Pénteken és hétvégén is állni kényszerül az ingolstadti Audi-gyár a győri sztrájk miatt

Szerző: Bukovics Martin
2019.01.30. 14:44

A győri Audi-dolgozók több, mint 150 órája tartó sztrájkja pénteken is megbénítja az ingolstadti Audi-gyárat, mivel nem jönnek motorok Magyarországról. Mi több: egy vasárnap estére tervezett műszakot is előre lefújtak emiatt a bajor üzemben.

Pénteken és hétvégén is állni kényszerül az ingolstadti Audi-gyár a győri sztrájk miatt

Az ingolstadti Donaukurier napilap audis körökből úgy értesült, hogy a győri Audi-dolgozók sztrájkja miatt pénteken és hétvégén is leállni kényszerül a bajorországi városban működő autógyár. A leállás oka, hogy mivel csütörtök óta sztrákolnak Győrben, nem érkeznek új motorok Ingolstadtba, így nincs mit beszerelni az ott készülő autókba. (A győri Audi-gyárba főként benzin-, dízel- és elektromotorokat gyártanak, nem csak az Audinak, hanem a VW-konszern más márkái számára is.)

Lassan egy hete sztrájkolnak

Már több, mint 150 órája sztrájkolnak a győri Audi-gyár dolgozói. A céljuk ezzel az, hogy kiharcolják a 18 százalékos, de legalább 75 ezer forintos alapbéremelést, felemeljék a a választható béren kívüli juttatás keretösszegét, átrendezzék a munkakör-értékelési rendszert és hogy legalább egy szabad hétvégéje legyen a dolgozóknak. A szakszervezet azt akarja ezzel elérni, hogy

a győri Audi-dolgozók bére megközelítse a Volkswagen-konszern (ennek tagja az Audi is) régióbeli, azaz szlovák, lengyel és cseh gyáraiban meglévő bérszínvonalat.

A megállapodást eddig még az elért engedmények ellenére sem sikerült tető alá hoznia két félnek. Az Audi a HR-osztálya honlapján nyilvánosságra hozta, milyen ajánlattal érkezett legutóbb tárgyalni: a legnagyobb ellentét a választható béren kívüli juttatások mértékében van a szakszervezet és a német cég magyarországi menedzsmentje között. Megállapodás még szerda délutánra sincs, a szakszervezet a Facebook-oldalán jelezte: a sztrájk még mindig tart.

A GYŐRI SZTRÁJK HÍRE EGÉSZEN AZ FAZ CÍMLAPJÁIG JUTOTT

Még nem tudni, sztrájkolnak-e tovább, ha nincs deal

A múlt csütörtökön elindult sztrájkot eredetileg egyhetesre tervezték az Audi dolgozói. Ez a határidő csütörtök reggel 6-kor fog letelni, de mivel az AHFSZ és a vállat közötti béralku még várat magára, ezért mára összehívták a sztrájkbizottságot, hogy a további lehetőségekről döntsenek.

Ha a testület úgy dönt, hogy van értelme a folytatásnak, akkor könnyen lehet, hogy a sztrájk a vártnál tovább tarthat majd.

Az ingolstadti Audi-dolgozókat képviselő IG Metall szakszervezet is maximálisan szolidáris a győriekkel. Mint azt sajtófőnökük hétfőn az Azonnalinak nyilatkozta, az a munkaadói oldalról rendszeresen hangoztatott érv, miszerint nem érdemes sztrákolni és többet kérni, mert elköltözik a gyár, nevetséges. Mint mondta, Németországban azzal riogatják a dolgozókat, hogy Magyarországra költözik az üzem, Magyarországon azzal, hogy Romániába, Romániában pedig azzal, hogy Ázsiába. „Egy telephely megválasztásakor nem a bérköltség a legfontosabb tényező, hanem hogy hol vannak a piacaim, kik a beszállítóim, milyen az infrastruktúra, és az adott ország gazdaság- és iparpolitikája” – cáfolta meg ezt az érvet az Azonnalinak.

FOTÓ: A győri gyár járműszereldéje / Audi Hungária

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek