Kommunista javaslatra megadóztatják az egyházak kárpótlási pénzét Csehországban

Szerző: Pintér Bence
2019.01.24. 08:45

A kommunisták 1948-ban elvették az egyházak ingatlanjait, most meg a kárpótlásukat adóztatják meg.

Kommunista javaslatra megadóztatják az egyházak kárpótlási pénzét Csehországban

Nem egykönnyen fogadták el 2012-ben a törvényt, amely alapján a cseh állam visszajuttatja az egyházaknak azokat az ingatlanokat, amelyeket még 1948-ban államosított a cseh kommunista állam, illetve kárpótolja őket, azokért, amiket nem ad vissza. A jobboldali miniszterelnök, Petr Nečas végül keresztülvitte az elképzelést, ami a 75 milliárd koronát (930 milliárd forintot) érő visszajuttatott ingatlanok és földek mellett összesen 59 milliárd koronás (731 milliárd forintos) kárpótlást foglalt magában.

A megállapodásról valójában a rendszerváltás óta tárgyalt egymással a cseh politikai elit és az egyházak, és a vitának most sincs vége:

a kisebbségi kormányt kívülről támogató kommunisták javaslatára ugyanis most megadóztatják a kárpótlásként kapott pénzt.

A kommunisták azzal fenyegették a liberális ANO és a szociáldemokraták által adott kisebbségi kormányt, hogy megvonják a támogatásukat tőlük, ha nem támogatják a javaslatot, ami 380 millió koronányi (4,8 milliárd forintnyi) adót vetne ki az évi kétmilliárd koronás (25 milliárd forintos) kifizetésekre, amit tizenhat egyháznak fizetnek ki kétoldalú egyezmények alapján.

Amit tehát a kommunisták 1948-ban elvettek az egyházaktól, annak kompenzálását kései utódjaik keményen megadóztatják. Ezzel mondjuk sok szavazót valószínűleg nem fognak veszíteni Csehországban, mutatjuk, miért:

NEM SOK ISTENHÍVŐ AKAD CSEHORSZÁGBAN, CSAK A LAKOSSÁG 29 SZÁZALÉKA

Csehország nem a legvallásosabb ország, mindössze a lakosság 29 százaléka hisz Istenben. Ez önmagában se túl sok, régiós összehasonlításban pedig, mint látjuk, kiemelkedően alacsony.

FOTÓ: A prágai Szent Vitus-katedrális a távolból / Libreshot

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek