Elhunyt az izraeli pilóta, aki fogságban fordította héberre A hobbitot

Szerző: Pintér Bence
2019.01.30. 19:41

Mit csinálsz, ha ellenséges hadsereg fogságába esel? Rami Harpaz például társaival együtt lefordította J. R. R. Tolkien alapművét.

Elhunyt az izraeli pilóta, aki fogságban fordította héberre A hobbitot

Az előző héten, nyolcvan éves korában elhunyt Rami Harpaz, az izraeli légierő egykori pilótája,

aki arról híres, hogy társaival együtt először fordította le héberre J. R. R. Tolkien fantasy-alapművét, A hobbitot, ráadásul hadifogságban.

Harpaz és társai a hatnapos háborút követő ún. felörlő háborúban, egészen pontosan 1970-ben estek az egyiptomiak fogságába, a könyvet pedig a bátyja küldte el neki a Vöröskereszten keresztül a börtönbe. Harpaz javaslatára és vezetésével ő és három társa (más beszámolók szerint többen is részt vettek a projektben) párokban kezdték el fordítani a könyvet angolról héberre, mivel annak addig nem létezett héber fordítása.

A pár egyik tagja hangosan olvasta fel szóban héberre fordítva az angol szöveget, míg a pár másik tagja jegyzetfüzetbe jegyezte a szöveget, kavítva az esetleges hibákat. A regény végül hét jegyzetfüzetbe fért el. Az izraeli foglyok végül 1973-ban, a jom kippuri háború után szabadultak a könyvet pedig négy hónapig fordították a hároméves fogság alatt.

A könyvet pedig végül 1977-ben adták ki az Izraeli Légierő támogatásával.

EZ PEDIG AZ 1977-ES KIADÁS BORÍTÓJA

A „pilóták fordítása” a mai napig A hobbit legnépszerűbb verziója Izraelben, pedig nem feltétlenül a legköltőibb megoldásokkal dolgozott: a tündék és a goblinok (orkok) nevét nem fordították héberre, hanem egyszerűen leírták az angol kifejezést héber betűkkel.

Harpaz végül 1980-ban szerelt le, öt gyermeket hagyott hátra.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek