Karácsony Gergely tarolt a fővárosi előválasztáson

Szerző: Hutter Marianna
2019.02.03. 15:11

Összesen több mint 34 ezren vettek részt az előválasztáson, közülük 27598 szavazó a párbeszédes Karácsony Gergelyt akarta látni Tarlós István kihívójaként az MSZP-s Horváth Csabával szemben. Horváth támogatásáról biztosította Karácsonyt, aki szerint a budapestiek történelmi győzelmet arattak a Fidesz megosztó politikáján azzal, hogy részt vettek az előválasztáson.

Karácsony Gergely tarolt a fővárosi előválasztáson
Karácsony Gergely nyerte a baloldali előválasztás első fordulóját – derült ki az esemény vasárnap délutáni eredményhirdetésén.

A baloldali pártok most először rendeztek előválasztást annak érdekében, hogy eldöntsék, kit indítsanak ősszel a főpolgármesteri pozícióért. 

Az előválasztáson a szocialisták rutinos fővárosi politikusukat, Horváth Csabát, míg a Párbeszéd a zuglói polgármestert, illetve egykori miniszterelnök-jelöltet, Karácsony Gergelyt indította.

A végső eredmény szerint az egy héten át tartó voksoláson résztvevő több mint 34133 ember közül Karácsonyra érkezett 27598 szavazat (81 százalék), míg Horváthra csak 6535 (19 százalék).

Az eredmény nem tekinthető különösebben meglepőnek, hiszen az előzetes felmérések is azt mutatták, hogy Karácsony népszerűbb Horváthnál. Karácsonyt egyébként az előválasztáson jelöltet nem indító DK is támogatta, és olyan a baloldalon népszerű egykori politikusok támogatását is élvezte, mint Bajnai Gordon.

Horváth segíteni fogja Karácsony kampányát

Kezdjük a gratulációval – így kezdte a csúnyán kikapó Horváth Csaba a beszédét, aki ennek demonstrálásaként látványosan kezet is rázott a győztessel. Szerinte Budapest „megmozdult”, és ez „már önmagában is komoly siker”. Hangsúlyozta: büszke hogy részt vehetett az előválasztáson, a mai naptól pedig Karácsony Gergely mögött áll. „Számíthatsz rám, veled vagyok” – ígérte Horváth Karácsonynak.

Karácsony szerint a budapestiek történelmi győzelmet arattak a Fidesz megosztó politikáján,

pedig sokan azt gondolták, hogy el is ment az emberek kedve részt venni a közös döntéshozatalban. Szerinte a budapestiek nem pártokban gondolkodnak, hanem közös célokban. Hangsúlyozta: ennek a napnak nincsen vesztese, csak a Fidesz. Emellett Karácsony továbbra is számít Horváth Csabára, akitől az elmúlt hetekben sokat tanult, és jogos kritikákat és bátorítást is kapott.

„Vasárnapi szövetség”

A szocialisták budapesti elnöke, Molnár Zsolt, arról beszélt, a jelöltek korrekt versenyt folytattak, „köszönet Horváth Csabának, aki egy győztes csapat tagja és köszönet Karácsony Gergelynek, aki a győztes csapat vezetője”.

A politikus emlékeztett, az, hogy vasárnap történt mindez – ami a keresztény hívőknek az úr napját jelenti – szimbolikus, mert egy vasárnap fogják legyőzni Tarlóst is. Ezért szerinte azt is lehet mondani, hogy létrehozták a „vasárnapi szövetséget”.

Ezért szerinte azt is lehet mondani, hogy létrehozták a „vasárnapi szövetséget”. Elmondta azt is: akik nem állnak bele az előválasztásba, húzzák az időt vagy önállóan akarnak győzni Tarlóssal szemben, azok nem a változást segítik, hanem más forgatókönyvet hajtanak végre.

HORVÁTH CSABA GRATULÁL KARÁCSONY GERGELYNEK

A DK-s Molnár Csaba arról beszélt: köszöni a DK-soknak, hogy a saját pártjuk önérdekeit is félretéve részt vettek az előválasztáson, ennek eredménye, hogy a DK által működtetett sátorban volt a legnagyobb részvétel az előválasztás során. Úgy vélte: a két jelölt tisztességben és hozzáértésben egyenlő volt, de azért Karácsony támogatása mellett döntött a párt, mert azt gondoljták, hogy neki van nagyobb esélye a győzelemre.

Szerinte Karácsony a mai naptól kezdve már nem egy országos pártpolitikus, hanem a demokratikus ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, ami hatalmas felelősség. 

„Az egység létrejött, ezt már csak mi tudjuk elrontani” – mondta. 

Az eseményen egyébként annak ellenére nem lehetett kérdezni a politikusoktól, hogy a sajtómeghívóban az szerepelt, lesz erre lehetőség.

A szervezők szerint rendben ment a szavazás

Az előválasztás a szervezők állítása szerint „rendben, tiszta körülmények” között zajlott le.

Az előválasztásnak a jelenlegi tervek szerint lesz egy második fordulója is júniusban. Ezen a most győztes Karácsony mellett a független, az LMP által támogatott Puzsér Róbert publicista, illetve a liberálisok politikusa, Sermer Ádám vesznek részt, ám rajtuk kívül részt vehetnek mások is, ha meg kívánnák mérettetni magukat.

Az Azonnali januári nagyinterjúját Karácsony Gergellyel itt olvashatjátok . 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek