+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. február 6. szerda, 18:34
1880 óta ez volt a negyedik legmelegebb év – csak az előző három év előzi meg a ranglistán.

Az amerikai NASA és a szintén amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal közlése szerint 2018 volt a negyedik legmelegebb év, amióta az emberiség számon tartja a globális átlaghőmérsékleteket: 0,83 Celsius fokkal volt melegebb az átlaghőmérséklet, mint a huszadik századi átlag – írja a Guardian. Az amerikai ügynökségek megállapítását osztja a World Meteorological Organization és az európai Copernicus Climate Change Service is.

 

A legmelegebb év 2016 volt, 2017 a második legmelegebb, és 2015 pedig a harmadik legmelegebb.

 

Ez egyben azt is jelenti, hogy az elmúlt öt évnél melegebb időszakot nem mért az emberiség 1880 óta, amióta a modern mérések elkezdődtek.

 

A brit lap megemlíti, hogy az átlaghőmérséklet emelkedése mellett az emberiség tavaly súlyos hőhullámokat, ectrém hidegeket és egyéb szélsőséges időjárási jelenségeket élt meg: ezek következtében például több súlyos erdőtűz is pusztított világszerte. Gyorsuló ütemben olvadnak mindemellett a sarki jégspakák is, mindennek pedig jelentős hatása van az állatvilágra is.

 

Az Azonnali is beszámolt róla, hogy tavaly év végén jelent meg az IPCC jelentése, amely szerint minél hamarabb jelentős erőfeszítéseket kell tennie az emberiségnek, ha el akarja érni, hogy 2100-ig csak 1,5 fokkal nőjön a Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalom előtti időszakhoz képest.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aki meg kommunista jelképeket használ, az maximum 3 évet kapna. De lenne kibúvó is: csak fel kell dobni a többi komcsit, s te megúszod.

Az Erdélyi Magyar Néppártot a Fidesz hozta létre, csak aztán bukott a projekt. Most meg lett egy elnökük, akinek legnagyobb politikai teljesítménye, hogy le akarta köpni Demszkyt, de mást köpött le.

Talán kevesen tudják itthon, de Lengyelország a fantasztikus irodalom terén is legalábbis középhatalom. Mit olvassunk a lengyel sci-fi és fantasy világából? Segítünk.

Lengyelországban összeállt az Európa-párti ellenzék a kormányzó jobboldali populisták ellen, de még így sem garantált a győzelem: a színes koalíció le van maradva Jarosław Kaczyński pártjához képest.

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

A volt bécsi nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince az Azonnalira kommentelt!

A termékenységi ráta növelése, a bevándorlás megállítása és Európa felébresztése: nem csak a magyar kormány programját jellemzik ezek a szlogenek.

A strasbourgi Európai Parlament képviselői bárjában értük el Alessandra Mussolinit, aki Berlusconi Forza Italiája színeiben ül az EP-ben.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Twitter megosztás Google+ megosztás