Nem ússzák meg a britek a menedékkérelmeket, amíg nincs tényleg brexit

Szerző: Bakó Bea
2019.01.25. 12:21

Folyamatban lévő brexit ide vagy oda, Nagy-Britanniának el kell bírálnia azoknak a menedékkérelmét, akik ott léptek be először az EU-ba.

Nem ússzák meg a britek a menedékkérelmeket, amíg nincs tényleg brexit

Március végén talán végre kiderül, hogy mi lesz a brexittel. Mivel a Theresa May miniszterelnök által Brüsszelben kitárgyalt megállapodás-tervezetet leszavazta a brit parlament, így a no deal, az újabb kialkudott időhúzás, és egy második népszavazás is benne van a pakliban.

A mostanra némileg felfokozódott bizonytalan állapot lassan két éve tart: 2017 márciusában küldte el a brit kormány az EU-nak az úgynevezett 50. cikk szerinti értesítést, vagyis ekkor közölték hivatalosan, hogy ki akarnak lépni az EU-ból.

Az értesítés elküldésével a tagságuk nem szűnt meg, de az EU-val való viszonyban eléggé a levegőben lógnak a britek: nem mindig egyértelmű, hogy milyen EU-s szabályokat lehet leverni rajtuk, és miket nem. Az mindenesetre most kiderült, hogy

migrációügyben – ami a brexitpártiaknak egy kedvelt kampánytémája volt – nem hozott megváltást a kilépésről szóló értesítés.

Az Európai Bíróság szerdán úgy határozott, hogy a menedékkérelmek elbírálását szabályozó Dublin III rendeletet akkor sem lehet megúszni, ha már folyamatban van az EU-ból való kilépés.

Amíg a brexit nem fejeződött be, addig más tagállamok – a konkrét esetben Írország – teljesen jogszerűen testálhatják rá a menedékkérelem elbírálását az Egyesült Királyságra, ha az érintett menedékkérő ott lépett be először az EU-ba,

vagy gyakorlatilag, ha a nem Schengen-tag Nagy-Britanniában volt először nyoma, hogy belépett. Az Egyesült Királyságban egyébként nagyjából húszezer kérelmet adtak be 2018 első háromnegyedében. (Magyarországon ez a szám ugyanebben az időszakban nagyjából ötszáz volt.)

Március 29-ig tehát még biztos vissza lehet küldeni a menedékkérőket Nagy-Britanniába, ha pedig még húzzák egy kicsit a brexitszappanoperát, akkor talán tovább is. 

Olvasnál még a brexitről? Ide kattints!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek