+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 28. hétfő, 20:10
Mind a gyerekek, mind a családok jól járnak ezzel.

A madridi városi tanács jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek értelmében 8768, háromévesnél fiatalabb gyermeknek fognak ingyenes bölcsődei felügyeletet és oktatást biztosítani a város 69, erre szakosodott központjában. A bölcsődeprogramot a 2019-2020-as tanévben tervezik elindítani, és évente egymillió euró körüli összeget kell majd a városnak a célra fordítania.

 

Manuela Carmena, Madrid polgármestere reménykedését fejezi ki, hogy a program színvonalasabb oktatást biztosít a résztvevő gyermekek számára, és ideálisabb munka-szabadidő-egyensúlyt családjaik részére.

 

Spanyolországban jelenleg a háromévesnél fiatalabb gyermekek csupán 37,9 százaléka vesz részt az állami oktatásban.

 

A madridi városi tanács egy másik célja, hogy jobb munkakörülményeket biztosítson azon pedagógusok számára, akik kisgyermekekkel foglalkoznak. A magánbölcsődékkel ellentétben az állami bölcsődékben két felnőttnek kell jelen lennie egy osztályban, akik tanári vagy vokacionális szakképesítéssel rendelkeznek.

 

A jelenlegi bölcsődei hozzájárulásokat a családi bevételek alapján határozzák meg. Azon családok, ahol az éves bér nem haladja meg az 5644 eurót, havonta 14 eurót kell fizessenek az állami bölcsődéknek, ez a lehető legalacsonyabb összeg. A 2016-2017-es tanévben a bölcsődék számára fizetendő hozzájárulást 78 százalékkal csökkentették a legkevesebbet kereső családok esetében.

 

Carmena mandátumának kezdete óta a város több mint 27 millió eurót költött arra, hogy a meglévő 56 központon kívül még további 13 bölcsődét építsenek.

 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kutatásai szerint a kora gyermekkori bölcsődei oktatás pozitív hatással bír a gyermek későbbi tanulmányi teljesítményére, ez különösen a szociálisan hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek esetén igaz.

 

A bölcsődei oktatás nem kötelező Spanyolországban, a család döntése, hogy élnek-e a lehetőséggel. A jelenlegi tanügyi törvény a három és hat év közötti gyermekek számára garantál ingyenes óvodai helyeket 2002 óta.

 

Ennek következményeként a három és hat év közötti gyermekek 97 százaléka részesül pedagógiai oktatásban.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás