Egyre több megélhetési börtönlakó van Japánban

Szerző: Fekő Ádám
2019.02.02. 19:30

Húsz év alatt a többszörösére nőtt a 65 év feletti bűnözők száma Japánban. Komoly részük szándékosan bukik le kisebb bűncselekményekkel, mert amúgy nem tudná magát eltartani.

Egyre több megélhetési börtönlakó van Japánban

Bár a japán társadalom legendásan törvénytisztelő, egy korcsoport egyre gyakrabban kerül börtönbe. A világ nagyrészéhez hasonlóan nem az elkallódó fiatalokról van szó, hanem a nyugdíjasokról: ameddig 1997-ben húszból egy alkalommal volt egy bűnelkövető 65 éven felüli, ma már minden ötödik bűncselekmény hozzájuk köthető.

Az arány különösen azért figyelemre méltó, mert a számok növekedése egyáltalán nincs összhangban a társadalom öregedésével vagy a népességnövekedéssel. 

A jelenségről a BBC írt riportot, amiből kiderül, megjelentek Japánban a megélhetési börtönlakók: ők azok a nyugdíjasok, akik azért követnek el kisebb bűncselekményeket, mert a börtönben nem kell sem a lakhatásért sem az ételért fizetni. Az újság több Hiroshima melletti börtönalkóval is beszélt, akik bevallottan azért vannak ott, mert öregkorukra elfogyott a pénzük, nem maradt senki, aki gondoskodna róluk, és tartozásoktól mentesen akartak élni. 

Az egyikük például szándékosan úgy lopott el egy biciklit, hogy azzal a rendőrségre tekert el, és jelezte, hogy ő ezt itt ellopta, de egy másik megszólaló úgy hadonászott késsel, hogy azzal kárt senkiben ne tegyen, de azért a rendőrséget felhívják. 

Az öregedő japán nők különösen rossz helyzetben vannak, ha boldogtalanok a férjükkel, hiszen általában semmijük nincs, tehát többen is inkább börtönbe vonulnak bolti lopásokért. 

Az okokat két részre osztják el: egyrészt a japán társadalom tagjai kimutathatóan egyre hajlamosabbak az elszigetelődésre, aminek öregkorban az lesz a vége, hogy senki nem vigyáz rájuk, másrészt a japán megélhetési költségek annyira magasak, hogy a nyugdíjak nem fedezik az amúgy is nagyon sokáig, állagosan 85 évig élő öregek igényeit. Ugyanemiatt már a korábban biztosan segítő gyerekek sem mindig engedhetik maguknak a szülők eltartását. 

Magyarországon sajnos sincs a japánhoz hasonló statisztika, nálunk csak fiatalkorú és felnőtt elkövetőket tart nyilván a bűnügyi statisztikai rendszer. 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek