Megszűnik-e a Jobbik? Végigkérdeztük a párt vezetőit

2019.02.03. 14:24

Megszűnik-e a Jobbik az újabb ÁSZ-bírságok miatt? Tudnak-e olyan okot mondani maguk a jobbikosok, ami miatt taktikailag jól is jöhetne a feloszlás? Mondjuk megússzák a bírságot? Végre tiszta lappal indulhatnak? Vagy mindez nem számít, és csinálnak egy új pártot? És mit keresett a Jobbik évadnyitóján az LMP társelnöke vagy épp Márki-Zay Péter? Videó!

Egyáltalán nem volt gyászos a hangulat a Jobbik évadnyitó rendezvényén, pedig az is lehet, hogy fel kell oszlatni a pártot az újabb, ezúttal százharmincmilliós ÁSZ-bírság miatt.

De mit gondolnak maguk a jobbikosok, meg fog-e szűnni a párt? El tudnak-e képzelni olyan érvet, ami a feloszlatás mellett szól?

A zsidózás miatt lemondani kényszerült Szávay István helyére a parlamentbe beülő Bencsik János első optimista gondolata a bírság megúszása volt, bár gyorsan hozzátette, hogy erre valószínűleg nincsen jogi lehetőség. Többeknek felvetettük, hogy a párt feloszlatása esetén a politikusaik könnyebben indulnának tiszta lappal, és nem kellene párttársaik múltbeli vállalhatatlan megszólalásai miatt magyarázkodniuk.

Nincs mi miatt magyarázkodnunk! – jelentette ki Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő. Hasonlóképp gondolta Balczó Zoltán EP-képviselő és Rig Lajos képviselő is, aki szerint mindenkinek a múltjában vannak fekete foltok.

A párt új budapesti elnöke, Bencsik János viszont elképzelhetőnek tartja, hogy vannak olyanok, akiket egy új szervezettel meg lehetne szólítani, de szerinte egy párt amúgy sem egy papír vagy egy bírósági bejegyzés, hanem a közösség. Steinmetz Ádám jobbikos képviselő is hasonlóan gondolja: az, hogy hogyan hívják a pártot, másodlagos.

De mit keresett a Jobbik évadnyitóján az önkormányzati ellenzéki együttműködésen dolgozó Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármester és Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke?

Ha feloszlik a Jobbik és így a frakció, bevennék-e a tagjait az LMP-frakcióba, vagy csinálnának-e velük közös EP-listát? Ez is kiderül a videóból!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek