+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 30. szerda, 15:32
30 százalékkal drágultak a zöldségek Törökországban, Erdoğan emiatt még felelősségre vonást is emlegetett. Az áruházak jobbnak láttak, ha inkább kivonják az adott terményeket a kínálatukból.

Az utóbbi hetekben elszabadultak a zöldségárak Törökországban, amiért sokan a kiskereskedelmi áruházláncokat teszik felelőssé – számolt be a Hürriyet Daily News. A helyzet olyan súlyos, hogy másfél héttel ezelőtt a török államfő is felszólalt az ügyben. Recep Tayyip Erdoğan kijelentette, hogy harcolni fog a szupermarketek túlzott árai ellen, a felelősöket pedig el fogja számoltatni.

 

Az elnök élesen kritizálta, hogy túl nagy az eltérés a termények nagybani és kiskereskedelmi ára között.

 

Egyesek a piaci helyzetre hivatkozva próbálnak nyerészkedni

 

– fakadt ki Erdoğan.

 

A legfrissebb statisztikák szerint az élelmiszerek ára 5,87 százalékkal emelkedett csak a múlt hónapban Törökországban, éves szinten pedig 30 százalék feletti az árnövekedés. Ez elsősorban a rendkívül magas – 15 százalék feletti – törökországi inflációnak tudható be, de a jelenségben komoly szerepet játszanak a török agrárium strukturális problémái is. Közel két évtized alatt kétmillióval csökkent a szektorban dolgozók száma, akik az ország teljes munkaerejének már kevesebb mint ötödét teszik ki. Ezzel szemben 2000-ben még minden harmadik török munkás a mezőgazdaságban dolgozott.

 

A kistermelőknek a növekvő költségek miatt egyre kevésbé érte meg a növénytermesztés és az állattenyésztés, az elöregedő generációk helyét nem vették át a fiatalok. A nagyvárosok környékén található üresen maradt földeket pedig rendre ingatlanbefektetők vásárolták meg. Emiatt Törökország az elmúlt években nettó élelmiszerimportőrré vált, tehát a helyi fizetőeszköz, a török líra mélyrepülése duplán sújtja az országot.

 

A török elnök arról is beszélt korábban, hogy

 

ez nem az az időszak, amikor a profitemelésre kell használni az áringadozást, hanem az országot és a nemzetet támogatva le kell mondani a profitról, ha szükséges.

 

Hangsúlyozta, hogy meg kell hallgatniuk az emberek áremelés miatti panaszait.

 

A kormányzati kirohanások hatására egyes szupermarketek úgy döntöttek, hogy inkább leveszik a polcaikról a megdrágult zöldségfajtákat. Így

 

olyan, a török konyhában meghatározó alapanyagokat is kikerültek a kínálatból, mint a paprika vagy a padlizsán.

 

Az áruházláncok nem akarnak konfliktusba kerülni sem a vásárlókkal, sem az illetékes minisztériumokkal, mondta a török hírportálnak az egyik zöldség-gyümölcs nagyker képviselője. Kiemelte, hogy a paprika és padlizsán kilója 9-10 líráért (470-530 forint) megy mostanában a nagybani piacon, ha a szupermarketekben akarják eladni, akkor 20 líra (1050 forint) körüli összegre áraznák be kilónként.

 

Kockázatot senki sem akar vállalni,

 

tette hozzá a kereskedő. 

 

Ha kevesebbért adnák a terményeket – a szállítási, tárolási, a természetes veszteséggel járó és egyéb költségeket is beleszámolva –, akkor vélhetően már nem igazán érné meg a vállalatoknak. A Hürriyet Daily News által megszólaltatott áruházi menedzserek szerint ők a cégük központi utasítása alapján jártak el, amikor beszüntették a megdrágult termények árusítását. Azt nem tudták megmondani az újságíróknak, hogy meddig fog tartani ez a gyakorlat, és hogy kiterjed-e majd más árukra is.

 

A török kiskereskedelmi szövetség (TPF) elnöke fontosnak tartotta leszögezni, hogy a döntés csak az alacsonyabb jövedelmű vásárlók által látogatott üzleteket érinti. Ahol megtudják fizetni, ott továbbra is kínálatban fogják tartani az érintett terményeket. A TPF 361 tagot képvisel, 3900 üzlettel országszerte.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hát mi mással foglalkozna az eheti Azonnali-lista, mint az esti Szlovákia-Magyarország szuperrangadóval? Ezúttal taktikai tanácsokkal látjuk el Rossi szövetségi kapitányt.

Kiderült, hogy a Most-Híd is beáll a szlovák elnökválasztás első fordulójában fölényes sikert arató liberális politikus mögé.

Ezzel kezdődött el a kasztinghét, amikor minden, magát kicsit komolyan vevő ember lepattintotta a baloldali kormánypártok felkérését arra, hogy ő legyen a miniszterelnök.

Alig alakult meg a Nigel Farage-féle új, brexit-párti formáció, néhány iszlamofób tweet miatt lemondott a Brexit Párt elnöke.

Rosszul adták meg székhelyüket, ráadásul Fekete-Győr András sem képviselhetné a pártot hivatalos ügyekben.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás