+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 30. szerda, 15:32
30 százalékkal drágultak a zöldségek Törökországban, Erdoğan emiatt még felelősségre vonást is emlegetett. Az áruházak jobbnak láttak, ha inkább kivonják az adott terményeket a kínálatukból.

Az utóbbi hetekben elszabadultak a zöldségárak Törökországban, amiért sokan a kiskereskedelmi áruházláncokat teszik felelőssé – számolt be a Hürriyet Daily News. A helyzet olyan súlyos, hogy másfél héttel ezelőtt a török államfő is felszólalt az ügyben. Recep Tayyip Erdoğan kijelentette, hogy harcolni fog a szupermarketek túlzott árai ellen, a felelősöket pedig el fogja számoltatni.

 

Az elnök élesen kritizálta, hogy túl nagy az eltérés a termények nagybani és kiskereskedelmi ára között.

 

Egyesek a piaci helyzetre hivatkozva próbálnak nyerészkedni

 

– fakadt ki Erdoğan.

 

A legfrissebb statisztikák szerint az élelmiszerek ára 5,87 százalékkal emelkedett csak a múlt hónapban Törökországban, éves szinten pedig 30 százalék feletti az árnövekedés. Ez elsősorban a rendkívül magas – 15 százalék feletti – törökországi inflációnak tudható be, de a jelenségben komoly szerepet játszanak a török agrárium strukturális problémái is. Közel két évtized alatt kétmillióval csökkent a szektorban dolgozók száma, akik az ország teljes munkaerejének már kevesebb mint ötödét teszik ki. Ezzel szemben 2000-ben még minden harmadik török munkás a mezőgazdaságban dolgozott.

 

A kistermelőknek a növekvő költségek miatt egyre kevésbé érte meg a növénytermesztés és az állattenyésztés, az elöregedő generációk helyét nem vették át a fiatalok. A nagyvárosok környékén található üresen maradt földeket pedig rendre ingatlanbefektetők vásárolták meg. Emiatt Törökország az elmúlt években nettó élelmiszerimportőrré vált, tehát a helyi fizetőeszköz, a török líra mélyrepülése duplán sújtja az országot.

 

A török elnök arról is beszélt korábban, hogy

 

ez nem az az időszak, amikor a profitemelésre kell használni az áringadozást, hanem az országot és a nemzetet támogatva le kell mondani a profitról, ha szükséges.

 

Hangsúlyozta, hogy meg kell hallgatniuk az emberek áremelés miatti panaszait.

 

A kormányzati kirohanások hatására egyes szupermarketek úgy döntöttek, hogy inkább leveszik a polcaikról a megdrágult zöldségfajtákat. Így

 

olyan, a török konyhában meghatározó alapanyagokat is kikerültek a kínálatból, mint a paprika vagy a padlizsán.

 

Az áruházláncok nem akarnak konfliktusba kerülni sem a vásárlókkal, sem az illetékes minisztériumokkal, mondta a török hírportálnak az egyik zöldség-gyümölcs nagyker képviselője. Kiemelte, hogy a paprika és padlizsán kilója 9-10 líráért (470-530 forint) megy mostanában a nagybani piacon, ha a szupermarketekben akarják eladni, akkor 20 líra (1050 forint) körüli összegre áraznák be kilónként.

 

Kockázatot senki sem akar vállalni,

 

tette hozzá a kereskedő. 

 

Ha kevesebbért adnák a terményeket – a szállítási, tárolási, a természetes veszteséggel járó és egyéb költségeket is beleszámolva –, akkor vélhetően már nem igazán érné meg a vállalatoknak. A Hürriyet Daily News által megszólaltatott áruházi menedzserek szerint ők a cégük központi utasítása alapján jártak el, amikor beszüntették a megdrágult termények árusítását. Azt nem tudták megmondani az újságíróknak, hogy meddig fog tartani ez a gyakorlat, és hogy kiterjed-e majd más árukra is.

 

A török kiskereskedelmi szövetség (TPF) elnöke fontosnak tartotta leszögezni, hogy a döntés csak az alacsonyabb jövedelmű vásárlók által látogatott üzleteket érinti. Ahol megtudják fizetni, ott továbbra is kínálatban fogják tartani az érintett terményeket. A TPF 361 tagot képvisel, 3900 üzlettel országszerte.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy felmérés szerint a szélsőjobboldal a melegek között az első helyen áll, leelőzve Macron pártját.

Emmanuel Macronként vagy Angela Merkelként kell manővereznünk, hogy a mi embereink jussanak a vezető EU-s pozíciókba.

Magyar képzőművészek és képregényesek alkotásait lehet megvásárolni a hétvégén a jó ügy érdekében.

Az ellenzéki pártok továbbra sem a Fidesz szavazóira hajtanak a Facebookon.

Az utolsó ellenzéki nyomtatott napilap minden dizájnelemét felhasználva utalgatnak finoman arra, hogy az MSZP-P-re érdemes egyedül szavazni.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

A Tanácstalan Köztársaság friss eseményének témája, hogy hogyan építették le itthon a környezetvédelmet.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

A MoMe hallgatói értelmezik újra a stílust mindenféle formában a plakáttól a webdesignig. Május 31-től.

A Piacok Napján, az Erzsébet tér, egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án vasárnap.

Ezt is szerettétek

Hallottad, hogy lesz már megint valami választás, de azt már nem tudod, hogy pontosan miről meg minek meg mikor?

Vajon csak az etnikai alapú szavazást tudják elképzelni a székelyek? Az Azonnali Székelyföldön járt, és megkérdezte a járókelőket.

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Strache politikai pályájának ugyan vége, de ez nem jelenti azt, hogy a zeneit is fel kell adja. Mutatjuk a legjobb számait!

Twitter megosztás Google+ megosztás