+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. január 26. szombat, 09:33
Egy olyan teljesen elfajzott New York-i abortusztörvénytől kéne rettegni, ami természetesen soha nem is létezett.

A magyar internet továbbra is szereti bemutatni, mennyire hanyatlik a hitetlen nyugat, és mivel a magyar internetezők komoly része nem áldoz túl sok időt az életéből forrásellenőrzésre meg ilyen baromságokra, általában sikerül is: most például

 

épp az szántja fel a Facebookot, hogy New Yorkban egy új törvény szerint egészen születésig lesz legális az abortusz.

 

A hírt nyilván főleg az abortuszellenes csoportok kapták fel, akik ijesztgethetik vele a hitetlen ismerőseiket, hiszen ki ne hinne a Családhálónak és hasonló oldalaknak, de a lényeg, hogy természetesen

 

a terjedő hír egyszerűen nem igaz. 

 

Ahogy az lenni szokott persze, a hír egy része igaz: New York államban valóban módosítottak az abortusztörvényen. Mégpedig úgy, hogy abban az esetben a 24. hét után is engedélyezik, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét, vagy ha kiderül, hogy életképtelen a magzat. 

 

A hazugság persze nyilván sokkal hangzatosabb.

 

Érdemes egyébként összehasonlítani mindezt a magyar helyzettel:

 

New Yorkban ugyanis most olyasmit kodifikáltak, aminek egy része a magyar szabályozásban már rég jelen van: a magzat életképtelensége esetén ugyanis nálunk is időkorlátra tekintet nélkül, bármikor megszakítható a terhesség,

 

meg az anya életének veszélyeztetése esetén is (ami azért szigorúbb, mint pusztán az egészségének a veszélyeztetése). Viszont a főszabály szerinti általános határidők szigorúbbak nálunk: alapból 12 hét, genetikai ártalom valószínűsége esetén 20-24 hét.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hát mi mással foglalkozna az eheti Azonnali-lista, mint az esti Szlovákia-Magyarország szuperrangadóval? Ezúttal taktikai tanácsokkal látjuk el Rossi szövetségi kapitányt.

Kiderült, hogy a Most-Híd is beáll a szlovák elnökválasztás első fordulójában fölényes sikert arató liberális politikus mögé.

Ezzel kezdődött el a kasztinghét, amikor minden, magát kicsit komolyan vevő ember lepattintotta a baloldali kormánypártok felkérését arra, hogy ő legyen a miniszterelnök.

Alig alakult meg a Nigel Farage-féle új, brexit-párti formáció, néhány iszlamofób tweet miatt lemondott a Brexit Párt elnöke.

Rosszul adták meg székhelyüket, ráadásul Fekete-Győr András sem képviselhetné a pártot hivatalos ügyekben.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Előadás a szovjetek innovatív megoldásairól Budapesten március 22-én.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás