Családok éve spanyol módra: több ezer ingyenes bölcsődei helyet teremt a madridi városvezetés

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.28. 20:10

Mind a gyerekek, mind a családok jól járnak ezzel.

Családok éve spanyol módra: több ezer ingyenes bölcsődei helyet teremt a madridi városvezetés

A madridi városi tanács jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek értelmében 8768, háromévesnél fiatalabb gyermeknek fognak ingyenes bölcsődei felügyeletet és oktatást biztosítani a város 69, erre szakosodott központjában. A bölcsődeprogramot a 2019-2020-as tanévben tervezik elindítani, és évente egymillió euró körüli összeget kell majd a városnak a célra fordítania.

Manuela Carmena, Madrid polgármestere reménykedését fejezi ki, hogy a program színvonalasabb oktatást biztosít a résztvevő gyermekek számára, és ideálisabb munka-szabadidő-egyensúlyt családjaik részére.

Spanyolországban jelenleg a háromévesnél fiatalabb gyermekek csupán 37,9 százaléka vesz részt az állami oktatásban.

A madridi városi tanács egy másik célja, hogy jobb munkakörülményeket biztosítson azon pedagógusok számára, akik kisgyermekekkel foglalkoznak. A magánbölcsődékkel ellentétben az állami bölcsődékben két felnőttnek kell jelen lennie egy osztályban, akik tanári vagy vokacionális szakképesítéssel rendelkeznek.

A jelenlegi bölcsődei hozzájárulásokat a családi bevételek alapján határozzák meg. Azon családok, ahol az éves bér nem haladja meg az 5644 eurót, havonta 14 eurót kell fizessenek az állami bölcsődéknek, ez a lehető legalacsonyabb összeg. A 2016-2017-es tanévben a bölcsődék számára fizetendő hozzájárulást 78 százalékkal csökkentették a legkevesebbet kereső családok esetében.

Carmena mandátumának kezdete óta a város több mint 27 millió eurót költött arra, hogy a meglévő 56 központon kívül még további 13 bölcsődét építsenek.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kutatásai szerint a kora gyermekkori bölcsődei oktatás pozitív hatással bír a gyermek későbbi tanulmányi teljesítményére, ez különösen a szociálisan hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek esetén igaz.

A bölcsődei oktatás nem kötelező Spanyolországban, a család döntése, hogy élnek-e a lehetőséggel. A jelenlegi tanügyi törvény a három és hat év közötti gyermekek számára garantál ingyenes óvodai helyeket 2002 óta.

Ennek következményeként a három és hat év közötti gyermekek 97 százaléka részesül pedagógiai oktatásban.

FOTÓ: Wikimedia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek