+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. január 25. péntek, 09:48
Ha zavarnak a zacskók és a szívószálak, itt az ideje, hogy zavarjanak a cigarettaszűrők is. Ugyanis évente körülbelül hat billió (!) cigaretta készül a világon, ezek több mint 90 százaléka tartalmaz műanyagból készült szűrőt.

Ha a műanyagok okozta környezetszennyezésről beszélünk, sokaknak elsőként a szívószálak és a zacskók ugranak be. Ám akad ezek mellett egy legalább akkora gondot jelentő szennyező is: a cigarettaszűrő – írja a CNN. A szűrők nagy része ugyanis cellulúz-acetátból készül, amelynek a lebomlása akár egy évtizedig is tarthat.

 

Évente körülbelül hat billió (!) cigaretta készül a világon, ezek több mint 90 százaléka tartalmaz műanyag szűrőt, ami több mint egy millió tonnányi műanyagot jelent. Ráadásul a WHO szerint a legelfogadottabb módja a szemetelésnek a cigarettacsikkek eldobálása, holott azok könnyen a folyókban, óceánokban köthetnek ki. Utóbbira jó példa, hogy egy washingtoni, az óceánok megőrzését célzó szervezet – az Ocean Conservatory – szerint tavaly több mint 2,4 millió csikket szedett össze a tengerpartokon, ezzel a cigaretta lett a gyakrabban előforduló szemét a strandokon.

 

Egyébként az unió egy olyan szabályozást készül bevezetni a műanyag használat visszaszorításának részeként, ami arra kényszeríti a dohánygyárakat, hogy finanszírozzák a cigarettacsikkek eltakarítását. Ami pedig a hazai szabályozást illeti, nagy port kavart tavaly ősszel, mikor Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosként bedobta: be kéne tiltani a dohányzást a 2020 után születetteknek. Lázár azt mondta a javaslatról az Azonnalinak, hogy „a javaslat nem a dohányosok ellen irányul, (...) mi nem törünk pálcát senki felett”. Ugyanakkor az ötlet nem nyerte el sem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, sem pedig Orbán Viktor miniszterelnök tetszését.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás