Orosz stratégiai bombázók közelítették meg a kanadai partokat

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.27. 10:00

Moszkva szerint csak rutinműveletet hajtottak végre. Amerikai és kanadai katonai repülők azért figyelemmel követték mozgásukat, a biztonság kedvéért.

Orosz stratégiai bombázók közelítették meg a kanadai partokat

Két Tu-160-as orosz stratégiai bombázót észlelt az észak-amerikai légvédelmi parancsnokság (NORAD) a Kanada által ellenőrzött légtérben a napokban. A közös amerikai-kanadai vezetés alatt álló NORAD közleménye nem részletezte, hogy pontosan hol történt a jelzés értékű incidens, de az amerikai légierő arról számolt be, hogy

az orosz repülők mozgását monitorozó amerikai F-22-es géppár egy alaszkai légibázisról szállt fel.

Az amerikai vadászgépek mellett két kanadai CF-18-as, és egy E-3 Sentry légtérellenőrző repülőgép (AWACS) is csatlakozott a Tu-160-asok megfigyeléséhez. Az orosz védelmi minisztérium szerint a stratégiai bombázók csak légi utántöltési gyakorlatot hajtottak végre a térségben.

Az orosz repülők ugyan nem sértették meg a kanadai légteret, de akciójuk így is kifejezetten barátságtalan lépésnek számít.

Katonai repülőgépek előzetes egyeztetés és bejelentkezés nélküli berepülése egy másik állam légvédelmi azonosítási zónájába (ADIZ) még katonai szövetségesek között is szokatlan. Ezeket a zónákat a bejövő fenyegetések időben történő észlelése miatt általában az adott állam felségterülettől 200-300 kilométerre terjesztik ki a tengeri határok mentén. Valamivel kevesebb, mint két tucat állam hozott létre ilyen zónákat.

Az amerikai és a kanadai légierő az elmúlt hónapokban több esetben is tapasztalt a mostanihoz hasonló orosz berepüléseket a sarkkörön túli régióban. A jelenség azonban nem csak erre a területre korlátozódik.

Az ukrajnai válság öt évvel ezelőtti kitörése óta nem ritka, hogy az orosz hadsereg jelzés értékű műveleteket hajt végre NATO-tagállamok határai mentén.

FOTÓ: Vagyim Szavickij

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek