+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 27. vasárnap, 10:00
Moszkva szerint csak rutinműveletet hajtottak végre. Amerikai és kanadai katonai repülők azért figyelemmel követték mozgásukat, a biztonság kedvéért.

Két Tu-160-as orosz stratégiai bombázót észlelt az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság (NORAD) a Kanada által ellenőrzött légtérben a napokban. A közös amerikai-kanadai vezetés alatt álló NORAD közleménye nem részletezte, hogy pontosan hol történt a jelzés értékű incidens, de az amerikai légierő arról számolt be, hogy

 

az orosz repülők mozgását monitorozó amerikai F-22-es géppár egy alaszkai légibázisról szállt fel.

 

Az amerikai vadászgépek mellett két kanadai CF-18-as, és egy E-3 Sentry légtérellenőrző repülőgép (AWACS) is csatlakozott a Tu-160-asok megfigyeléséhez. Az orosz védelmi minisztérium szerint a stratégiai bombázók csak légi utántöltési gyakorlatot hajtottak végre a térségben.

 

Az orosz repülők ugyan nem sértették meg a kanadai légteret, de akciójuk így is kifejezetten barátságtalan lépésnek számít.

 

Katonai repülőgépek előzetes egyeztetés és bejelentkezés nélküli berepülése egy másik állam légvédelmi azonosítási zónájába (ADIZ) még katonai szövetségesek között is szokatlan. Ezeket a zónákat a bejövő fenyegetések időben történő észlelése miatt általában az adott állam felségterülettől 200-300 kilométerre terjesztik ki a tengeri határok mentén. Valamivel kevesebb, mint két tucat állam hozott létre ilyen zónákat.

 

Az amerikai és a kanadai légierő az elmúlt hónapokban több esetben is tapasztalt a mostanihoz hasonló orosz berepüléseket a sarkkörön túli régióban. A jelenség azonban nem csak erre a területre korlátozódik.

 

Az ukrajnai válság öt évvel ezelőtti kitörése óta nem ritka, hogy az orosz hadsereg jelzés értékű műveleteket hajt végre NATO-tagállamok határai mentén.

 

FOTÓ: Vagyim Szavickij

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből.

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás