+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 27. vasárnap, 10:00
Moszkva szerint csak rutinműveletet hajtottak végre. Amerikai és kanadai katonai repülők azért figyelemmel követték mozgásukat, a biztonság kedvéért.

Két Tu-160-as orosz stratégiai bombázót észlelt az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság (NORAD) a Kanada által ellenőrzött légtérben a napokban. A közös amerikai-kanadai vezetés alatt álló NORAD közleménye nem részletezte, hogy pontosan hol történt a jelzés értékű incidens, de az amerikai légierő arról számolt be, hogy

 

az orosz repülők mozgását monitorozó amerikai F-22-es géppár egy alaszkai légibázisról szállt fel.

 

Az amerikai vadászgépek mellett két kanadai CF-18-as, és egy E-3 Sentry légtérellenőrző repülőgép (AWACS) is csatlakozott a Tu-160-asok megfigyeléséhez. Az orosz védelmi minisztérium szerint a stratégiai bombázók csak légi utántöltési gyakorlatot hajtottak végre a térségben.

 

Az orosz repülők ugyan nem sértették meg a kanadai légteret, de akciójuk így is kifejezetten barátságtalan lépésnek számít.

 

Katonai repülőgépek előzetes egyeztetés és bejelentkezés nélküli berepülése egy másik állam légvédelmi azonosítási zónájába (ADIZ) még katonai szövetségesek között is szokatlan. Ezeket a zónákat a bejövő fenyegetések időben történő észlelése miatt általában az adott állam felségterülettől 200-300 kilométerre terjesztik ki a tengeri határok mentén. Valamivel kevesebb, mint két tucat állam hozott létre ilyen zónákat.

 

Az amerikai és a kanadai légierő az elmúlt hónapokban több esetben is tapasztalt a mostanihoz hasonló orosz berepüléseket a sarkkörön túli régióban. A jelenség azonban nem csak erre a területre korlátozódik.

 

Az ukrajnai válság öt évvel ezelőtti kitörése óta nem ritka, hogy az orosz hadsereg jelzés értékű műveleteket hajt végre NATO-tagállamok határai mentén.

 

FOTÓ: Vagyim Szavickij

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Míg a Jobbik néppártosodása révbe ért, a Fidesz nem maradhat örökké az Európai Néppárt tagja úgy, hogy közben fel van függesztve – fogalmazott a Jobbik EP-képviselője.

A galéria arra hivatkozva nem ad többé teret a BP olaj- és gázipari óriás művészeti versenyének, hogy mindent szeretnének megtenni klímavészhelyzet kezelése érdekében.

317 körzetben nem indít jelölteket a Brexit Párt decemberben, hogy ne szóródjanak szét a brexitpárti szavazatok.

A fejlesztési államtitkár a köztévében mondhatta el, hogy a pénteken átadásra kerülő új aréna közepes árszínvonalú, és Magyarország meg sem érezte.

2014-ben jobban megosztotta Romániát az elnökválasztás, mint idén, de azért az egykori Monarchia határain belül csak Székelyföld töri meg Klaus Johannis egyeduralmát.

A szocialisták nyertek, de nem nagyon, közben viszont megerősödött a szélsőjobb.

Akkor tizennégy szavazat volt a különbség, most már a szavazatok felének összeszámlálása után 2500, tehát nem maradt esélye a Fidesz-KDNP jelöltjének.

A hét kérdése

Veiszer Alindát? Nagy Blankát? Tarlós Istvánt? Vagy esetleg magát Demszky Gábort? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Very hot topic, ki is lesz beszélve november 12-én!

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás