+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. február 3. vasárnap, 18:10
Hatvan éve halt meg egy repülőgépbalesetben Buddy Holly, Ritchie Valens és J. P. Richardson. Hallgassatok meg tőlük három dalt!

Hatvan éve ezen a napon,

 

1959. február harmadikán éjszaka hunyt el repülőgépbalesetben a rock and roll három korabeli sztárja: Buddy Holly, Ritchie Valens és J. P. „The Big Bopper” Richardson.

 

A három zenész épp az amerikai középnyugaton vett részt Buddy Holly turnéján, aki egy évvel korábban szakított a Crickets nevű kísérőzenekarával, és új zenekart fogadott maga mellé. A másik két sztár csatlakozott a turnéhoz.

 

A csapat alapvetően turnébuszokkal utazott az állomások között a hidegben, de az időjárás miatt állandóan lebetegedtek. Holly ezt megunva erre az estére repülőgépet bérelt, hogy az iowai Clear Lake-ből a minnesotai Moorheadbe menjenek. Ketten mehettek még vele, Valens pénzfeldobással nyerte el a helyet, Richardson pedig beteg volt, ezért átengedték neki a másikat.

 

A felszállás után a rossz látási viszonyok között a pilóta hamarosan elveszítette az uralmát a repülőgép fölött, mire az egy kukoricaföldbe csapódott.

 

Mind a pilóta, mind a három zenész rögtön meghalt. Az eseményt Don McLean 1971-es dala, a balesetről szóló American Pie után szokás úgy hívni, hogy „a nap, amelyen meghalt a zene”.

 

A tragédia emlékére ma este hallgassunk meg egy-egy dalt tőlük!

 

Buddy Holly: Peggy Sue

 

 

Richie Valens: La Bamba

 

 

J. P. „The Big Bopper” Richardson: Chantilly Lace

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás