Kereshetetlen archívumba száműzte a régi Magyar Nemzet cikkeit az új Magyar Nemzet

Szerző: Pintér Bence
2019.02.06. 09:25

A Magyar Nemzet kormánypárti újraindulása előtti cikkek a képek nélkül, ömlesztett szövegként maradnak az utókorra.

Kereshetetlen archívumba száműzte a régi Magyar Nemzet cikkeit az új Magyar Nemzet

Simicska Lajos egykori oligarcha és Orbán Viktor miniszterelnök látványos szakításának negyedik évfordulóján újra kapható az újságosoknál a tavaly tavasszal megszüntetett Magyar Nemzet nevű napilap, immár ismét a G-nap előtti, kormánypárti szellemiségben, az ezzel megszüntetett Magyar Idők gárdája által szerkesztve, Ballai Attila főszerkesztésével.

A printlappal együtt az online verzió is megújult, ami egyben azt is jelenti, hogy eredeti formájukban elérhetetlenné váltak az mno.hu-n a mai nap előtt megjelent cikkek.

Nem teljesen elérhetetlenek ugyanakkor, a menüben az Archívum fülre kattintva láthatjuk, hogy megvannak a cikkek: 202709 cikk van ömlesztve bezsuppolva ide, amelyet 20271 oldal átlapozásával lehet megtekinteni, kereső ugyanis nincs a felülethez. A cikkekbe belekattintva pedig egy tömbben, tördelés, linkek és beágyazott videók nélkül jelennek meg a cikkek, a hozzájuk tartozó eredeti képanyag nélkül.

Miért baj ez?

A gyakorlatban például azért, mert bárhonnan, ahol korábban ezekre az oldalakra linkeltek, most nem lesznek elérhetőek ezek az oldalak. Én például egy mára időzített, pár napja megírt cikkemben két korábbi, Magyar Nemzetben megjelent írásomra is linkeltem: a linkek most nem élnek, így csak hosszas keresgélés után találtam meg az „archívumban” a cikkeket, hogy belinkelhesssem újra – és én pontosan tudtam, hogy melyik cikket keresem, és az mikor jelent meg.

Nyilván örömteli, hogy a múltat nem akarja végképp eltörölni a lap új tulajdonosa, ugyanakkor éppen a hétvégén értekeztünk arról az Azonnalin, hogy miért lesz eszméletlenül nehéz dolga a történészeknek akkor, amikor pár évtized múlva a huszonegyedik század elejének történetét akarják kutatni.

Az egyik ilyen probléma, hogy a papírral szemben az online felületek folyamatosan változnak, vagy akár teljesen, akár részben eltűnnek. Tehát

hiába van meg a szöveg: a tördelés nélküli, képanyaguktól és linkjeiktől megfosztott cikkek teljesen elvesztették a kontextusukat.

Pedig a kontextus, mint a fent linkelt cikkben írtuk, legalább annyira fontos és sokatmondó, mint maga a szöveg. A képanyag eltüntetése pedig különösen fájdalmas lépés. Érdemes a menüben az Archívum melletti, Magyar Idők archívuma nevű linkre kattintani, hogy megértsük a különbséget: ez ugyanis a Magyar Idők továbbiakban nem frissülő, de intakt formában megőrzött honlapjára irányít minket.

A Magyar Nemzet történetét kutató, vagy a Magyar Nemzet egyes cikkeit használni kívánó jövőbeli kutatók egyetlen szerencséje az, hogy egy printlap online felületéről beszélünk, ami azt jelenti, hogy legalább a cikkek nagy részének nyomtatott formában megjelenő verziója megmarad a kötelespéldányok formájában papíron, illetve digitálisan a közgyűjteményekben.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek