Egy német faluban leszavazták az utcanevek bevezetését, a helyiek között ingerlékeny lett a légkör

Szerző: Illés Gergő
2019.02.05. 08:30

A lakosokat nem érdekelték a racionális érvek: az alsó-szászországi faluban csak házszámok lesznek, utcanevek nem.

Egy német faluban leszavazták az utcanevek bevezetését, a helyiek között ingerlékeny lett a légkör

Hilgermissen kicsiny, 2100 fős település Alsó-Szászországban, Bréma és Hannover között, mely valószínűleg sosem kerül be a nemzetközi hírekbe, ha nincs az a február elején szervezett népszavazás, melyben

a község lakosai leszavazták, hogy a faluban utcaneveket vezessenek be.

A múlt vasárnap megrendezett népszavazáson azonban a falu lakóinak 60 százaléka leszavazta, hogy Hilgermissenben nevei legyenek az utcáknak. Így marad a borítóképen is látható jelenlegi rendszer, mely szerint a lakások százait csak számokkal jelölik; a lakosok lakcímükként is csak a település nevét és a házszámot tudják megadni, utcanevet továbbra sem.

A népszavazást a helyi képviselő-testület tavalyi döntése váltotta ki, melyben be is vezették volna az utcaneveket, mondván, hogy így a postacégeknek és az esetlegesen Hilgermissenbe tévedő turistáknak is könnyebb a dolguk. Az utcanevek egyik támogatója azt is elpanaszolja,

ugyanazok a házszámok egymástól 1,8 kilométerre két házon is megtalálhatók, így valóban nehéz a pontos helyzet meghatározása.

Racionális érvek ide, vagy oda, a helyiek – akik már 2013-ban is fellázadtak a tervezett utcanevek bevezetése ellen – gyorsan petíciózni kezdtek és több száz aláírást gyűjtöttek össze a terv ellen. A házszám-pártiak ismét sikerrel jártak, és a népszavazáson elsöprő győzelmet arattak. Pedig nem lehet mondani, hogy az önkormányzat nem tett meg mindent, hogy meggyőzze a helyieket: még az Osnabrücki Egyetemtől is a faluba rendeltek egy kutatócsoportot, hogy azok vizsgálják meg a település megközelíthetőségét.

Persze utcanevek vannak Hilgermissenben is, csak éppen szigorúan informális keretek között: a helyiek neveket kezdtek adni az utcáknak, így ha a térképeken nem is, de a lakosok fejében megszülethetett a Bäckerweg, vagyis a Pék utca. Az északnémet NDR köztévé riportjában arról is szót ejt, az utcanevek támogatói és ellenzői között „ingerlékeny” lett a légkör.

A következő két évben viszont a hilgermissenieknek sem kell aggódniuk az őket fenyegető utcanévtábláktól:

a képviselő-testület eddig ugyanis nem terjeszthet elő hasonló határozatot a népszavazás után. (via Deutsche Welle)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek