+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. január 30. szerda, 19:41
Mit csinálsz, ha ellenséges hadsereg fogságába esel? Rami Harpaz például társaival együtt lefordította J. R. R. Tolkien alapművét.

Az előző héten, nyolcvan éves korában elhunyt Rami Harpaz, az izraeli légierő egykori pilótája,

 

aki arról híres, hogy társaival együtt először fordította le héberre J. R. R. Tolkien fantasy-alapművét, A hobbitot, ráadásul hadifogságban.

 

Harpaz és társai a hatnapos háborút követő ún. felörlő háborúban, egészen pontosan 1970-ben estek az egyiptomiak fogságába, a könyvet pedig a bátyja küldte el neki a Vöröskereszten keresztül a börtönbe. Harpaz javaslatára és vezetésével ő és három társa (más beszámolók szerint többen is részt vettek a projektben) párokban kezdték el fordítani a könyvet angolról héberre, mivel annak addig nem létezett héber fordítása.

 

A pár egyik tagja hangosan olvasta fel szóban héberre fordítva az angol szöveget, míg a pár másik tagja jegyzetfüzetbe jegyezte a szöveget, kavítva az esetleges hibákat. A regény végül hét jegyzetfüzetbe fért el. Az izraeli foglyok végül 1973-ban, a jom kippuri háború után szabadultak a könyvet pedig négy hónapig fordították a hároméves fogság alatt.

 

A könyvet pedig végül 1977-ben adták ki az Izraeli Légierő támogatásával.

 

EZ PEDIG AZ 1977-ES KIADÁS BORÍTÓJA

 

A „pilóták fordítása” a mai napig A hobbit legnépszerűbb verziója Izraelben, pedig nem feltétlenül a legköltőibb megoldásokkal dolgozott: a tündék és a goblinok (orkok) nevét nem fordították héberre, hanem egyszerűen leírták az angol kifejezést héber betűkkel.

 

Harpaz végül 1980-ban szerelt le, öt gyermeket hagyott hátra.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Csorbai Ferenc mögött felsorakozó ellenzéki pártok meglepően jól szerepeltek.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

Hatalmas többség mondott nemet a kezdeményezésre, amely az EU-val kötött szerződések felmondását jelentette volna.

Egy borvidék, ami azt bizonyítja: megfelelő tudással, akaraterővel és szorgalommal semmi sem lehetetlen, még a legzordabb körülmények között sem.

Utazás, kiállítás, zene, egy ritka jó hely Zuglóban, életvezetési tanácsok és pár őszinte tipp a konyhába: itt az Azonnali első őszi mindenajánlója!

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás