+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. január 30. szerda, 19:41
Mit csinálsz, ha ellenséges hadsereg fogságába esel? Rami Harpaz például társaival együtt lefordította J. R. R. Tolkien alapművét.

Az előző héten, nyolcvan éves korában elhunyt Rami Harpaz, az izraeli légierő egykori pilótája,

 

aki arról híres, hogy társaival együtt először fordította le héberre J. R. R. Tolkien fantasy-alapművét, A hobbitot, ráadásul hadifogságban.

 

Harpaz és társai a hatnapos háborút követő ún. felörlő háborúban, egészen pontosan 1970-ben estek az egyiptomiak fogságába, a könyvet pedig a bátyja küldte el neki a Vöröskereszten keresztül a börtönbe. Harpaz javaslatára és vezetésével ő és három társa (más beszámolók szerint többen is részt vettek a projektben) párokban kezdték el fordítani a könyvet angolról héberre, mivel annak addig nem létezett héber fordítása.

 

A pár egyik tagja hangosan olvasta fel szóban héberre fordítva az angol szöveget, míg a pár másik tagja jegyzetfüzetbe jegyezte a szöveget, kavítva az esetleges hibákat. A regény végül hét jegyzetfüzetbe fért el. Az izraeli foglyok végül 1973-ban, a jom kippuri háború után szabadultak a könyvet pedig négy hónapig fordították a hároméves fogság alatt.

 

A könyvet pedig végül 1977-ben adták ki az Izraeli Légierő támogatásával.

 

EZ PEDIG AZ 1977-ES KIADÁS BORÍTÓJA

 

A „pilóták fordítása” a mai napig A hobbit legnépszerűbb verziója Izraelben, pedig nem feltétlenül a legköltőibb megoldásokkal dolgozott: a tündék és a goblinok (orkok) nevét nem fordították héberre, hanem egyszerűen leírták az angol kifejezést héber betűkkel.

 

Harpaz végül 1980-ban szerelt le, öt gyermeket hagyott hátra.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás