+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. január 25. péntek, 09:48
Ha zavarnak a zacskók és a szívószálak, itt az ideje, hogy zavarjanak a cigarettaszűrők is. Ugyanis évente körülbelül hat billió (!) cigaretta készül a világon, ezek több mint 90 százaléka tartalmaz műanyagból készült szűrőt.

Ha a műanyagok okozta környezetszennyezésről beszélünk, sokaknak elsőként a szívószálak és a zacskók ugranak be. Ám akad ezek mellett egy legalább akkora gondot jelentő szennyező is: a cigarettaszűrő – írja a CNN. A szűrők nagy része ugyanis cellulúz-acetátból készül, amelynek a lebomlása akár egy évtizedig is tarthat.

 

Évente körülbelül hat billió (!) cigaretta készül a világon, ezek több mint 90 százaléka tartalmaz műanyag szűrőt, ami több mint egy millió tonnányi műanyagot jelent. Ráadásul a WHO szerint a legelfogadottabb módja a szemetelésnek a cigarettacsikkek eldobálása, holott azok könnyen a folyókban, óceánokban köthetnek ki. Utóbbira jó példa, hogy egy washingtoni, az óceánok megőrzését célzó szervezet – az Ocean Conservatory – szerint tavaly több mint 2,4 millió csikket szedett össze a tengerpartokon, ezzel a cigaretta lett a gyakrabban előforduló szemét a strandokon.

 

Egyébként az unió egy olyan szabályozást készül bevezetni a műanyag használat visszaszorításának részeként, ami arra kényszeríti a dohánygyárakat, hogy finanszírozzák a cigarettacsikkek eltakarítását. Ami pedig a hazai szabályozást illeti, nagy port kavart tavaly ősszel, mikor Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosként bedobta: be kéne tiltani a dohányzást a 2020 után születetteknek. Lázár azt mondta a javaslatról az Azonnalinak, hogy „a javaslat nem a dohányosok ellen irányul, (...) mi nem törünk pálcát senki felett”. Ugyanakkor az ötlet nem nyerte el sem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, sem pedig Orbán Viktor miniszterelnök tetszését.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

Százezer ember vonult végig New York pénzügyi negyedén, hogy aztán meghallgassa a svéd klímaaktivistát. Az Azonnali ott volt, és hoztunk nektek képeket!

Németország eddigi legnagyobb klímatüntetéseit rendezték ma meg. Az Azonnali ott volt, és megmutatja nektek a legjobb transzparenseket!

A Szabadságpárt gyorsan szeretne szalonképesebbé válni, hogy újra elfogadható koalíciós partner lehessen a Kurz-féle Néppárt számára.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Ezen három dolog kombinációja lesz szeptember 27-29 között, naná, hogy Szentendrén.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás