+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. február 6. szerda, 20:05
Lehet, hogy nem a túlnépesedés, hanem éppen a népességfogyás lesz a legnagyobb gondunk a jövőben – ezt állítja legalábbis egy kanadai szerzőpáros új könyve.

Egyre több az ember, egyre többen leszünk, ami pedig egyre nagyobb problémát fog okozni: ez legalábbis az a történet, amit évtizedek óta ismerünk, és amit John Brunner Zanzibár című regényében is megénekelt.

 

Az ENSZ előrejelzései szerint 2050-ben 9,7 milliárd, 2100-ban 11,2 milliárd ember fog élni a Földön. Nem kizárt azonban, hogy az ENSZ téved.

 

Tegnap jelent meg egy kanadai szerzőpáros, az újságíró John Ibbitson és a politológus Darrell Bricker könyve, az Empy Planet (Üres bolygó). A szerzők szerint az ENSZ nem vesz számításba minden releváns adatot, így az előrejelzésük is téves:

 

szerintük ugyanis a jelenlegi trendek alapján nem túlnépesedés, hanem elnéptelenedés vár a bolygóra.

 

A szerzők a Wirednek elmondták: egy sor tudós kérdőjelezi meg az ENSZ előrejelzéseit évek óta, de ezek a viták egyelőre nem törtek ki akadémiai körökből. Beszéltek velük is, majd elmentek olyan helyekre, ahol az előrejelzések a legnagyobb népességrobbanás prognosztizálják, és beszélgettek az emberekkel.

 

Az ENSZ modellje a szerzők szerint három faktorral számol: a termékenységi rátákkal, a migráció arányával és a halálozási arányokkal.

 

Nem számol azonban azzal, hogy egyre több nő kerül iskolába világszerte, ahogy nem számol a harmadik világ egyre gyorsuló urbanizációjával sem.

 

A könyv szerzői szerint viszont ezek nagyon fontos faktorok: ha csak a nők javuló oktatását számoljuk bele az előrejelzésbe, máris nem 11 milliárd, hanem csupán 8-9 milliárd lesz a Föld lakossága 2100-ban. A külső hatások, amelyek előnyössé tették a nagycsaládokat, eltűnőben vannak a kutatók szerint; és minél széleskörűbb lesz a nők oktatása a fejlődő világban, annál kevésbé valószínű a túlnépesedés, sőt: annál valószínűbb, hogy szépen lassan csökkenni fog az emberek száma.

 

Mindez azért fontos a szerzők szerint, mivel rengeteg tudomány, amelyne kszüksége van némi képre a jövőről, azzal számol most, hogy túlnépesedik a bolygó, miközben – szerintük legalábbis – egyáltalán nem biztos, hogy ez így van.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hatóságok nem örültek neki különösebben, hogy elkezdene rendesen bánni felhasználói adataival a közösségi oldal, de Zuckerbergék őket is megpróbálják segíteni.

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégednének meg.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás