+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. február 5. kedd, 08:30
A lakosokat nem érdekelték a racionális érvek: az alsó-szászországi faluban csak házszámok lesznek, utcanevek nem.

Hilgermissen kicsiny, 2100 fős település Alsó-Szászországban, Bréma és Hannover között, mely valószínűleg sosem kerül be a nemzetközi hírekbe, ha nincs az a február elején szervezett népszavazás, melyben

 

a község lakosai leszavazták, hogy a faluban utcaneveket vezessenek be.

 

A múlt vasárnap megrendezett népszavazáson azonban a falu lakóinak 60 százaléka leszavazta, hogy Hilgermissenben nevei legyenek az utcáknak. Így marad a borítóképen is látható jelenlegi rendszer, mely szerint a lakások százait csak számokkal jelölik; a lakosok lakcímükként is csak a település nevét és a házszámot tudják megadni, utcanevet továbbra sem.

 

A népszavazást a helyi képviselő-testület tavalyi döntése váltotta ki, melyben be is vezették volna az utcaneveket, mondván, hogy így a postacégeknek és az esetlegesen Hilgermissenbe tévedő turistáknak is könnyebb a dolguk. Az utcanevek egyik támogatója azt is elpanaszolja,

 

ugyanazok a házszámok egymástól 1,8 kilométerre két házon is megtalálhatók, így valóban nehéz a pontos helyzet meghatározása.

 

Racionális érvek ide, vagy oda, a helyiek – akik már 2013-ban is fellázadtak a tervezett utcanevek bevezetése ellen – gyorsan petíciózni kezdtek és több száz aláírást gyűjtöttek össze a terv ellen. A házszám-pártiak ismét sikerrel jártak, és a népszavazáson elsöprő győzelmet arattak. Pedig nem lehet mondani, hogy az önkormányzat nem tett meg mindent, hogy meggyőzze a helyieket: még az Osnabrücki Egyetemtől is a faluba rendeltek egy kutatócsoportot, hogy azok vizsgálják meg a település megközelíthetőségét.

 

 

Persze utcanevek vannak Hilgermissenben is, csak éppen szigorúan informális keretek között: a helyiek neveket kezdtek adni az utcáknak, így ha a térképeken nem is, de a lakosok fejében megszülethetett a Bäckerweg, vagyis a Pék utca. Az északnémet NDR köztévé riportjában arról is szót ejt, az utcanevek támogatói és ellenzői között „ingerlékeny” lett a légkör.

 

A következő két évben viszont a hilgermissenieknek sem kell aggódniuk az őket fenyegető utcanévtábláktól:

 

a képviselő-testület eddig ugyanis nem terjeszthet elő hasonló határozatot a népszavazás után. (via Deutsche Welle)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A komikusból lett államfő jól sakkozott, amikor feloszlatta a parlamentet. Az újban minden bizonnyal meglesz az abszolút többsége is.

A románoknak nem sikerült feljutniuk eddig a Holdra, de a krátereket elég jól ismerik így is.

Hiába zajlik a teátrális balhézás a Lega és az Öt Csillag között a római kormányban, a Lega népszerűsége növekszik.

Itt az exkluzív olvasói Facebook-csoportunk, csatlakozz még ma!

Hogyan áll most az előválasztás szervezése, egyáltalán lesz-e? Megkerestük az érintett feleket, és azt is megtudtuk, volt-e üvöltözés a kutyapárttal az előválasztás miatt.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás