+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. február 6. szerda, 07:35
A jelenség ellen minden erejével harcol a Szentszék, de még nem sikerült teljesen megfékezniük. Franciaországban egy teljes kongregációt kellett felszámolnia XVI. Benedeknek a súlyos visszaélések miatt.

Papok által apácák ellen elkövetett szexuális erőszakról beszélt újságírók előtt, a történelmi közel-keleti látogatáson résztvevő Ferenc pápa.

 

A katolikus egyház feje azt is elismerte, hogy volt olyan eset, amikor szabályosan szexrabszolgaként tartottak apácákat.

 

A szentatya elődje, XVI. Benedek pápa bátorságát dicsérte, hogy a visszaélésekről kapott információk után feloszlatta az egész érintett gyülekezetet.

 

Ferenc pápa részletekbe nem bocsátkozott az üggyel kapcsolatban, de a Vatikán sajtófőnöke elmondta, hogy az eset Franciaországban történt, még évekkel ezelőtt. A német származású XVI. Benedek pápa 2005-től 2013-ban történt lemondásáig vezette a katolikus egyházat.

 

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a Szentszék határozottan fellép az apácák elleni szexuális erőszakkal szemben, de a jelenség – mely elsősorban az újonnan létrehozott kongregációkat érinti – továbbra sem szűnt meg.

 

A katolikus egyház apácákkal foglalkozó szervezete tavaly novemberben elítélte a hallgatás és titkolózás egyházon belül tapasztalható kultúráját, ami sok áldozatot eltántorít attól, hogy beszéljen az őt ért sérelmekről. A napokban a Vatikán női magazinja is beszámolt a jelenségről, mely egyes esetekben ahhoz vezetett, hogy

 

az erőszak során fogant gyermekek miatt abortuszra kényszerítették az érintett apácákat.

 

Az abortuszt a katolikus egyház egyébként szigorúan tiltja.

 

FOTÓ: Marko Vombergar

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megcsináljuk, drágám? Vágatlan, kordokumentum-értékű felvétel a Móricz Zsigmond körtérről!

A német óriáscég cseh érdekeltségeitől is megszabadulna az Európai Bizottság kedvéért.

Tényleg léteznek emberek, akiket az kapcsol ki, ha mindenféle gyilkosságról, halálról és egyéb istentelen dolgokról kárognak nekik.

Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, simán meglesz a célként kitűzött ötvenezer szavazat. Kattints, és elmondjuk, hogy áll most az előválasztás!

A kínai külügy szerint az, ahogy Hongkongban bánnak a tüntetőkkel az ország belügye, nem a G20-ra való.

A hét kérdése

Kálmán Olga? Karácsony Gergely? Kerpel-Fronius Gábor? Ez a hét kérdése, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Etűdök rókafűrészre és fröccsöntött szarkára címen fut a projekt a PIM-ben. Június 25.

Filmvetítés, majd beszélgetés a román rendszerváltás kérdéseiről június 26-án.

Pécsen amúgy is van pár elég menő épület, most pedig még fényfestéssel is felturbózzák őket. Június 27-30.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

A Fidesz-árvák után az EP-választások eredményeit elnézve létrejött a baloldal árváinak tömege is. Ez ma az egyetlen politikai tér, ahol vákuum lett.

Jó-e, ha politizálnak a zenészek akár a számaikban, akár azokon kívül, vagy inkább idegesíti ez a hallgatóságot? Orfűi videó!

Ahogy bajor politikusból német kancellár se tudott még soha lenni, európai bizottsági elnök se lesz talán. De ez nem is lenne baj. Techet Péter véleménye!

Talán rájöttél, hogy csak akkor leszel valaha államtitkár, ha belépsz a Fideszbe vagy a KDNP-be? Az Azonnali kisokosa sokat segít, hogyan csináld!

Twitter megosztás Google+ megosztás