+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. február 5. kedd, 08:30
A lakosokat nem érdekelték a racionális érvek: az alsó-szászországi faluban csak házszámok lesznek, utcanevek nem.

Hilgermissen kicsiny, 2100 fős település Alsó-Szászországban, Bréma és Hannover között, mely valószínűleg sosem kerül be a nemzetközi hírekbe, ha nincs az a február elején szervezett népszavazás, melyben

 

a község lakosai leszavazták, hogy a faluban utcaneveket vezessenek be.

 

A múlt vasárnap megrendezett népszavazáson azonban a falu lakóinak 60 százaléka leszavazta, hogy Hilgermissenben nevei legyenek az utcáknak. Így marad a borítóképen is látható jelenlegi rendszer, mely szerint a lakások százait csak számokkal jelölik; a lakosok lakcímükként is csak a település nevét és a házszámot tudják megadni, utcanevet továbbra sem.

 

A népszavazást a helyi képviselő-testület tavalyi döntése váltotta ki, melyben be is vezették volna az utcaneveket, mondván, hogy így a postacégeknek és az esetlegesen Hilgermissenbe tévedő turistáknak is könnyebb a dolguk. Az utcanevek egyik támogatója azt is elpanaszolja,

 

ugyanazok a házszámok egymástól 1,8 kilométerre két házon is megtalálhatók, így valóban nehéz a pontos helyzet meghatározása.

 

Racionális érvek ide, vagy oda, a helyiek – akik már 2013-ban is fellázadtak a tervezett utcanevek bevezetése ellen – gyorsan petíciózni kezdtek és több száz aláírást gyűjtöttek össze a terv ellen. A házszám-pártiak ismét sikerrel jártak, és a népszavazáson elsöprő győzelmet arattak. Pedig nem lehet mondani, hogy az önkormányzat nem tett meg mindent, hogy meggyőzze a helyieket: még az Osnabrücki Egyetemtől is a faluba rendeltek egy kutatócsoportot, hogy azok vizsgálják meg a település megközelíthetőségét.

 

 

Persze utcanevek vannak Hilgermissenben is, csak éppen szigorúan informális keretek között: a helyiek neveket kezdtek adni az utcáknak, így ha a térképeken nem is, de a lakosok fejében megszülethetett a Bäckerweg, vagyis a Pék utca. Az északnémet NDR köztévé riportjában arról is szót ejt, az utcanevek támogatói és ellenzői között „ingerlékeny” lett a légkör.

 

A következő két évben viszont a hilgermissenieknek sem kell aggódniuk az őket fenyegető utcanévtábláktól:

 

a képviselő-testület eddig ugyanis nem terjeszthet elő hasonló határozatot a népszavazás után. (via Deutsche Welle)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás