Alig van esély arra, hogy Magyarországra hozza temesvári termelését a Nestlé

Szerző: Bukovics Martin
2019.01.26. 09:59

A Balaton-szelet sorsát is meghatározza majd, hova költözteti a temesvári ostyagyártást a cég. Kevés esély van arra, hogy pont Magyarországon legyen ez a hely.

Alig van esély arra, hogy Magyarországra hozza temesvári termelését a Nestlé

A magyar sajtóban elsőként az Azonnali számolt be arról egy román gazdasági portál nyomán, hogy bezárja temesvári üzemét a svájci Nestlé, és az élelmiszerkonszern Magyarországra költözteti az ottani termelést. Később azt is megírtuk, hogy azért döntöttek a temesvári üzem bezárása mellett, mert egyre kevesebb és egyre drágább a munkaerő Nyugat-Romániában, így hiába növelték az elmúlt években a béreket, a munkaerő rotációja így is nagy volt. A Nestlé romániai illetékeseit a cikkek írása előtt/alatt/után végig kerestük telefonon és e-mailben is további részletekért, illetve, hogy pontosítsák a sajtóban megjelenteket, ám egyszer sem jártunk sikerrel.

Nem úgy a Magyar Hang. A hetilap friss számában (a cikk online nem érhető még el) Lukács Csabának sikerült megszólaltatnia a Nestlé romániai sajtószóvivőjét, aki azt közölte, májustól más üzemekben készülnek a Temesváron előállított termékek. Magyarul

csak átszervezik a termelést, új üzem nem épül, pláne nem Magyarországon, ahol már eleve három gyára is van a svájci vállalatnak.

Mint azt a hetilap felsorolja, a Nestlének a kelet-közép-európai régióban számos gyára van: kilenc Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon 3-3, Szlovákiában, Bulgáriában és Szerbiában pedig egy. Ezek az üzemek egy-egy termékcsoportra specializálódtak, vagyis mindenhol mást gyártanak. A hazai üzemek közül a Vas megyei Bükön található állateledelt állít elő, a diósgyőri ún. üreges csokit (azaz csokinyulakat, krampuszokat, bárányokat és mikulásokat), a szerencsi pedig kávé- és kakaóporokat.

Temesváron főként ostyákat állítottak elő – aki járt már Romániában, és látta ott az igencsak népszerű, rengeteg ízben kapható Joe nevű termékeket, tudja, miről van szó –, így például a Balaton-szeletet is.

ROMÁNIA KEDVENC OSTYÁJA, A JOE. FOTÓ: KEV'S SNACK REVIEWS

A Magyar Hang forrásai szerint a temesvári termelés egy részét a magyarországi gyárak közül legfeljebb a szerencsibe lehetne áthelyezni, de sok esély erre sincs az üzemek közötti kemény belső verseny miatt. Sokkal valószínűbb, hogy egy olyan gyár veszi át Temesvár szerepét, amelyben vannak olyan gépek, amik kisebb áthangolással megbírkóznak az ostyákkal is. Az pedig gyakorlatilag kizárt, hogy a Nestlé egy negyedik üzemet építsen hazánkban, írja a Magyar Hang.

Azt az Azonnali által egy román gazdasági portál nyomán itthon először közölt alaphírt, miszerint a temesvári Nestlé-gyárat Magyarországra költöztetik, a Magyar Hang úgy értékeli: félreértésről van szó, vagy akár a román sajtó szándékos csúsztatásáról. Keleti szomszédunknál ugyanis komoly felzúdulást keltett a hír, miszerint kedvenc ostyájukat pont Magyarországon gyártják majd – a közösségi médiában többen bojkottot is hirdettek a Nestlé termékei ellen. Ilyenkor szokott jól jönni egy olyan sajtóosztály a vállalatnál, ami végzi is a munkáját.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek