+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 30. szerda, 07:48
Az erős dollár kedvezőtlen helyzetbe hozza az Apple-t a feltörekvő piacokon. Emellett a kínai gazdaság belassulásával is meg kell birkóznia a cégnek.

A múlt év utolsó piaci negyedévben 15 százalékot estek az Apple iPhone eladásokból származó bevételei, ami elég nagy problémát jelent a vállalatnak. Az okostelefonok hozzák a legtöbb profitot az Applenek, így a visszaesés a vállalat összteljesítményére is számottevő kihatással volt. A bevételek 5 százalékkal csökkentek, ami önmagában ugyan nem tűnik soknak, de milliárd dolláros tételekről beszélünk. A helyzet elég érzékenyen érintette a cég részvényeinek árfolyamát.

 

A tavaly októberi eleji 237 dolláros (65 ezer forint) féléves csúcshoz képest, tegnap már csak 154 dollárért (42 ezer forint) árulták az Apple értékpapírjait a new yorki tőzsdén.

 

Piaci elemzők szerint a vállalat vártnál gyengébb teljesítménye mögött a kínai gazdaság belassulása áll. Az Apple negyedéves bevételei a nagy-kínai régióban – melyhez Hong Kongot és Tajvant is hozzászámolják – 25 százalékkal esett. Európában szintén csökkentek a bevételek, 3 százalékkal, míg az amerikai piacon 5 százalékos növekedés tapasztaltak.

 

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója ugyanakkor jelentős problémának látja azt is, hogy a vásárlóik túlságosan magasnak tartják az áraikat. Az amerikai dollár erős árfolyama miatt drágább lett az iPhone a feltörekvő piacokon, ami meglátszik az eladásokon is.

 

Cook bejelentette, hogy

 

januártól kezdve újraárazzák több terméküket is, hogy a vásárlóikat megvédjék az árfolyam-ingadozás okozta kellemetlenségektől.

 

Ezzel kapcsolatban bővebb részleteket nem árult el a z Apple vezetője, így azt nem tudni, hogy a döntés érinti-e Magyarországot, vagy a kelet-európai régiót.

 

A forint-dollár árfolyam tavaly április végén szabadult, akkor 250 forintot kértek egy dollárért. Az utóbbi félévben az év eleji árhoz képest nagyjából 15 százalékkal növekedett az árfolyam, így 270-280 forint között kereskedtek az amerikai valuta egy egységéért.

 

Te vennél iPhonet-t ha olcsóbb lenne?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hát mi mással foglalkozna az eheti Azonnali-lista, mint az esti Szlovákia-Magyarország szuperrangadóval? Ezúttal taktikai tanácsokkal látjuk el Rossi szövetségi kapitányt.

Kiderült, hogy a Most-Híd is beáll a szlovák elnökválasztás első fordulójában fölényes sikert arató liberális politikus mögé.

Ezzel kezdődött el a kasztinghét, amikor minden, magát kicsit komolyan vevő ember lepattintotta a baloldali kormánypártok felkérését arra, hogy ő legyen a miniszterelnök.

Alig alakult meg a Nigel Farage-féle új, brexit-párti formáció, néhány iszlamofób tweet miatt lemondott a Brexit Párt elnöke.

Rosszul adták meg székhelyüket, ráadásul Fekete-Győr András sem képviselhetné a pártot hivatalos ügyekben.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás