Itt a magyar versenyszféra eddigi legnagyobb sztrájkja. Mit szólnak hozzá Győrben?

2019.01.24. 19:16

A csütörtökön egyhetes sztrájkba kezdő győri Audi dolgozói több pénzt akarnak. Ha megkapnák, akkor sem érnék el a német vállalat más gyáraiban meglévő bérszínvonalat. Az Azonnali körülnézett a sztrájk helyszínén, és a győrieket is megkérdezte: mit szólnak a sztrájkhoz, és nem félnek-e, hogy az Audi megelégeli azt és elköltözik?

Elakadtak a bértárgyalások, csütörtök reggel hat órától egy hetes sztrájkot hirdetett az Audi Hungária Független Szakszervezet a 13 ezer embert foglalkoztató győri Audi-gyárban. Mint arról az Azonnali már beszámolt, a sztrájk sikeresen elkezdődött, csütörtök reggel az Audi Hungaria Zrt. teljes termelése leállt. A szakszervezet magasabb bérért küzd, hogy a győri dolgozók fizetése felzárkózhasson a konszern pozsonyi gyárában lévőkéhez. A bajorországi, ingolstadti székhelyű cég viszont úgy látja, ők nem a cégcsoport többi gyárához, hanem a magyar bérviszonyokhoz képest kell, hogy versenyképes fizetést adjanak.

A csütörtökön kezdődött sztrájk a magyarországi versenyszféra eddigi legnagyobb sztrájkja. A német autógyár kommunikációs osztálya azt közölte az állami hírügynökséggel, hogy a történtektől függetlenül folytatni kívánják a bértárgyalásokat a kilencezer tagot számláló szakszervezettel – úgy tudni, pénteken ülnek le egymással a felek. Az audis dolgozók sztrájk miatti jövedelemkiesését fedezendő közben már közösségi gyűjtés is indult.

De hogyan néz ki egy ilyen sztrájk? Mit akar a szakszervezet, és miért? Hogyan fogadják mindezt a győriek? Az Azonnali levideózta nektek!
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek