Elindult a sztrájk, leállt a győri Audi

Szerző: Pintér Bence
2019.01.24. 07:57

Elakadtak a bértárgyalások, csütörtök reggel hat órától egy hetes sztrájkot hirdetett az Audi Hungária Független Szakszervezet a győri Audi-gyárban.

Elindult a sztrájk, leállt a győri Audi

2018 szeptembere óta folytak a bértárgyalások a győri Audi Hungária autógyár és a gyár közel kilencezer munkását képviselő Audi Hungária Független Szakszervezet között, amelyek azonban nem vezettek eredményre. A szakszervezet ezért január 15-én sztrájkbizottságot alakított, 18-án pedig kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott, amin négyezer ember vett részt.

Mivel továbbra sem sikerült megállapodnia a feleknek, ezért csütörtök reggel hat órától egyhetes sztrájkot hirdetett a szakszervezet az Audi teljes területére, amihez a szakszervezethez nem tartozók is csatlakozhatnak. (A gyárban összesen tizenháromezer ember dolgozik.)

Facebookon nyolc óra előtt, a sztrájk megkezdése után közel két órával azt közölték, hogy a sztrájk sikeresen elkezdődött és az Audi Hungaria Zrt. teljes területén leállt a munka.

Az Azonnali úgy értesült, hogy a szakszervezet előzetesen ismét legalább négyezer dolgozó részvételével számolt.

Nem közeledtek az álláspontok

Mindeközben pedig továbbra is nyitottak a tárgyalásokra a gyár képviselőivel. A szakszervezet fő követelése, hogy a magyar béreket felzárkóztassák tulajdonos Volkswagen-csoport külföldi vállalatainál alkalmazott bérekhez.

„A Volkswagen-csoporton belül a szlovákiai gyáregység átlagbér-előnye az Audi Hungariához képest 28 százalékos, a csehországié 25, a lengyelé csaknem 39 százalékos. A belga Audinál fizetett átlagbér pedig 3,6-szorosa a győrinek” – idézte a Kisalföld a szakszervezet összesítését. Eközben, szintén a szakszervezet összesítése szerint a magyar gyár bérhatékonysági mutatója (az egységnyi bérköltségre jutó hozzáadott érték) kimagasló a többi gyárhoz képest.

A cég véleménye viszont az, hogy az audis átlagfizetések már most a magyar átlag fölött vannak, és ők nem a cégcsoport többi gyárához, hanem a magyar bérviszonyokhoz képest versenyképes ajánlatot akarnak tenni.

Így néz ki tehát a helyzet:

+ Az Audi két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt, a szakszervezet viszont csak egy évre állapodna meg, viszont erre az időszakra tizennyolc százalékkal, de minimum hetvenötezer forinttal emelnék meg az alapbért, a mozgóbér négy százalékát pedig beépítenék az alapbérbe.

+ A szakszervezet a választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növelné a cafeteria korábbi adóemelése miatt, és követeli, hogy fejlesszék tovább a lojalitásbónuszt, illetve vezessék be a jubileumi bónuszt.

Optimalizálnák a Hay-módszerrel működő munkakörértékelési rendszert.

+ A szakszervezet követelése az is, hogy minden munkavállaló kapjon egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen.

A cégvezetés a bértárgyalások során jelezte, hogy elérték a maximumot, amit ajánlani tudnak, és ha elfogadnák a dolgozók követelését, akkor szerintük félő, hogy a járműgyártásban a jelenleg gyártott modellek mellé nem érkezhetne újabb,illetve veszélyben lehetnek a motorgyártás jövőbeni darabszámai is.

A szakszervezet mellett egy sor külföldi és hazai szakszervezet állt ki, a hazai pártok közül az LMP pedig közleményben jelezte, hogy teljes körű támogatásukról biztosítják az Audi Hungária Független Szakszervezetét, és minden érdekképviseleti szervet biztatnak a sztrájkhoz való csatlakozásra.

FOTÓ: AHFSZ / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek