Venezuela ügye hozta össze a szélsőbalt a szélsőjobbal az Európai Parlamentben

Szerző: Illés Gergő
2019.02.01. 07:58

Az Európai Parlament Venezuela ideiglenes elnökének ismerte el Juan Guaidót a szocialista Nicolas Maduro helyett, a Guaidó ellen szavazókból azonban akadtak a magyar képviselők között is. Ki hogyan szavazott Venezueláról az Európai Parlamentben? Megnéztük!

Venezuela ügye hozta össze a szélsőbalt a szélsőjobbal az Európai Parlamentben

Szélsőbal-szélsőjobb nagykoalíció alakult ki az Európai Parlament január 31-i plenáris ülésén, ahol a képviselők Juan Guaidó ideiglenes elnök elismeréséről szavaztak: habár a képviselők nagy többsége megszavazta, hogy a szocialista Nicolas Maduro helyett a Nemzetgyűlés 35 éves elnökét ismerjék el a dél-amerikai állam legitim államfőjeként, több EP-pártcsoport képviselőinek többsége is nemet nyomott a parlamenti szavazáson.

Orbán nem visz putyini álláspontot, beállt Guaidó mögé

Guaidó még január 23-án kiáltotta ki magát a politikai és gazdasági válság sújtotta Venezuela ideiglenes elnökének. A venezuelai ellenzék ugyanis nem tartja legitimnek a tavalyi elnökválasztás eredményét, melyen bár Nicolas Maduro szocialista jelölt tudott győzni, több ellenzéki jelöltet is eltiltottak az indulástól, illetve azok emigrációba kényszerültek. Nyíltan a Maduro-rezsimet egyébként nem olyan sokan támogatják már, de

Maduro elnök szövetségesei közt olyan országokat találunk, mint Bolívia, Kuba, Törökország, az Aszad-féle Szíria, Irán, Oroszország, Vietnám, Kína, vagy éppen Észak-Korea.

Ezzel szemben Guaidót támogatja az Európai Parlament (figyelem, ez nem azonos az EU közös álláspontjával!), illetve Spanyolország, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság is Guaidó elismerését ígérte, amennyiben Maduro nem ír ki új választásokat. Az ellenzéki elnök támogatói között találjuk persze az Egyesült Államokat, a Bolsonaro-féle Brazíliát, Argentínát, Chilét, Perut és Kolumbiát is. Orbán Viktor is Juan Guaidót látná elnökként, ahogyan a miniszterelnök közleményében fogalmazott, „Magyarország a spanyol Néppárt álláspontját osztja”, mely Maduro azonnali távozására szólít fel.

Magyar szocialisták és fideszesek is az ellenelnök mellett

Az Európai Parlament képviselői csütörtökön Brüsszelben szavaztak az elismerésről, az Europe Elects pedig pártcsoportokra bontva nézte meg, ki hogyan is szavazott a venezuelai kérdésben.

A középjobbos Európai Néppárt mind a 187 jelenlévő képviselője – így a név szerinti szavazásokra nézve a fideszes képviselők is –Guaidót támogatták.

Persze a fideszesek támogatása kissé pikáns annak fényében, hogy Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a szavazás előtt a magyar jogállamiság vitájának kérdésében (erről a tudósításunkat itt olvashatjátok) még arról beszélt, hogy „az Európai Parlamentnek semmilyen joga nincs, hogy politikai vitát folytasson egy szuverén országban”. „Semmilyen jogköre nincs a kizárólagos nemzeti szuverenitás jogkörébe tartozó kérdésekben az Európai Parlamentnek abban, hogy hogyan intézik az ügyeket az egyes országokban” – fogalmazott, majd fél nap múlva igent nyomott az ellenelnök elismerésére.

A brit Konzervatívok és a lengyel kormánypárt dominálta konzervatív ECR-frakció mind a 63 képviselője megszavazta az indítványt. Ugyanígy cselekedett a liberális ALDE-frakció, innen 59-en nyomtak igent, az egyetlen nemmel szavazó pedig egy portugál demokratikus republikánus képviselő volt.

Érdekesebb ugyanakkor a szociáldemokrata S&D-frakció viselkedése, innen ugyanis 105 képviselő (köztük a magyar DK-sok és MSZP-sek is) Guaidó mellett szavaztak, akadt viszont 16, az indítványt nem támogató szocialista is, köztük brit munkáspártiakkal, svéd, valamint német szociáldemokrata képviselőkkel is.

Szélsőbal <3 szélsőjobb

A kisebb frakciók közül jellemzően többen akadtak az ellenzők, mint a Guaidó elismerését sürgetők: magyar képviselői miatt különösen érdekes az Európai Zöldek frakciója, itt nyolcan támogatták és 26-an ellenezték Guaidó elismerését.

Az ellenzők között volt Meszerics Tamás, volt LMP-s, valamint Jávor Benedek, párbeszédes EP-képviselő is.

A szélsőbalos GUE/NGL-frakció szinte egységesen állt ki Guaidó ellen, itt 33-an akadtak az ellenzők, de egy független (korábban szirizás) görög képviselő személyében akadt egy kósza támogató szavazat is. Ezen a ponton az európai szélsőbal összeér a szuverenista szélsőjobbal is, hiszen Guaidó ellen szavazott a Marine Le Pen-féle ENF-frakció többsége is. Itt az Osztrák Szabadságpárt képviselői, egy flamand képviselő, valamint az ex-AfD-s pártvezér Frauke Petry férje, Marcus Pretzell támogatták csak Guaidót.

Az olasz Öt Csillag Mozgalom és a brit függetlenségpártiak dominálta EFDD-frakció többsége tartózkodott, aki szavazott, az is inkább Guaidó mellé állt. A pártcsoportokon kívül politizáló magyar jobbikos EP-képviselők nem alakítottak ki egységes álláspontot a kérdésben, Balczó Zoltán például Guaidót támogatta, de a Jobbik színeiben megválasztott, azóta pedig a párttól elhidegült Morvai Krisztina tartózkodott a kérdésben.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek