+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 27. vasárnap, 18:15
Az összecsapásokban egy tüntető meghalt, tízen megsérültek. Ankara és Erbíl egyaránt provokációról beszél.

Dühös demonstrálók rohamoztak meg egy török katonai bázist Iraki Kurdisztán északi határvidékén, az ártatlan áldozatokat követelő török légicsapások ellen tiltakozva – számolt be a helyi sajtó.

 

A szokatlan hevességű megmozdulás során több járművet és épületet is felgyújtottak a tüntetők.

 

A török katonák tüzet nyitottak a demonstrálókra, akik közül egyet megöltek, tízet pedig megsebesítettek. A sortűz miatt fennállt a súlyosabb eszkaláció veszélye, ezért a török katonák végül elhagyták a támaszpontot. Visszavonulásukat török vadászgépek biztosították.

 

 

A török hadsereg több, mint másfél tucat támaszpontot épített ki az utóbbi években az autonóm régióban, a törökországi kurd gerillacsoport, a PKK elleni harcra hivatkozva. Ankara által hivatalosan terrorszervezetként számontatartott PKK a – különböző intenzitással – négy évtizede zajló gerillaháborúval párhuzamosan több tucat merényletet hajtott végre Törökországban, és külföldön lévő török célpontok ellen ez idő alatt.

 

A törökországi kurdok függetlenségéért harcoló szervezet stabil hátországot épített ki magának a török-iraki határ déli részén, kihasználva a hegyvidék nyújtotta adottságokat, és az etnikai kapcsolatokat. A török hadsereg ezt a hátországot akarja felszámolni. A javarészt légicsapásokból és kommandós akciókból álló gerillavadász műveletek számos ártatlan áldozatot követeltek ez idáig.

 

A mostani tüntetés is a török légierő által ezen a héten végrehajtott bombázás miatt robbant ki, melyben hatan meghaltak és tizenöten megsebesültek.

 

Ankara ugyanakkor civilbe öltözött PKK-gerillák akciójának minősítette az incidenst.

 

Az Iraki Kurdisztáni régió vezetése elhatárolódott az esettől, és annak gyors kivizsgálást ígérte. Az erbíli döntéshozók nehéz helyzetben vannak. Egyrészt szoros kapcsolatokat ápolnak a török kormánnyal, mivel az autonóm régióban kitermelt kőolajat Törökországon keresztül értékesítik, és a török kormánnyal azonos érdekük, hogy visszaszorítsák a PKK-t, mely az ő hatalmukat is korlátozza. Ugyanakkor

 

a civil áldozatok miatti társadalmi feszültségben óvatosan kell lavírozniuk, nehogy a helyiek úgy érezzék, hogy túlságosan Ankara pártját fogják az ügyben.

 

Az ügy külön pikantériája, hogy az iraki kormány viszont határozottan elítélte a török hadsereg fellépését.

 

Annyira komolyan veszik az ügyet, hogy be is kéretik a török nagykövetet a bagdadi külügyminisztériumba.

 

Az Iraki kurdisztáni autonóm régió vezetése és az iraki kormány között jelentős ellentétek feszülnek szuverenitási ügyekben, melyek csak súlyosbodtak mióta a kurdok kihirdették a függetlenségüket 2017 szeptemberében. Bagdad akkor a hadsereget bevetve akadályozta meg a régió elszakadását.

 

Az Azonnali tavaly novemberi magyarországi látogatása során készített interjút Szirván Barzánival, a Fekete Tigrisként is emlegetett pesmerga tábornokkal az Iraki kurdiszáni helyzetről.

 

FOTÓ: Twitter / Strategic News

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ellenjelölt híján nem is ez volt a nagy kérdés, hanem inkább az, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve
Orbán nem sok jóra számíthat.

A horvát rendőrség rendszeresen bántalmazott kiskorú menekülteket is, a horvát-szerb határnál pedig kínzókamrát tartott fenn.

Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa vezetői.

Pénteken ül össze az alakuló ülés után először a győri közgyűlés. De ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje?

A hat ország szerint a reformjavaslat megvalósítása nem lassíthatja Albánia és Észak-Macedónia felvételét.

Az ország ezzel szeretné megakadályozni, hogy a szélsőjobboldal kegyhelyévé váljon a 17. századi ház.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás