+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 28. hétfő, 20:10
Mind a gyerekek, mind a családok jól járnak ezzel.

A madridi városi tanács jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek értelmében 8768, háromévesnél fiatalabb gyermeknek fognak ingyenes bölcsődei felügyeletet és oktatást biztosítani a város 69, erre szakosodott központjában. A bölcsődeprogramot a 2019-2020-as tanévben tervezik elindítani, és évente egymillió euró körüli összeget kell majd a városnak a célra fordítania.

 

Manuela Carmena, Madrid polgármestere reménykedését fejezi ki, hogy a program színvonalasabb oktatást biztosít a résztvevő gyermekek számára, és ideálisabb munka-szabadidő-egyensúlyt családjaik részére.

 

Spanyolországban jelenleg a háromévesnél fiatalabb gyermekek csupán 37,9 százaléka vesz részt az állami oktatásban.

 

A madridi városi tanács egy másik célja, hogy jobb munkakörülményeket biztosítson azon pedagógusok számára, akik kisgyermekekkel foglalkoznak. A magánbölcsődékkel ellentétben az állami bölcsődékben két felnőttnek kell jelen lennie egy osztályban, akik tanári vagy vokacionális szakképesítéssel rendelkeznek.

 

A jelenlegi bölcsődei hozzájárulásokat a családi bevételek alapján határozzák meg. Azon családok, ahol az éves bér nem haladja meg az 5644 eurót, havonta 14 eurót kell fizessenek az állami bölcsődéknek, ez a lehető legalacsonyabb összeg. A 2016-2017-es tanévben a bölcsődék számára fizetendő hozzájárulást 78 százalékkal csökkentették a legkevesebbet kereső családok esetében.

 

Carmena mandátumának kezdete óta a város több mint 27 millió eurót költött arra, hogy a meglévő 56 központon kívül még további 13 bölcsődét építsenek.

 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kutatásai szerint a kora gyermekkori bölcsődei oktatás pozitív hatással bír a gyermek későbbi tanulmányi teljesítményére, ez különösen a szociálisan hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek esetén igaz.

 

A bölcsődei oktatás nem kötelező Spanyolországban, a család döntése, hogy élnek-e a lehetőséggel. A jelenlegi tanügyi törvény a három és hat év közötti gyermekek számára garantál ingyenes óvodai helyeket 2002 óta.

 

Ennek következményeként a három és hat év közötti gyermekek 97 százaléka részesül pedagógiai oktatásban.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

Jó hír: már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazunk.

Ugyan sajnos három krónikus beteg ismét elhunyt, de összesen 2245 fő meggyógyult.

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás