Rangos irodalmi díjat adtak a menedékkérő írónak, akit be se engednek Ausztráliába

Szerző: Pintér Bence
2019.02.03. 08:37

Az Ausztrália által hat éve tranzitzónában tartott iráni kurd Behrouz Boochani nyerte az állam egyik legrangosabb irodalmi díját.

Rangos irodalmi díjat adtak a menedékkérő írónak, akit be se engednek Ausztráliába

Ausztrália legtöbb pénzzel járó irodalmi díjának győztese idén nem vett részet a ceremónián, de ez nem az ő döntése volt – ezzel a drámai mondattal indul a Guardian beszámolója, amiből kiderül, hogy idén

az iráni kurd származású Behrouz Boochani nyerte az ausztrál Victorian Premier's irodalmi díjat két kategóriában is. A csavar az, hogy Boochani nem Ausztráliában él, hanem Manus szigetén, egy menekülttáborban tartják őrizetben.

Boochani menedékért folyamodott Ausztráliában hat éve, azóta él a szigeten, ahol a szigorú ausztrál menekültpolitika értelmében a tenegeren át az országba belépni próbáló menedékkérőknek várakoznia kell. Boochani sms-ben, részletekben küldte el fordítójának a memoárt, ami végül tavaly jelent meg No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison címmel, és ami tengeri utazásáról, illetve a menekülttábor életéről szól.

Boochani a tényirodalmi kategóriát nyerte meg, ezért huszonötezer dollár (kb. hét és félmillió forint) jár, illetve az összes kategória győztese közül választanak egy győztest, aki plusz százezer dollárt (kb. harmincmillió forintot) kap, idén ezt is Boochani nyerte. Az említett díj ráadásul egy állami díj, a dél-ausztráliai Victoria állam osztja ki, ezért külön érdekes, hogy a fogva tartott iráni kurd író nyerte el.

A szerző szerint paradox érzés, hogy ő nyerte a díjat.

A könyvvel elmondása szerint az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet az igazságtalanságra, ami ártetlan embereket tesz tönkre a Manus-szigeten és Naurun.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek