A kormánypárti sajtó egy része be sem számolt az audisok sztrájkjáról

Szerző: Pintér Bence
2019.01.31. 10:49

Egy hétig sztrájkoltak a győri audisok, de a kormánypárti médiában csak az MTI híreire és két darab publicisztikára futotta. Máshol meg még ennyire sem.

A kormánypárti sajtó egy része be sem számolt az audisok sztrájkjáról

Szerda este véget ért a rendszerváltás utáni történelem legnagyobb szabású sztrájkja a győri Audiban: a múlt csütörtök reggel az Audi Hungária Független Szakszervezet elkezdett sztrájk teljesen megbénította a győri gyár működését, ezzel összefüggésben pedig leállt az Audi ingolstadti üzeme is. A kormánypárthoz nem kötődő hazai sajtótermékekben (így az Azonnalinál is) kiemelt hírként szerepelt egész héten a téma,

de akadtak olyan magyar lapok, amelyek olvasói, ha csak onnan tájékozódnak, nem értesültek a sztrájkról.

Ennek a fő oka az lehet, hogy a rabszolgatörvény nyomán a szakszervezetek és az ellenzéki szereplők is sokat beszéltek mostanában az általános sztrájkról, az ettől az ügytől független audis sztrájk így egy olyan környezetbe robbant be, ahol maga a sztrájk, mint olyan, veszélyes elemként tűnhetett fel a kormánypárti szerkesztőségek számára.

Nem volt szó azonban teljes, központi hírzárlatról: a kormánypárti sajtó egyik fele az MTI nyomán beszámolt a történésekről, a másik fele azonban legfeljebb a tárgyalások végéről adott tájékoztatást.

Ahol szó esett a sztrájkról

A Fidesz-közeli nyilvánosság jelenleg egy nagy központi mammutból (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány), illetve pár, az alapítványtól független szereplőből (Demokrata, Pesti Srácok, TV2, Magyar Hírlap), illetve az MTI-t is irányító közmédiából áll. 

Kezdjük is az MTI-vel, ami Magyarország egyetlen hírügynökségeként sok kormánypárttól egyébként független médium hírforrása is:

az MTI szerepének megfelelően beszámolt a sztrájk menetéről.

AZ MTI BESZÁMOLT AZ ÜGYRŐL

Ezeket az összefoglalókat és tudósításokat vette át aztán a kormánymédia nagyrésze is, például a Magyar Idők, a Mandinera közmédia (akik saját videós riportot egy darabot közöltek a helyszínről), a Demokrata, a Pesti Srácok, a Hír TV, az Echo TV és a Magyar Hírlap is

A KÖZTÉVÉ EGYETLEN VIDEÓS RIPORTJA A SZTRÁJKRÓL

Az MTI-s anyagokon felül a sztrájkkal a kormányközeli médiában a legrészletesebben érthető módon a helyi lap, a Kisalföld foglalkozott, ezen túl azonban csak két cikket találtunk, ahol az MTI-n túllépve saját szerkesztőségi tartalomként  jelent meg a sztrájk:

+ a Magyar Hírlapban Faggyas Sándor publicisztikában üdvözölte az audis szakszervezet lépését, valódi érdekvédelemként pozicionálva azt a rabszolgatörvény ellen fellépő szakszervezetekkel szemben;

+ illetve a sztrájk lezárulta után a Pesti Srácok közölt egy pozitív hangvételű összefoglalót, amelyben azért szó esett arról is, hogy: „Nem kellene túl tolni a biciklit! Nehogy a ló túl oldalára essünk, és addig követelőzünk, míg a multiknak elmegy a kedve Magyarországtól, mert sokallják a költségeiket.”

Véget ért a sztrájk ott is, ahol nem adtak róla hírt

Mint látjuk tehát, alapvetően még a kényes politikai vonatkozások miatt sem volt tabutéma a győri sztrájk a kormánypárti lapok jó részében: bár nem foglalkoztak vele kiemelten, és nem nagyon próbálták az egész ügyet narratívába helyezni, az eseményekről azért beszámoltak.

Éppen ezért érdekes, hogy egy sor kormánypárti médium viszont úgy csinált, mintha nem éppen a legnagyobb sztrájk történne a versenyszférában.

A KESMA-hoz tartozó 888-on egyetlen anyag sem jelent meg a győri dolgozók sztrájkjáról és a bértárgyalásokról, vagy azok lezárultáról (se az Audi, se a sztrájk címke alatt nem találtunk cikket), és amennyire meg tudjuk állapítani a műsorok átfutása után, a TV2 híradójában sem volt téma a sztrájk.

A 888 NEM TALÁLT SZTRÁJKHANGULATOT
Az Origo pedig mindössze egy, az MTI-s anyaghoz képest is rövidített hírben számolt be arról, hogy véget ért a sztrájk, amiről korábban egy sort sem írtak.

ENNYI LÁTSZOTT A SZTRÁJKBÓL AZ ORIGON

Ugyanígy járt el  egyébként a Lokál bulvárlap és a Figyelő hetilap is: mindkét helyen csak a sztrájk befejezéséről szóltak a hírek.

A kormánypárti szerkesztőségekre a következő hetekben is nehéz idők várhatnak sztrájkszempontból, hiszen három észak-magyarországi üzemben is sztrájkra készülnek a Mérce tájékoztatása szerint.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek