+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. február 3. vasárnap, 18:10
Hatvan éve halt meg egy repülőgépbalesetben Buddy Holly, Ritchie Valens és J. P. Richardson. Hallgassatok meg tőlük három dalt!

Hatvan éve ezen a napon,

 

1959. február harmadikán éjszaka hunyt el repülőgépbalesetben a rock and roll három korabeli sztárja: Buddy Holly, Ritchie Valens és J. P. „The Big Bopper” Richardson.

 

A három zenész épp az amerikai középnyugaton vett részt Buddy Holly turnéján, aki egy évvel korábban szakított a Crickets nevű kísérőzenekarával, és új zenekart fogadott maga mellé. A másik két sztár csatlakozott a turnéhoz.

 

A csapat alapvetően turnébuszokkal utazott az állomások között a hidegben, de az időjárás miatt állandóan lebetegedtek. Holly ezt megunva erre az estére repülőgépet bérelt, hogy az iowai Clear Lake-ből a minnesotai Moorheadbe menjenek. Ketten mehettek még vele, Valens pénzfeldobással nyerte el a helyet, Richardson pedig beteg volt, ezért átengedték neki a másikat.

 

A felszállás után a rossz látási viszonyok között a pilóta hamarosan elveszítette az uralmát a repülőgép fölött, mire az egy kukoricaföldbe csapódott.

 

Mind a pilóta, mind a három zenész rögtön meghalt. Az eseményt Don McLean 1971-es dala, a balesetről szóló American Pie után szokás úgy hívni, hogy „a nap, amelyen meghalt a zene”.

 

A tragédia emlékére ma este hallgassunk meg egy-egy dalt tőlük!

 

Buddy Holly: Peggy Sue

 

 

Richie Valens: La Bamba

 

 

J. P. „The Big Bopper” Richardson: Chantilly Lace

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mármint németországi német, nem bánáti sváb vagy erdélyi szász, nincs is román állampolgársága. De hogyan került Fritz Temesvárra?

Habár a székely fővárosnak nevezett városban ma a magyarok már nincsenek többségben, a román szavazatok felaprózódása miatt Soós Zoltán nagyot tudott nyerni.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

Azért az MSZP-s Csorbai Ferenc mögött felsorakozó ellenzéki pártok meglepően jól szerepeltek, Csorbai 40 százalékot hozott az egyik legjobboldalibb városban.

Hatalmas többség mondott nemet a kezdeményezésre, amely az EU-val kötött szerződések felmondását jelentette volna.

Egy borvidék, ami azt bizonyítja: megfelelő tudással, akaraterővel és szorgalommal semmi sem lehetetlen, még a legzordabb körülmények között sem.

Utazás, kiállítás, zene, egy ritka jó hely Zuglóban, életvezetési tanácsok és pár őszinte tipp a konyhába: itt az Azonnali első őszi mindenajánlója!

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás