával.

Az LMP másik társelnöke, Demeter Márta elmondta: fel kell mutatni a 21. századi víziót, ki kell fejteni annak részleteit, közvetlen kapcsolatot kell kialakítani az emberekkel, oda kell menni mindenkihez és mélyebb vitákat kell kinyitni.

Gyöngyösi: Dagonya van itt, nem kultúra

Gyöngyösi Márton elismerte:

a politikusok esetén az Untermensch-lét indokolható,

a politkai osztály sokat tett azért, hogy ilyen legyen a megítélésük. Ő akkor érzékelte, hogy mekkora a gond az országban, mikor rájöttek, hogy sok probléma nagy része abból fakad, hogy van egy általános bérprobléma.

A Jobbik próbált ezzel foglalkozni, de se a szakszervezetek, se a civilek, se az ellenzék, se a média nem volt nyitott erre a kérdésre.

Itt érzékelte azt, hogy ebben az országban valami végérvényesen elromlott, ebből a rendszerből ki kell lépni azokkal, akikkel szót lehet még érteni,

és alternatív nyilvánosságot kell megteremteni a közös ügyekhez. Ez azt jelentené, hogy a NER propagandájával szemben fel kell állítani egy alternatív közvéleményt, ami csak a minőségre építhet. Gyöngyösi azt is kifejtette, ami jelenleg van a közéletben, az dagonya: sok mindennek nevezhető, de kultúrának nem, pedig az utóbbit kéne megteremteni a polgári Magyarország létrehozása érdekében.

FOTÓ: Sétáló Budapest 2019 / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek