+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. január 26. szombat, 08:45
A kétéves James Bugler gyilkosairól szóló filmről elfelejtett szólni a rendező az anyának, most pedig díjat kaphat érte. Az Akadémia nem hagyja magát befolyásolni.

A szülői felháborodás és petíció ellenére sem zárja ki az Oscar zsűrije az idei jelöltek közül azt a Detainment című dokumentumfilmet, ami minden idők egyik legmegdöbbentőbb gyilkosságáról szólt: a film az akkor kétéves James Bulgerről szól, illetve arról, hogy miért hurcolta el és ölte meg őt az akkor tízéves Robert Thompson és Jon Venables. 

 

Az 1993-as esetet körüljáró film a két fiúval készített interjúból és rendőrségi adatokból készült, de Vincent Lambe rendező valahogy elfelejtette tájékoztatni a filmkészítési szándékairól Bulger anyját, aki mélységesen felháborodott azon, hogy a rendező a gyászát használja ki a saját karrierje egyengetéséhez.

 

„Nem tudom szavakba önteni, mennyire felháborít és dühít, hogy azt az úgynevezett filmet Oscar-díjra jelölték”

 

– mondta korábban Denise Fergus, aki könyvben már leírta, hogy élte meg, hogy egy hentesüzletben elengedte fia kezét, akit soha többé nem látott.

 

 

Bár a nő kérte az Akadémiát, zárják ki a filmet az Oscarra jelöltek közül, ők végül elutasították a kérést arra hivatkozva, hogy bár megértik Fergus aggodalmait, nekik semlegesnek kell lenniük a szavazási folyamat során, és minden szavazónak magának kell eldöntenie ezt a kérdést. 

 

A rendező állítása szerint már bocsánatot kért azért, amiért nem szólt időben a filmről, de szerinte ha nem próbáljuk meg megérteni a tragédiát, az további hasonló esetekhez vezethet.

 

Bulger meggyilkolása a brit kriminalisztika egyik súlyos fejezete: a fiút a két tízéves egy plázából vitte ki kézenfogva, ahol egy használaton kívüli vasútállomáson megtaposták, téglával és kővel dobálták, majd a testét a sínekhez vitték, hogy átmenjen rajta a vonat. A kettéhasított testet napokkal később találta meg a rendőrség. 

 

via BBC

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Élő oltási számláló, oltási terv, és lényegében minden felmerülő kérdés-válasz megtalálható a török állami koronavírus-tájékoztató oldalon.

Múlt szombaton az esemény két főszponzora is bejelentette: az emberi jogsértések miatt nem támogatja a vb-t, ha azt Belarusz rendezheti meg.

Szőczi Árpád Berlinben élő magyar-kanadai újságíró az M1 állami televízió nemzetközi adásának bemondója, otthon pedig a DW-nek dolgozik.

Németországban semmi nem utal arra, hogy ezt az évfordulót különösebben komolyan vennék.

A parlamenti választások után a román pártok általában feláldozzák a rossz eredményért felelősnek tartott pártvezetőt. Jelenleg ez körvonalazódik a jobbközép kormánykoalíció legnagyobb pártjánál.

Igor Matovič kormánya sokadszor is nekiugrik az országos tesztelésnek, és a többi szabály is szigorodik: január 27-től pár kivételtől eltekintve csak negatív teszttel lehet elhagyni a lakóhelyet.

Egyre több van belőle –
hóbort vagy a közöségi közlekedés új útja a libegő?

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás