Románia veszi át Kanada helyét egy elég rázós ENSZ-misszióban

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.01. 11:44

Nem veszélytelen küldetésre vállalkozott keleti szomszédunk: az elmúlt években közel kétszáz békefenntartó vesztette életét Maliban.

Románia veszi át Kanada helyét egy elég rázós ENSZ-misszióban

Fél év múlva, július 31-én a román fegyveres erők egyik alakulata veszi át a kanadai hadsereg mali ENSZ-misszióból (MINUSMA) kivonuló kontingensének feladatait – jelentette be a kanadai külügyminiszter tegnap.

A kanadaiakat váltó román katonák elsősorban légi logisztikai jellegű tevékenységet fognak ellátni szállítóhelikoptereikkel.

A román szerepvállalás várható mértékről még nem láttak napvilágot információk, a kanadaiak nyár végéig még kétszázötven fővel és hat szállítóhelikopterrel vesznek részt a MINUSMA-ban.

A román légierőnek jelenleg 58 darab IAR 330-as, a lenti videón megcsodálható szállítóhelikoptere van, amit még a hetvenes évek közepén kezdtek gyártani Brassóban, a Puma helikopter francia licence alapján.

A helikopter flotta jelentős részét azóta modernizálták, és két tucatnyi eszközt érdemi támadóképességekkel is elláttak izraeli hadiipari vállalatok közreműködésével. Jelenleg nem tudni, hogy pontosan melyik verziót – vagy akár különböző verziókat vegyesen – viszik majd a románok a nyugat-afrikai misszióba is.

Nem kizárt, hogy a románoknak szüksége lesz a tűzerőre is,

hiszen a MINUSMA-ban való részvétel korántsem veszélytelen. A 2013 tavasza óta zajló békefenntartó műveletben eddig 177 kéksisakos vesztette életét. Egy mindössze alig két héttel ezelőtti támadásban tíz csádi békefenntartó vesztette életét, miután az iszlamista felkelők rajtaütöttek az Észak-Maliban található támaszpontjukon. A románok által váltandó kanadai helikopterek a sérültek evakuációjában vettek részt, valamint utánpótlást szállítottak az ostrom alatt lévő bázisra.

A MINUSMA-t azután hozta létre a világszervezet, hogy a függetlenségükért harcoló észak-mali tuaregek a hozzájuk szegődő iszlamista elemeknek és a líbiai polgárháború után a sivatagi határokon keresztül átáramló fegyvereknek köszönhetően gyors sikereket hozó felkelésbe kezdtek a központi kormányzat ellen 2012 januárjában. Egy év alatt az ország egész északi részét uralmuk alá hajtották, és félő volt, hogy a főváros, Bamako is veszélybe kerülhet.

A mali erőknek ENSZ-felhatalmazás alapján ekkor kezdett katonai segítséget nyújtani a környező nyugat-afrikai államokból álló koalíció és Franciaország. A helyzet stabilizálást követően állt fel a MINUSMA. A mali kormány 2015-ben békét kötött ugyan a tuareg függetlenségi mozgalom vezetőivel, de továbbra sem szűntek meg az összecsapások, az iszlamista csoportok ugyanis nem vettek részt a kiegyezésben.

A román fegyveres erők elég tapasztaltnak számítanak a nemzetközi békefenntartó műveletekben,

1991 óta tízezer román katona vett részt huszonöt külföldi misszióban.
Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek