A Magyar Nemzet új főszerkesztője ígéri, a szakmaiság lesz neki az első

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.05. 14:00

Lehet úgy is fogalmazni, hogy a Magyar Nemzet kormánypárti napilap lesz, de ő a konzervatív nemzeti elkötelezettségű jelzőt használná – többek közt erről beszélt a lap új főszerkesztője, Ballai Attila az Azonnalinak.

A Magyar Nemzet új főszerkesztője ígéri, a szakmaiság lesz neki az első

Konzervatív, nemzeti elkötelezettségű napilapot szeretnék híven a hagyományaihoz, ami nem enged sem a bal-, sem a jobboldali szélsőségek nyomásának – nyilatkozta Ballai Attila, a szerdától újrainduló Magyar Nemzet főszerkesztője az Azonnalinak. Mint megírtuk, a Magyar Idők szerdától Magyar Nemzet néven fut, ám az eddigi főszerkesztő, Gajdics Ottó helyett a sportújságíró-szerkesztő-kommunikátor Ballai fogja irányítani a lapot.

Kérdésünkre, hogy a nemzeti elkötelezettség vajon kormánypárti lapot jelent-e, Ballai úgy válaszolt: „a konzervatív nemzeti elkötelezettség az azt jelenti, amit jelent. Az, hogy kormánypárti, az egy más jelző.

Természetesen kormánypárti lapot jelent, fogalmazhatunk így is.

Hangsúlyozta: mindenképpen embereknek és olvasóknak, nem pedig szavazóknak fogják írni a lapot, és nem is az emberek felének vagy kétharmadának írnának, hanem

„mindenkinek, akinek nem célja a békétlenség”.

Kérdésünkre, hogy ha vannak olyan jobboldali emberek, akik nem feltétlenül szimpatizálnak a kormánnyal, annak is tud-e majd valamit kínálni a Magyar Nemzet, az új főszerkesztő úgy válaszolt: ő ebben bízik. „Nyilván nem ígérhetem azt, hogy az első, a második vagy a tizedik szám olyan lesz, mint amilyet szeretnék. De azért a századiknak már olyannak kell lennie, a kétszázadiknak meg mindenképpen.” Vagyis szeretné visszahozni a Nemzetre korábban jellemző „mértéktartást, józan hangot, eleganciát, emelkedettséget”, ugyanis szerinte ez a józan mértéktartás mára teljesen eltűnt a közéletből, a közbeszédből, és nagy rá az igény, hogy visszajöjjön.

Felvetésünkre, hogy ezek szerint a Magyar Időkben sem látja a mértéktartást, úgy reagált:

„Én most lépek be a Magyar Nemzethez, nagyon nem lenne elegáns, ha a Magyar Időket vagy az ott dolgozó kollégákat minősíteném.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az új főszerkesztő fog-e vajon engedni a külső befolyásoknak, hiszen kívülállóként azt gondolják a Magyar Időkről sokan, hogy ha mondjuk Rogán Antal odatelefonál valamiért, akkor a szerkesztőség aszerint cselekszik. Ballai Attila erre úgy válaszolt: ő korábban lapszerkesztőként dolgozott a Magyar Nemzetnél, ilyen külső nyomás akkor nem érte, hogy valaki felhívta volna azzal, hogy bármit vegyen ki vagy írjon át a lapban. „Hogy mi lesz holnap, holnapután? Hipotéziseket nem akarok felállítani. Én azt tudom magamról, hogy mit szeretnék” – mondta.

„Ilyet nem mondok, hogy külső befolyásnak nem engedek, hiszen az életünk arról szól, hogy azoknak engedünk. Várom ezeknek a külső befolyásoknak a tartalmát, a mennyiségét, a minőségét, nem feltétlenül a politikából, hanem az életből, aztán majd meglátjuk.

Ostobaság lenne azt mondani, hogy bezárkózunk! Nyilván fogunk engedni külső hatásoknak, csak szelektálni kell közülük.”

Végül az Azonnali kérdésére, hogy a szakmaiság lesz az első szempontja, Ballai azt válaszolta: „nekem mindenképpen”.

FOTÓ: Magyar Idők

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek