+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. február 5. kedd, 08:30
A lakosokat nem érdekelték a racionális érvek: az alsó-szászországi faluban csak házszámok lesznek, utcanevek nem.

Hilgermissen kicsiny, 2100 fős település Alsó-Szászországban, Bréma és Hannover között, mely valószínűleg sosem kerül be a nemzetközi hírekbe, ha nincs az a február elején szervezett népszavazás, melyben

 

a község lakosai leszavazták, hogy a faluban utcaneveket vezessenek be.

 

A múlt vasárnap megrendezett népszavazáson azonban a falu lakóinak 60 százaléka leszavazta, hogy Hilgermissenben nevei legyenek az utcáknak. Így marad a borítóképen is látható jelenlegi rendszer, mely szerint a lakások százait csak számokkal jelölik; a lakosok lakcímükként is csak a település nevét és a házszámot tudják megadni, utcanevet továbbra sem.

 

A népszavazást a helyi képviselő-testület tavalyi döntése váltotta ki, melyben be is vezették volna az utcaneveket, mondván, hogy így a postacégeknek és az esetlegesen Hilgermissenbe tévedő turistáknak is könnyebb a dolguk. Az utcanevek egyik támogatója azt is elpanaszolja,

 

ugyanazok a házszámok egymástól 1,8 kilométerre két házon is megtalálhatók, így valóban nehéz a pontos helyzet meghatározása.

 

Racionális érvek ide, vagy oda, a helyiek – akik már 2013-ban is fellázadtak a tervezett utcanevek bevezetése ellen – gyorsan petíciózni kezdtek és több száz aláírást gyűjtöttek össze a terv ellen. A házszám-pártiak ismét sikerrel jártak, és a népszavazáson elsöprő győzelmet arattak. Pedig nem lehet mondani, hogy az önkormányzat nem tett meg mindent, hogy meggyőzze a helyieket: még az Osnabrücki Egyetemtől is a faluba rendeltek egy kutatócsoportot, hogy azok vizsgálják meg a település megközelíthetőségét.

 

 

Persze utcanevek vannak Hilgermissenben is, csak éppen szigorúan informális keretek között: a helyiek neveket kezdtek adni az utcáknak, így ha a térképeken nem is, de a lakosok fejében megszülethetett a Bäckerweg, vagyis a Pék utca. Az északnémet NDR köztévé riportjában arról is szót ejt, az utcanevek támogatói és ellenzői között „ingerlékeny” lett a légkör.

 

A következő két évben viszont a hilgermissenieknek sem kell aggódniuk az őket fenyegető utcanévtábláktól:

 

a képviselő-testület eddig ugyanis nem terjeszthet elő hasonló határozatot a népszavazás után. (via Deutsche Welle)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az indiai választás 39 napon át tartott, amin akár 900 millió választópolgár is szavazhatott.

Lucy Jones vonósokkal mutatta meg, mennyire durva a változás azokhoz az időkhöz képest, amikor elkezdték figyelni a világ hőmérsékletét. Videó!

Amennyiben a lakosság elutasította volna, az akár a schengeni övezetből való kizárást is eredményezheti.

A német konzervatívok egyre inkább közelednek a horvát jobboldalhoz, amely ellentétben az eddig kivételezetten kedvelt magyarral nem fordult szembe velük. Videó Merkel horvátjáról!

Ráadásul Matteo Salviniék európai szövetsége elég nagy gyomrost kapott Heinz-Christian Strache bukása miatt is.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

2014 és 2018 között 426 esetet rögzítettek az ukrajnai magyarellenesség megnyilvánulásaiból. Filmpremier május 20-án.

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

Remélhetőleg az összes jó mátrai bort végigkóstolhatod május 24-én Budapesten.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás