+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. január 31. csütörtök, 14:48
A német ARD betekintett az ungvári KMKSZ-székház felgyújtásával vádolt lengyelek ügyében nyomozó krakkói ügyészség irataiba: eszerint egy német, AfD-közeli újságíró 1500 eurót fizetett az eset miatt megbízóként megvádolt Michal Prokopowicznak, aki videót is küldött a németnek az akcióról.

Terhelő bizonyítékai vannak az ungvári KMKSZ-székház elleni támadás kapcsán a krakkói ügyészségnek Manuel Ochsenreiterre, egy főleg orosz propagandamédiumok által futtatott német szélsőjobboldali újságíróra nézve – ezt onnan tudjuk, hogy az ARD nevű német köztévé egyik magazinműsora betekinthetett az ügyészségi iratokba.

 

Mint azt az Azonnali nemrég megírta, a két hete még egy oroszbarát AfD-s német parlamenti képviselő asszisztenseként dolgozó, a Bundestag-beli munkája alól a botrány kirobbanását követően felmentett férfit azzal vádolják, hogy instrukciókat és pénzt is adott két lengyel szélsőségesnek, akik 2018. február 4-én Molotov-koktélt dobtak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodájába, és a falra jól láthatóan náci jelképet is ráfestettek (ez ezen a videón 1:43-tól látható). A térfigyelő kamera által is rögzített cselekmény

 

célja az volt, hogy úgy tűnjön, mintha ukrán neonácik támadtak volna rá a magyar kisebbség egyik intézményére, hogy ezzel is romoljanak az ukrán oktatási törvény miatt eleve feszült magyar-ukrán kapcsolatok.

 

A két tettest napokkal később elfogták Varsóban: Adrian M. és Tomasz S. rövid idővel az akció előtt lépett ugyanis át az ukrán határon. Több, térfigyelő kamera által rögzített képen is látni lehetett takarás nélkül az arcukat, egy házkutatás során pedig megtalálták az égésnyomokkal teli, ungvári akció során hordott ruhadarabjaikat is. A két lengyel beismerte tettét, és egy lengyel szélsőjobboldali férfit, bizonyos Michal Prokopowiczot neveztek meg megbízóként. Az illető a Falanga nevű oroszbarát lengyel szélsőjobboldali szervezet tagja.

 

A krakkói ügyészség Prokopowicz ellen is eljárást indított, az illető pedig vallomást is tett.

 

Prokopowicz azzal állt elő, hogy egy, a német szélsőjobboldali párthoz, az AfD-hez köthető német újságíró, Manuel Ochsenreiter megbízásából cselekedett.

 

A vallomása szerint Ochsenreiter finanszírozta a Lengyelországban terrortámadásként értékelt KMKSZ-székház elleni támadást, és részletes instrukciókat is adott neki azzal kapcsolatban.

 

Videó a tűzről --> 1500 euró

 

Prokopowicz azt is elmondta, hogy Ochsenreiter külön megkérte őket arra, hogy az épületen látszódjanak égésnyomok – ezekről videót is kért, amit a Telegram nevű chatalkalmazáson keresztül kellett elküldeni neki. Amikor ezt megkapta, a német újságíró azt üzente vissza, hogy „more than enough”, azaz bőven elég. Hogy ezt honnan tudni? A T-Online.de azt írja, a lengyel ABW belföldi titkosszolgálatnak sikerült visszaállítania törölt Telegram-beszélgetéseket.

 

Az akciót a lengyel férfi 1500 eurós (480 ezer forintos) díjért bonyolította le, a gyújtogatóknak ebből nagyjából 200-200 eurót osztott tovább.

 

Ennek második részletét három nappal az esetet követően kapta meg a Berlin-Tegel repülőtér egyik éttermében egy könyvbe rejtve, 200 eurós bankjegyekben. Az 500 eurós első részletet már előlegként megküldték neki – ezt egy könyvbe dugva postázták el Lengyelországba.

 

A krakkói ügyészség irataiban a berlini pénzátadás-átvétel napjáról egy Prokopowicz és a felesége közötti üzenetváltás olvasható.

 

A feleség arról kérdezi férjét, hogy pontosan mikor is találkozik „Manuellel”. A lengyel erre azt válaszolja, hogy 11.30-kor, de a járata hazafelé csak 19.30-kor indul, és a varsói reptérről inkább taxival megy haza, mert nem akar ennyi készpénzzel tömegközlekedni.

 

Érdekes összefüggés, hogy az Ochsenreiter által főszerkesztett Zuerst nevű szélsőjobboldali ugyanezen a napon lehozott egy hírt a kárpátaljai KMKSZ-székház elleni támadásról, majd kontextusba helyezte azzal, hogy Ukrajnában diszkriminálják a magyar nyelvet.

 

OCHSENREITER AZONNAL HÍRT ADOTT A TÖRTÉNTEKRŐL. FOTÓ: T-ONLINE.DE

 

Hogy jön mindehhez Putyin főideológusa?

 

Ochsenreiter és Prokopowicz egy lengyelországi rendezvényen találkoztak először utóbbi vallomása szerint. Nem is akárhol: a Lengyelországban orosz és kínai kémkedés miatt letartóztatott, bizonyítottan orosz thinktankek által fizetett lengyel politikus, Mateusz Piskorski egyik irodájában. Piskorski azért is érdekes szereplő ebben az ügyben, mert Ochsenreiter és Piskorski 2016-ban közösen alapította meg az Eurázsiai Tanulmányok Németországi Központja nevű szervezetet, ami választási megfigyelőutakat szervez az oroszbarát szeparatisták által megszállt kelet-ukrajnai Luhanszkba és Donyeckbe. Ochsenreiter volt AfD-s főnöke, az egyébként román származású Markus Frohnmaier is részt vett egy ilyenen.

 

A német köztévé szerint ez a szál már csak azért is fontos, mert az eurázsiai gondolatnak nevezett orosz nacionalista ideológia a sajtóban gyakran csak Putyin orosz elnök főideológusaként emlegetett Alexander Duginhoz kötődik. Anton Sehovcov szélsőjobb-kutató szerint Dugin a koordinátor Oroszország és az európai szélsőjobboldali mozgalmak között. Mint azt nemrég az Azonnali is megírta,

 

Dugin és Ochsenreiter több alkalommal is találkoztak már, viszonyukat a német újságíró kifejezetten bizalmasnak nevezte. Összeköti őket a dugini ideológiát propagáló Katehon nevű orosz thinktankben végzett munka is.

 

Az ARD-nek ugyanis birtokába került egy dokumentum arról, hogy Ochsenreiter adminisztrátora volt a Katehon német nyelvű Facebook-oldalának. A szervezet felügyelőbizottságának elnöke egyébként az a Konstantin Malofejev nevű Putyin-közeli orosz milliárdos, akit az EU, az USA és Ukrajna azzal vádol, hogy pénzzel segíti a kelet-ukrajnai szeparatistákat, és ezért a neve szerepel a szankciós listákon. Malofejev pénze egyébként 2017-ben kiszivárgott e-mailek alapján a közép-európai térségben is aktív: a szlovák neonáci Marián Kotleba pártját, a Mi Szlovákiánk Néppártot segítette anyagilag.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás