Gajdics Ottót leváltják, Ballai Attila lesz a Magyar Nemzet főszerkesztője

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.05. 12:11

Gajdics Ottó helyett Ballai Attila lesz a Magyar Nemzetté átnevezett Magyar Idők új főszerkesztője.

Gajdics Ottót leváltják, Ballai Attila lesz a Magyar Nemzet főszerkesztője

Ballai Attila lesz az újra induló Magyar Nemzet főszerkesztője – értesült az Azonnali. A lap – szimbolikus módon pontosan négy évvel azután, hogy Simicska Lajos volt tulajdonos és Orbán Viktor miniszterelnök összevesztek – február 6-ától, szerdától indul újra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kormánypárti Magyar Idők a jövőben Magyar Nemzet néven fog megjelenni. Azt, hogy ki lesz az új főszerkesztő, egy kedd déli értekezleten jelentették be a szerkesztőségnek.

A G-naptól a Magyar Nemzet feltámasztásáig

Mint ismert, 2015. február 6-án szakított egészen nyíltan a Magyar Nemzetet is tulajdonló Simicska Lajos milliárdos üzletember korábbi jó barátjával, Orbán Viktor miniszterelnökkel, akit ráadásul „gecinek” is nevezett. Az utóbbi miatt G-napként elhíresült napon amiatt dühödött fel Simicska, mert a lap szerkesztőségének – illetve az ugyancsak médiaportfólójához tartozó Hír TV és Lánchídrádió – vezetősége „lelkiismereti okokra hivatkozva”, vagyis egyik napról a másikra bejelentette távozását. Ezt követően az addig kormányhoz húzó napilap kormánykritikussá vált, ami miatt szálka lett a Fidesz-KDNP szemében, ezért politikusaik többsége bojkottálta azt.

Miután tavaly áprilisban újabb kétharmaddal nyert a Fidesz, Simicska gyakorlatilag „megadta magát”, a választást követően két nappal bejelentette: bezárja a napilapot. Később érdekeltségeit eladta Nyerges Zsoltnak, aki a médiacégeket felajánlotta a kormányzati „Halálcsillagnak”,  azaz a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA), amelynek alapítója Liszkay Gábor, aki a G-nap előtt a Magyar Nemzet főszerkesztője volt.

A G-napot követően a jobbos napilap „pótlására” a kormánypárti erők megszerezték a Napi Gazdaság nevű üzleti napilapot, ami 2015 szeptemberétől Magyar Idők néven futott, a gazdasági helyett közéleti fókusszal. Ennek főszerkesztője Csermely Péter, a Magyar Nemzet egyik korábbi főszerkesztő-helyettese lett, aki ugyancsak otthagyta a Magyar Nemzetet a szakításkor. Csermelyt, aki később lemondott a lap vezetéséről, hogy a kormányközelbe került Mediaworks tartalomfejlesztésért felelős vezetője legyen, 2016 novemberétől Gajdics Ottó váltotta.

A MAGYAR IDŐK UTOLSÓ, FEBRUÁR 5-I CÍMLAPJA

A névváltás egyébként a kiadói hátteret nem érinti: továbbra is a Magyar Idők kiadója (tehát a fideszes „Halálcsillag”, a KESMA) áll a lap mögött, egyszerűen csak a név változik Magyar Nemzetre.

Sportújságíróból főszerkesztő

Ballai Attila eddig a Mediaworks Hungary Zrt. sportüzletág-igazgatójaként tevékenykedett. A cég honlapján található önéletrajza az alábbit írja róla:

„A Közgazdaságtudományi Egyetem elvégzése után azonnal az újságírói pályára lépett, dolgozott az Esti Hírlapnál, a Pesti Hírlapnál, a Népszavánál, a Magyar Nemzetnél, majd a Magyar Időknél. Tudósított öt olimpiáról, több tucat világ- és Európa-bajnokságról, munkatársból rovatvezető, a Magyar Nemzetnél lapszerkesztő lett. Az 1990-es évtizedben a Ferencvárosi Torna Club, 2000-től a Magyar Kézilabda Szövetség sajtófőnöke, az utóbbi másfél évben pedig kommunikációs igazgatója volt.”

Ballai egyébként a Magyar Nemzet sportrovatának vezetőjeként a teljes rovattal együtt állt fel a G-nap után, hogy átmenjen a Liszkay Gábor által megvásárolt Napi Gazdasághoz. Mint a már megszűnt Cink írta róla akkor: nem először csinált ilyet, 2004-ben a Népszavát hagyta ott a teljes sportrovattal Liszkay hívására, akkor éppen a Magyar Nemzetért. 

Ballai a Magyar Idők/Nemzet munkatársainak kedd délben tartott értekezleten arról beszélt, hogy

emelkedett, színvonalas Magyar Nemzetet akar csinálni, olyat, amilyen a lap régen volt.

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek