+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 30. szerda, 07:48
Az erős dollár kedvezőtlen helyzetbe hozza az Apple-t a feltörekvő piacokon. Emellett a kínai gazdaság belassulásával is meg kell birkóznia a cégnek.

A múlt év utolsó piaci negyedévben 15 százalékot estek az Apple iPhone eladásokból származó bevételei, ami elég nagy problémát jelent a vállalatnak. Az okostelefonok hozzák a legtöbb profitot az Applenek, így a visszaesés a vállalat összteljesítményére is számottevő kihatással volt. A bevételek 5 százalékkal csökkentek, ami önmagában ugyan nem tűnik soknak, de milliárd dolláros tételekről beszélünk. A helyzet elég érzékenyen érintette a cég részvényeinek árfolyamát.

 

A tavaly októberi eleji 237 dolláros (65 ezer forint) féléves csúcshoz képest, tegnap már csak 154 dollárért (42 ezer forint) árulták az Apple értékpapírjait a new yorki tőzsdén.

 

Piaci elemzők szerint a vállalat vártnál gyengébb teljesítménye mögött a kínai gazdaság belassulása áll. Az Apple negyedéves bevételei a nagy-kínai régióban – melyhez Hong Kongot és Tajvant is hozzászámolják – 25 százalékkal esett. Európában szintén csökkentek a bevételek, 3 százalékkal, míg az amerikai piacon 5 százalékos növekedés tapasztaltak.

 

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója ugyanakkor jelentős problémának látja azt is, hogy a vásárlóik túlságosan magasnak tartják az áraikat. Az amerikai dollár erős árfolyama miatt drágább lett az iPhone a feltörekvő piacokon, ami meglátszik az eladásokon is.

 

Cook bejelentette, hogy

 

januártól kezdve újraárazzák több terméküket is, hogy a vásárlóikat megvédjék az árfolyam-ingadozás okozta kellemetlenségektől.

 

Ezzel kapcsolatban bővebb részleteket nem árult el a z Apple vezetője, így azt nem tudni, hogy a döntés érinti-e Magyarországot, vagy a kelet-európai régiót.

 

A forint-dollár árfolyam tavaly április végén szabadult, akkor 250 forintot kértek egy dollárért. Az utóbbi félévben az év eleji árhoz képest nagyjából 15 százalékkal növekedett az árfolyam, így 270-280 forint között kereskedtek az amerikai valuta egy egységéért.

 

Te vennél iPhonet-t ha olcsóbb lenne?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy felmérés szerint a szélsőjobboldal a melegek között az első helyen áll, leelőzve Macron pártját.

Emmanuel Macronként vagy Angela Merkelként kell manővereznünk, hogy a mi embereink jussanak a vezető EU-s pozíciókba.

Magyar képzőművészek és képregényesek alkotásait lehet megvásárolni a hétvégén a jó ügy érdekében.

Az ellenzéki pártok továbbra sem a Fidesz szavazóira hajtanak a Facebookon.

Az utolsó ellenzéki nyomtatott napilap minden dizájnelemét felhasználva utalgatnak finoman arra, hogy az MSZP-P-re érdemes egyedül szavazni.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

A Tanácstalan Köztársaság friss eseményének témája, hogy hogyan építették le itthon a környezetvédelmet.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

A MoMe hallgatói értelmezik újra a stílust mindenféle formában a plakáttól a webdesignig. Május 31-től.

A Piacok Napján, az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án vasárnap.

Ezt is szerettétek

Hallottad, hogy lesz már megint valami választás, de azt már nem tudod, hogy pontosan miről meg minek meg mikor?

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali Székelyföldön járt, és megkérdezte a járókelőket.

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb számait!

Twitter megosztás Google+ megosztás