+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. február 6. szerda, 20:05
Lehet, hogy nem a túlnépesedés, hanem éppen a népességfogyás lesz a legnagyobb gondunk a jövőben – ezt állítja legalábbis egy kanadai szerzőpáros új könyve.

Egyre több az ember, egyre többen leszünk, ami pedig egyre nagyobb problémát fog okozni: ez legalábbis az a történet, amit évtizedek óta ismerünk, és amit John Brunner Zanzibár című regényében is megénekelt.

 

Az ENSZ előrejelzései szerint 2050-ben 9,7 milliárd, 2100-ban 11,2 milliárd ember fog élni a Földön. Nem kizárt azonban, hogy az ENSZ téved.

 

Tegnap jelent meg egy kanadai szerzőpáros, az újságíró John Ibbitson és a politológus Darrell Bricker könyve, az Empy Planet (Üres bolygó). A szerzők szerint az ENSZ nem vesz számításba minden releváns adatot, így az előrejelzésük is téves:

 

szerintük ugyanis a jelenlegi trendek alapján nem túlnépesedés, hanem elnéptelenedés vár a bolygóra.

 

A szerzők a Wirednek elmondták: egy sor tudós kérdőjelezi meg az ENSZ előrejelzéseit évek óta, de ezek a viták egyelőre nem törtek ki akadémiai körökből. Beszéltek velük is, majd elmentek olyan helyekre, ahol az előrejelzések a legnagyobb népességrobbanás prognosztizálják, és beszélgettek az emberekkel.

 

Az ENSZ modellje a szerzők szerint három faktorral számol: a termékenységi rátákkal, a migráció arányával és a halálozási arányokkal.

 

Nem számol azonban azzal, hogy egyre több nő kerül iskolába világszerte, ahogy nem számol a harmadik világ egyre gyorsuló urbanizációjával sem.

 

A könyv szerzői szerint viszont ezek nagyon fontos faktorok: ha csak a nők javuló oktatását számoljuk bele az előrejelzésbe, máris nem 11 milliárd, hanem csupán 8-9 milliárd lesz a Föld lakossága 2100-ban. A külső hatások, amelyek előnyössé tették a nagycsaládokat, eltűnőben vannak a kutatók szerint; és minél széleskörűbb lesz a nők oktatása a fejlődő világban, annál kevésbé valószínű a túlnépesedés, sőt: annál valószínűbb, hogy szépen lassan csökkenni fog az emberek száma.

 

Mindez azért fontos a szerzők szerint, mivel rengeteg tudomány, amelyne kszüksége van némi képre a jövőről, azzal számol most, hogy túlnépesedik a bolygó, miközben – szerintük legalábbis – egyáltalán nem biztos, hogy ez így van.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás