Botrányos Karácsony-interjú: nincs már sok dobása a Párbeszédnek

Szerző: Farkas Eszter
2019.02.06. 13:55

Ha az elméletileg legbaloldalibb párt vezetője nem tudja megmondani, mit gondol a Jobbikról, akkor ne csak a főpolgármesterségről, de EP-képviselői és önkormányzati helyekről se nagyon álmodozzon a Párbeszéd!

Botrányos Karácsony-interjú: nincs már sok dobása a Párbeszédnek

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A múlt héten zajlott le Budapest történetének első előválasztása, melyet Karácsony Gergely nyert az MSZP-s Horváth Csabával szemben jelentős előnnyel, a szavazatok 80 százalékát szerezte meg a Párbeszéd politikusa. Noha a budapesti polgároknak mindössze 2,8 százaléka vett részt az egy hétig tartó előválasztási folyamatban, a 34 ezer leadott szavazat az ellenzék szempontjából sikernek tekinthető, mivel az előválasztás mint demokratikus intézmény eddig ismeretlen volt a Budapesten élők számára.

 

Az előválasztás hetében a jelöltek között – noha nem túl izgalmas, és kevés releváns politikai kérdést érintő – nyilvános politikai vita is zajlott, így kijelenthetjük: az előválasztás jelentős előrelépésnek tekinthető a magyar demokratikus politikai kultúra fejlődésére nézve.     

Ezt az aránylagos sikert azonban máris árnyalja Karácsony Gergely keddi HírTV-s szereplése. Karácsony sejthette, tisztában kellett lennie azzal, hogy a HírTV műsorában nem fognak vele kesztyűs kézzel bánni a szerkesztők, a politikus azonban

 

a 18 perces interjú nagyjából 5. percétől kezdve szinte kizárólag rendkívül kínos válaszokat adott a műsorvezető kérdéseire.

 

Világos, hogy a Jobbikkal való együttműködés kényes téma, az azonban nagyon nincs rendben, hogy Magyarország „legbaloldalibbnak” tekinthető pártjának képviselője ne tudja világosan megfogalmazni és szavazóinak „megüzenni”, mit is gondoljanak a Jobbikról jelenlegi formájában, illetve egyáltalán hogy maga a Párbeszéd hogyan viszonyul az évek óta identitásválságtól szenvedő Jobbikhoz.

 

Karácsony szájából az interjú során olyan mondatok hangzottak el, mint hogy „a Jobbik múltja a Fidesz jelene”,

 

„a Jobbik pozitív változásokon megy keresztül”, „Sneider Tamás részéről rossz vicc volt az a bizonyos mondat”. És ez csak néhány kiragadott példa.    

Azt gondolom, itt érdemes egy percre megállni és tisztázni pár dolgot a Jobbik kapcsán, amely – ne feledjük – a legmagasabb támogatottsággal bíró ellenzéki párt ma Magyarországon. A Jobbik politikai arculata nagyjából Vona Gábor és a Mi Hazánk Mozgalom tagjainak kilépése óta ingatag és rendkívül heterogén. Az egyébként a decemberi tüntetéssorozat során az ellenzéki együttműködésben aktívan résztvevő Jakab Péter mellett

 

olyan politikusok is helyet kapnak a Jobbikban, akiknek világnézetétől minden magát demokratikusnak tartó politikusnak kötelessége elhatárolódni.

Amíg többek között Gyöngyösi Márton elnökhelyettes és Sneider Tamás pártelnök vezető pozíciót élveznek a Jobbikon belül, addig – noha a politikai együttműködés kérdése természetesen felmerül, hiszen ez az egyetlen esélye a jelenlegi ellenzéknek a Fidesszel szemben – nem szabad finomkodni azzal kapcsolatban, minek tekintsük a Jobbikot. Pár napja ugyebár a párt feloszlatása is felmerült, mivel az Állami Számvevőszék ismét százmillió forintos bírsággal büntette őket mondvacsinált indokra hivatkozva.

 

Az nyilvánvaló, hogy a Fidesznek a Jobbik ellehetetlenítése a politikai célja, de mi a helyzet a többi ellenzéki párttal?

Az LMP az eddigi „senkivel nem vagyunk hajlandóak együttműködni” pozícióból most jól láthatóan afelé hajlik, hogy a Jobbikkal való összefogás mégiscsak belefér a párt politikai stratégiájába. (Nyilvánvaló hogy a „senkit” még annak idején Schiffer András – a politikai együttműködés LMP-n belüli nagy ellenzője – is úgy értette, hogy a korábbi rendszer korrupt politikusaival nem, de nem pontosan értem, miben különbözik a náci jobbikos a korrupt múlttal és jelennel bíró szocialista politikusoktól.)

 

Persze, mindenkinek szíve joga a Jobbik felé közeledni, amennyiben tisztában vannak azzal, milyen politikai következményekkel jár a Jobbikkal való politikai szövetségkötés.

Nem tudom, hogy Karácsony Gergely tisztában van-e ezekkel a szempontokkal, de a tegnapi HírTV-s interjúja nem igazán nyugtatott meg. Nem gondolom azonban, hogy az egyébként is alacsony támogatottsággal bíró és a szocialista párttal való együttműködésben „ragadt” Párbeszédnek és politikusainak sok dobása maradt volna hitelességük és legitimitásuk megőrzésére.

 

Még néhány ilyen szereplés, és nemhogy a főpolgármesteri pozíciótól, de Európai Parlamenti mandátumoktól és önkormányzati képviselői helyektől is elbúcsúzhatnak a Párbeszéd politikusai.

 

Nem gondolnám, hogy ez volna a céljuk, ezért ha legközelebb televíziós szereplésre készül Karácsony Gergely, javaslom, vigyen magával néhány jegyzetet, hogy ne hozhassák úgy zavarba, mint a tegnapi felvétel során. Bevésődnek ezek a szereplések a politikai emlékezetbe, jobb óvatosnak lenni.  

 
A szerző politológus.
 
Farkas Eszter
Farkas Eszter vendégszerző

Politológus, a CEU Politikatudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a TK Politikatudományi Intézet tudományos segédmunkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek