+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. január 26. szombat, 09:33
Egy olyan teljesen elfajzott New York-i abortusztörvénytől kéne rettegni, ami természetesen soha nem is létezett.

A magyar internet továbbra is szereti bemutatni, mennyire hanyatlik a hitetlen nyugat, és mivel a magyar internetezők komoly része nem áldoz túl sok időt az életéből forrásellenőrzésre meg ilyen baromságokra, általában sikerül is: most például

 

épp az szántja fel a Facebookot, hogy New Yorkban egy új törvény szerint egészen születésig lesz legális az abortusz.

 

A hírt nyilván főleg az abortuszellenes csoportok kapták fel, akik ijesztgethetik vele a hitetlen ismerőseiket, hiszen ki ne hinne a Családhálónak és hasonló oldalaknak, de a lényeg, hogy természetesen

 

a terjedő hír egyszerűen nem igaz. 

 

Ahogy az lenni szokott persze, a hír egy része igaz: New York államban valóban módosítottak az abortusztörvényen. Mégpedig úgy, hogy abban az esetben a 24. hét után is engedélyezik, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét, vagy ha kiderül, hogy életképtelen a magzat. 

 

A hazugság persze nyilván sokkal hangzatosabb.

 

Érdemes egyébként összehasonlítani mindezt a magyar helyzettel:

 

New Yorkban ugyanis most olyasmit kodifikáltak, aminek egy része a magyar szabályozásban már rég jelen van: a magzat életképtelensége esetén ugyanis nálunk is időkorlátra tekintet nélkül, bármikor megszakítható a terhesség,

 

meg az anya életének veszélyeztetése esetén is (ami azért szigorúbb, mint pusztán az egészségének a veszélyeztetése). Viszont a főszabály szerinti általános határidők szigorúbbak nálunk: alapból 12 hét, genetikai ártalom valószínűsége esetén 20-24 hét.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás