Hatvan éve ezen a napon „meghalt a zene”

Szerző: Pintér Bence
2019.02.03. 18:10

Hatvan éve halt meg egy repülőgépbalesetben Buddy Holly, Ritchie Valens és J. P. Richardson. Hallgassatok meg tőlük három dalt!

Hatvan éve ezen a napon „meghalt a zene”

Hatvan éve ezen a napon,

1959. február harmadikán éjszaka hunyt el repülőgépbalesetben a rock and roll három korabeli sztárja: Buddy Holly, Ritchie Valens és J. P. „The Big Bopper” Richardson.

A három zenész épp az amerikai középnyugaton vett részt Buddy Holly turnéján, aki egy évvel korábban szakított a Crickets nevű kísérőzenekarával, és új zenekart fogadott maga mellé. A másik két sztár csatlakozott a turnéhoz.

A csapat alapvetően turnébuszokkal utazott az állomások között a hidegben, de az időjárás miatt állandóan lebetegedtek. Holly ezt megunva erre az estére repülőgépet bérelt, hogy az iowai Clear Lake-ből a minnesotai Moorheadbe menjenek. Ketten mehettek még vele, Valens pénzfeldobással nyerte el a helyet, Richardson pedig beteg volt, ezért átengedték neki a másikat.

A felszállás után a rossz látási viszonyok között a pilóta hamarosan elveszítette az uralmát a repülőgép fölött, mire az egy kukoricaföldbe csapódott.

Mind a pilóta, mind a három zenész rögtön meghalt. Az eseményt Don McLean 1971-es dala, a balesetről szóló American Pie után szokás úgy hívni, hogy „a nap, amelyen meghalt a zene”.

A tragédia emlékére ma este hallgassunk meg egy-egy dalt tőlük!

Buddy Holly: Peggy Sue

Richie Valens: La Bamba

J. P. „The Big Bopper” Richardson: Chantilly Lace

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek