Kilencvenhat órája áll üresen a győri Audi-gyár, a cég „olajat önt” a tűzre

Szerző: Illés Gergő
2019.01.28. 09:18

A magyar versenyszféra legnagyobb sztrájkja folytatódik, a dolgozók közel 100 százaléka nem vette fel a munkát, a cég azonban videóüzenetben próbál meg nyomást gyakorolni rájuk.

Kilencvenhat órája áll üresen a győri Audi-gyár, a cég „olajat önt” a tűzre

Hétfőn 14 órára újabb tárgyalást kezdeményez a győri Audi-gyár vezetése a már múlt csütörtök óta sztrájkoló dolgozókkal – számolt be az Azonnalinak Szimacsek Tibor, a dolgozókat képviselő Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) elnökségi tagja. Szimacsek lapunknak kiemelte:

a munkavállalók között egyre nagyobb az összefogás, a cég őket a sztrájk ellen presszionáló üzenetei pedig ezt inkább csak fokozzák.

Összezárt a szakszervezet

Múlt hét csütörtökön az Azonnali is ott volt a sztrájk helyszínén, ahol az AHFSZ elnöke, Németh Sándor lapunknak elmondta: a szakszervezet ha lehet, nem szeretné végigsztrájkolni az egy hetet, szeretnének minél hamarabb megállapodásra jutni. Szimacsek hétfő reggeli interjújában azonban már kiemelte, „az összefogás mértéke csak nőtt”, és az emberek „abszulút mellettük vannak”,

így ha kell, akkor 168 órán túl is tudják folytatni a munkabeszüntetést.

Hozzátette: az AHFSZ is szeretné a sztrájkot minél hamarabb lezárni, a szakszervezet hétfőn 14 órára kapott újabb tárgyalási időpontot a cég képviselőivel. Ugyanakkor Szimacsek úgy látta, olyan sok idő telik el tárgyalások nélkül, hogy „ezek szerint annyira nem is fontos, hogy megállapodjanak a munkáltatók”. Ezt jelzi az is, hogy a tárgyalások csak másfél nappal a csütörtök reggeli sztrájk megkezdése után, péntek estefelé indultak el a két fél között.

Arra a kérdésre, hogy a munkavállalók hány százaléka is csatlakozott a munkabeszüntetéshez, Szimacsek elmondta,

a cég 13 200 dolgozója „közel 100 százalékban nem vette fel a munkát”.

Hozzátette: a gyárterületen végigsétálva látszik, hogy „egyetlenegy gép nincs elindítva, egyetlenegy csavar nem kerül meghúzásra, egy autó, vagy motor sem jön le a szalagról”, teljesen áll a gyár csütörtök reggel 6 óra óta. Mivel a sztrájk idejére nem jár bér a dolgozóknak, a szakszervezet ad sztrájksegélyt a résztvevőknek.

Olaj a tűzre

Az AHFSZ elnökségi tagja azt is elmondja, szeretnének bizakodóak lenni a tárgyalásokkal kapcsolatban, de a cég hozzáállása ezen nem segít: ahogy fogalmazott, a munkáltató „mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkatársakat presszionálja”. Azt is elárulta,

a vasárnapi nap folyamán az Audi egy videóüzenetet és egy levelet küldött ki a dolgozóknak, amely „abba az irányba akarja őket presszionálni, hogy nem jót cselekednek”.

Ugyanakkor Szimacsek szerint az Audi levele csak olaj volt a tűzre, és „még jobban összefogtak az emberek”. Elmondása szerint kirúgásokkal a cég továbbra sem fenyegetett, sőt, erre nincs is lehetősége, mivel a sztrájkolók fegyelmezettek, és egyáltalán nincsenek atrocitások.

De mit is akarnak a sztrájkolók?

A sztrájknak egyébként egészen komoly előzményei vannak, ugyanis a bértárgyalások már 2018 szeptembere óta folytak az Audi Hungária autógyár és a gyár közel kilencezer munkását képviselő Audi Hungária Független Szakszervezet között. Miután ezek nem vezettek eredményre, a szakszervezet január 15-én sztrájkbizottságot alakított, 18-án pedig kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott, amin négyezer ember vett részt. Ezt követte a múlt hét csütörtökjén elkezdett egyhetes munkabeszüntetés. Azóta szintén volt már pár újabb tárgyalás a két fél között, de eredményt nem hoztak. 

A szakszervezet követelései a következők:

+ Az Audi két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt, a szakszervezet viszont csak egy évre állapodna meg, viszont erre az időszakra tizennyolc százalékkal, de minimum hetvenötezer forinttal emelnék meg az alapbért, a mozgóbér négy százalékát pedig beépítenék az alapbérbe.

+ A szakszervezet a választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növelné a cafeteria korábbi adóemelése miatt, és követeli, hogy fejlesszék tovább a lojalitásbónuszt, illetve vezessék be a jubileumi bónuszt.

Optimalizálnák a Hay-módszerrel működő munkakörértékelési rendszert.

+ A szakszervezet követelése az is, hogy minden munkavállaló kapjon egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen.

FRISSÍTÉS (16:30)Ingolstadtra, az Audi központi üzemére is kihatással van a győri Audi-dolgozók sztrákja: mivel Magyarországon áll a termelés, nem jönnek motorok a bajor gyárba, így nem tudják összeszerelni az autókat. És nem az ingolstadti az egyetlen németországi érintett Audi-gyár. Részletek itt!

Az Azonnali is folyamatosan követi az eseményeket, csütörtökön a helyszínről hoztunk egy videót, vasárnap pedig Szimacsek Tibort kérdeztük a sztrájk aktuális állásáról.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek