+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 6. szerda, 07:35
A jelenség ellen minden erejével harcol a Szentszék, de még nem sikerült teljesen megfékezniük. Franciaországban egy teljes kongregációt kellett felszámolnia XVI. Benedeknek a súlyos visszaélések miatt.

Papok által apácák ellen elkövetett szexuális erőszakról beszélt újságírók előtt, a történelmi közel-keleti látogatáson résztvevő Ferenc pápa.

 

A katolikus egyház feje azt is elismerte, hogy volt olyan eset, amikor szabályosan szexrabszolgaként tartottak apácákat.

 

A szentatya elődje, XVI. Benedek pápa bátorságát dicsérte, hogy a visszaélésekről kapott információk után feloszlatta az egész érintett gyülekezetet.

 

Ferenc pápa részletekbe nem bocsátkozott az üggyel kapcsolatban, de a Vatikán sajtófőnöke elmondta, hogy az eset Franciaországban történt, még évekkel ezelőtt. A német származású XVI. Benedek pápa 2005-től 2013-ban történt lemondásáig vezette a katolikus egyházat.

 

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a Szentszék határozottan fellép az apácák elleni szexuális erőszakkal szemben, de a jelenség – mely elsősorban az újonnan létrehozott kongregációkat érinti – továbbra sem szűnt meg.

 

A katolikus egyház apácákkal foglalkozó szervezete tavaly novemberben elítélte a hallgatás és titkolózás egyházon belül tapasztalható kultúráját, ami sok áldozatot eltántorít attól, hogy beszéljen az őt ért sérelmekről. A napokban a Vatikán női magazinja is beszámolt a jelenségről, mely egyes esetekben ahhoz vezetett, hogy

 

az erőszak során fogant gyermekek miatt abortuszra kényszerítették az érintett apácákat.

 

Az abortuszt a katolikus egyház egyébként szigorúan tiltja.

 

FOTÓ: Marko Vombergar

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

Százezer ember vonult végig New York pénzügyi negyedén, hogy aztán meghallgassa a svéd klímaaktivistát. Az Azonnali ott volt, és hoztunk nektek képeket!

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

A Szabadságpárt gyorsan szeretne szalonképesebbé válni, hogy újra elfogadható koalíciós partner lehessen a Kurz-féle Néppárt számára.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Ezen három dolog kombinációja lesz szeptember 27-29 között, naná, hogy Szentendrén.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás