+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 27. vasárnap, 18:15
Az összecsapásokban egy tüntető meghalt, tízen megsérültek. Ankara és Erbíl egyaránt provokációról beszél.

Dühös demonstrálók rohamoztak meg egy török katonai bázist Iraki Kurdisztán északi határvidékén, az ártatlan áldozatokat követelő török légicsapások ellen tiltakozva – számolt be a helyi sajtó.

 

A szokatlan hevességű megmozdulás során több járművet és épületet is felgyújtottak a tüntetők.

 

A török katonák tüzet nyitottak a demonstrálókra, akik közül egyet megöltek, tízet pedig megsebesítettek. A sortűz miatt fennállt a súlyosabb eszkaláció veszélye, ezért a török katonák végül elhagyták a támaszpontot. Visszavonulásukat török vadászgépek biztosították.

 

 

A török hadsereg több, mint másfél tucat támaszpontot épített ki az utóbbi években az autonóm régióban, a törökországi kurd gerillacsoport, a PKK elleni harcra hivatkozva. Ankara által hivatalosan terrorszervezetként számontatartott PKK a – különböző intenzitással – négy évtizede zajló gerillaháborúval párhuzamosan több tucat merényletet hajtott végre Törökországban, és külföldön lévő török célpontok ellen ez idő alatt.

 

A törökországi kurdok függetlenségéért harcoló szervezet stabil hátországot épített ki magának a török-iraki határ déli részén, kihasználva a hegyvidék nyújtotta adottságokat, és az etnikai kapcsolatokat. A török hadsereg ezt a hátországot akarja felszámolni. A javarészt légicsapásokból és kommandós akciókból álló gerillavadász műveletek számos ártatlan áldozatot követeltek ez idáig.

 

A mostani tüntetés is a török légierő által ezen a héten végrehajtott bombázás miatt robbant ki, melyben hatan meghaltak és tizenöten megsebesültek.

 

Ankara ugyanakkor civilbe öltözött PKK-gerillák akciójának minősítette az incidenst.

 

Az Iraki Kurdisztáni régió vezetése elhatárolódott az esettől, és annak gyors kivizsgálást ígérte. Az erbíli döntéshozók nehéz helyzetben vannak. Egyrészt szoros kapcsolatokat ápolnak a török kormánnyal, mivel az autonóm régióban kitermelt kőolajat Törökországon keresztül értékesítik, és a török kormánnyal azonos érdekük, hogy visszaszorítsák a PKK-t, mely az ő hatalmukat is korlátozza. Ugyanakkor

 

a civil áldozatok miatti társadalmi feszültségben óvatosan kell lavírozniuk, nehogy a helyiek úgy érezzék, hogy túlságosan Ankara pártját fogják az ügyben.

 

Az ügy külön pikantériája, hogy az iraki kormány viszont határozottan elítélte a török hadsereg fellépését.

 

Annyira komolyan veszik az ügyet, hogy be is kéretik a török nagykövetet a bagdadi külügyminisztériumba.

 

Az Iraki kurdisztáni autonóm régió vezetése és az iraki kormány között jelentős ellentétek feszülnek szuverenitási ügyekben, melyek csak súlyosbodtak mióta a kurdok kihirdették a függetlenségüket 2017 szeptemberében. Bagdad akkor a hadsereget bevetve akadályozta meg a régió elszakadását.

 

Az Azonnali tavaly novemberi magyarországi látogatása során készített interjút Szirván Barzánival, a Fekete Tigrisként is emlegetett pesmerga tábornokkal az Iraki kurdiszáni helyzetről.

 

FOTÓ: Twitter / Strategic News

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

Miért nem engedik át a román vendégmunkásokat Nyugat-Európa felé? És mik azok a helyek Budapesten, ahol a tiltások ellenére is csoportosulnak az emberek?

Hétfőn vezették be, hogy az élelmiszerboltokba csak szájmaszkkal lehet bemenni. Pénteken egy férfi Bécsben egy bankba ment be így – bankot rabolni és lövöldözni.

Miért pont ehhez a dátumhoz kötődik a felszabadulás, és nem kellene-e inkább megszabadulásnak hívni?

Gulyás Gergely bruttó félmilliós, egyszeri fizetéskiegészítést ígért az egészségügyben dolgozók számára. A költségvetés kiadási oldalát újratervezik.

Mi volt a gondja az akkori román miniszterelnöknek, miközben nem csak Erdélyt kapták meg? Itt a Trianon 100 második része!

A miniszterelnök akciócsoportos videója megihlette persze az online kézműveseket is.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás