Az áldozat anyja kérésére sem zárnak ki az Oscarrol egy gyilkosságról szóló dokumentumfilmet

Szerző: Fekő Ádám
2019.01.26. 08:45

A kétéves James Bugler gyilkosairól szóló filmről elfelejtett szólni a rendező az anyának, most pedig díjat kaphat érte. Az Akadémia nem hagyja magát befolyásolni.

Az áldozat anyja kérésére sem zárnak ki az Oscarrol egy gyilkosságról szóló dokumentumfilmet

A szülői felháborodás és petíció ellenére sem zárja ki az Oscar zsűrije az idei jelöltek közül azt a Detainment című dokumentumfilmet, ami minden idők egyik legmegdöbbentőbb gyilkosságáról szólt: a film az akkor kétéves James Bulgerről szól, illetve arról, hogy miért hurcolta el és ölte meg őt az akkor tízéves Robert Thompson és Jon Venables. 

Az 1993-as esetet körüljáró film a két fiúval készített interjúból és rendőrségi adatokból készült, de Vincent Lambe rendező valahogy elfelejtette tájékoztatni a filmkészítési szándékairól Bulger anyját, aki mélységesen felháborodott azon, hogy a rendező a gyászát használja ki a saját karrierje egyengetéséhez.

„Nem tudom szavakba önteni, mennyire felháborít és dühít, hogy azt az úgynevezett filmet Oscar-díjra jelölték”

– mondta korábban Denise Fergus, aki könyvben már leírta, hogy élte meg, hogy egy hentesüzletben elengedte fia kezét, akit soha többé nem látott.

Bár a nő kérte az Akadémiát, zárják ki a filmet az Oscarra jelöltek közül, ők végül elutasították a kérést arra hivatkozva, hogy bár megértik Fergus aggodalmait, nekik semlegesnek kell lenniük a szavazási folyamat során, és minden szavazónak magának kell eldöntenie ezt a kérdést. 

A rendező állítása szerint már bocsánatot kért azért, amiért nem szólt időben a filmről, de szerinte ha nem próbáljuk meg megérteni a tragédiát, az további hasonló esetekhez vezethet.

Bulger meggyilkolása a brit kriminalisztika egyik súlyos fejezete: a fiút a két tízéves egy plázából vitte ki kézenfogva, ahol egy használaton kívüli vasútállomáson megtaposták, téglával és kővel dobálták, majd a testét a sínekhez vitték, hogy átmenjen rajta a vonat. A kettéhasított testet napokkal később találta meg a rendőrség. 

via BBC

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek