Egyre több orosz gondolja úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.01. 18:30

Kisebbségbe kerültek az elégedettek. Erre 2006 óta nem volt példa.

Egyre több orosz gondolja úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban

Egy nemrég közzétett friss kutatás eredményei szerint az oroszok 45 százaléka úgy véli, hogy rossz úton halad az országuk. Valamivel kevesebben, 42 százaléknyian vannak azok, akik nem látnak kivetnivalót abban, ahogy a dolgok zajlanak hazájukban.

2006 óta ezt az első felmérés, ahol az elégedetlenek kerültek többségbe.

Megdöbbentő különbséget tapasztalhatunk, ha akár csak az egy évvel ezelőtti adatokkal hasonlítjuk össze a friss számokat. 2018 januárjában még a válaszadók 55 százaléka szerint jó volt az irány, a velük egyet nem értők aránya pedig mindössze 28 százalékon állt akkor. 

Elemzők szerint

a közhangulat változásában nagy szerepet játszottak a nyugdíjkorhatár emelése kapcsán kibontakozó feszültségek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök októberben írta alá azt a törvényt, mely következtében az orosz nők a korábbi 55 helyett 60, míg a férfiak 60 helyett 65 éves korukban mehetnek csak nyugdíjba. Az intézkedés régen látott felháborodást váltott ki, országszerte ezrek vonultak utcára. A tüntetőknek  azonban csupán annyit sikerült elérniük, hogy a nőknek eredetileg tervezett 63 éves korhatárt végül 60-ra mérsékelték.

A születéskor várható átlagos élettartam a férfiak számra egyébként csak alig több (65,9 év), mint az aktuális nyugdíjkorhatár. A nők esetén ez a szám 76,5 év. Az országos átlag persze régiónként elég nagy szórást mutat.

A nyugdíjkorhatár emelése mellett ugyancsak növelte az elégedetlenséget az áfa 18-ról 20 százalékra való emelése, és a háztartások jövedelemcsökkenésével kapcsolatos aggodalmak.

A legtöbb választópolgár számára kedvezőtlen intézkedések sorozata az elnök, Vlagyimir Putyin népszerűségére is rányomta a bélyegét. A tavalyi adatokhoz képest 16 százalékkal kevesebben támogatják Putyint, de

még így is a válaszadók közel kétharmada jó véleménnyel van az elnökről.

KÉP: Konsztantyin Szavickij – A szerzetes (1897)

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek