+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 27. vasárnap, 10:00
Moszkva szerint csak rutinműveletet hajtottak végre. Amerikai és kanadai katonai repülők azért figyelemmel követték mozgásukat, a biztonság kedvéért.

Két Tu-160-as orosz stratégiai bombázót észlelt az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság (NORAD) a Kanada által ellenőrzött légtérben a napokban. A közös amerikai-kanadai vezetés alatt álló NORAD közleménye nem részletezte, hogy pontosan hol történt a jelzés értékű incidens, de az amerikai légierő arról számolt be, hogy

 

az orosz repülők mozgását monitorozó amerikai F-22-es géppár egy alaszkai légibázisról szállt fel.

 

Az amerikai vadászgépek mellett két kanadai CF-18-as, és egy E-3 Sentry légtérellenőrző repülőgép (AWACS) is csatlakozott a Tu-160-asok megfigyeléséhez. Az orosz védelmi minisztérium szerint a stratégiai bombázók csak légi utántöltési gyakorlatot hajtottak végre a térségben.

 

Az orosz repülők ugyan nem sértették meg a kanadai légteret, de akciójuk így is kifejezetten barátságtalan lépésnek számít.

 

Katonai repülőgépek előzetes egyeztetés és bejelentkezés nélküli berepülése egy másik állam légvédelmi azonosítási zónájába (ADIZ) még katonai szövetségesek között is szokatlan. Ezeket a zónákat a bejövő fenyegetések időben történő észlelése miatt általában az adott állam felségterülettől 200-300 kilométerre terjesztik ki a tengeri határok mentén. Valamivel kevesebb, mint két tucat állam hozott létre ilyen zónákat.

 

Az amerikai és a kanadai légierő az elmúlt hónapokban több esetben is tapasztalt a mostanihoz hasonló orosz berepüléseket a sarkkörön túli régióban. A jelenség azonban nem csak erre a területre korlátozódik.

 

Az ukrajnai válság öt évvel ezelőtti kitörése óta nem ritka, hogy az orosz hadsereg jelzés értékű műveleteket hajt végre NATO-tagállamok határai mentén.

 

FOTÓ: Vagyim Szavickij

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

William Barr, az Egyesült Államok igazságügy-minisztere nem először tesz vitás kijelentéseket. Ezúttal a kijárási tilalmat bevezető kormányzókat minősítette, szerinte az intézkedéseikkel megsértették a polgári szabadságjogokat.

Mármint a személyszállítás terén. Az áruszállítást alig érinti a járvány okozta csökkenés.

Ennyire őszintén, mint a miniszter a Die Pressének, rég nem beszélt senki arról, mikor maradhat a Fidesz az Európai Néppártban: ha azt a német CDU, a bajor CSU és az osztrák ÖVP úgy akarja.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás