+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. február 6. szerda, 20:05
Lehet, hogy nem a túlnépesedés, hanem éppen a népességfogyás lesz a legnagyobb gondunk a jövőben – ezt állítja legalábbis egy kanadai szerzőpáros új könyve.

Egyre több az ember, egyre többen leszünk, ami pedig egyre nagyobb problémát fog okozni: ez legalábbis az a történet, amit évtizedek óta ismerünk, és amit John Brunner Zanzibár című regényében is megénekelt.

 

Az ENSZ előrejelzései szerint 2050-ben 9,7 milliárd, 2100-ban 11,2 milliárd ember fog élni a Földön. Nem kizárt azonban, hogy az ENSZ téved.

 

Tegnap jelent meg egy kanadai szerzőpáros, az újságíró John Ibbitson és a politológus Darrell Bricker könyve, az Empy Planet (Üres bolygó). A szerzők szerint az ENSZ nem vesz számításba minden releváns adatot, így az előrejelzésük is téves:

 

szerintük ugyanis a jelenlegi trendek alapján nem túlnépesedés, hanem elnéptelenedés vár a bolygóra.

 

A szerzők a Wirednek elmondták: egy sor tudós kérdőjelezi meg az ENSZ előrejelzéseit évek óta, de ezek a viták egyelőre nem törtek ki akadémiai körökből. Beszéltek velük is, majd elmentek olyan helyekre, ahol az előrejelzések a legnagyobb népességrobbanás prognosztizálják, és beszélgettek az emberekkel.

 

Az ENSZ modellje a szerzők szerint három faktorral számol: a termékenységi rátákkal, a migráció arányával és a halálozási arányokkal.

 

Nem számol azonban azzal, hogy egyre több nő kerül iskolába világszerte, ahogy nem számol a harmadik világ egyre gyorsuló urbanizációjával sem.

 

A könyv szerzői szerint viszont ezek nagyon fontos faktorok: ha csak a nők javuló oktatását számoljuk bele az előrejelzésbe, máris nem 11 milliárd, hanem csupán 8-9 milliárd lesz a Föld lakossága 2100-ban. A külső hatások, amelyek előnyössé tették a nagycsaládokat, eltűnőben vannak a kutatók szerint; és minél széleskörűbb lesz a nők oktatása a fejlődő világban, annál kevésbé valószínű a túlnépesedés, sőt: annál valószínűbb, hogy szépen lassan csökkenni fog az emberek száma.

 

Mindez azért fontos a szerzők szerint, mivel rengeteg tudomány, amelyne kszüksége van némi képre a jövőről, azzal számol most, hogy túlnépesedik a bolygó, miközben – szerintük legalábbis – egyáltalán nem biztos, hogy ez így van.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig 2190 regisztrált gyógyult fertőzött van Magyarországon, és továbbra is csökkken az ismert aktív fertőzöttek száma.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás