Egyesült a venezuelai ellenzék, vezetőjük az elnök megtagadását kéri a hadseregtől

Szerző: Illés Gergő
2019.01.23. 08:29

A kormányzó szocialisták börtönt követelnek az ellenzék vezetőjének, hazaküldték a jenkiket és kritikusaik mögött a „perverz szélsőjobbot” látják. Eközben Venezuelában továbbra is óriási az áruhiány, az elemzők idénre akár 10 millió százalékos inflációval is számolnak.

Egyesült a venezuelai ellenzék, vezetőjük az elnök megtagadását kéri a hadseregtől

Újra tömegtüntetések kezdődtek Nicolas Maduro szocialista venezuelai elnök kormányzása ellen Caracasban, miután nem látszik stabilizálódni az ország gazdasági és politikai helyzete – írja a Reuters.

Puccs helyett az is elég, ha nem lőnek ránk!

A tüntetések azután kezdődtek, hogy a venezuelai kormány állítása szerint katonák egy kisebb csoportja hétfőn fegyveres felkelésbe kezdett Maduro ellen. A csoport vezetője egyúttal az utcára hívta a venezuelaiakat, de az összegyűlő tüntetőket a hatóságok könnygázzal oszlatták szét. Vladimir Padrino védelmi miniszter szerint „a támadók kis csoportját” letartóztatták, egyúttal hozzátette, az egész fegyveres felkelést „a szélsőjobb sötét érdekei vezérlik”, és nem egyeztethetők össze a katonai rendszabályokkal.

A katonai felkelés kiváltó oka részben a de jure törvényalkotó szerv, az ellenzéki többségű venezuelai Nemzetgyűlés újonnan megválasztott elnökének felhívása.

A 35 éves Juan Guaidó – akitől az ellenzék egyesítését és Maduro leváltását várják – ugyanis arra szólította fel a hadsereget, hogy az tagadja meg az ellenzék által illegitimnek tekintett elököt, és segítsen visszahozni a demokráciát.

Hétfőn a hadsereg tagjainak címezve Guaidó arról beszélt: „nem azt kérjük, hogy indítsanak puccsot, nem kérjük, hogy lőjenek. Mi csupán arra kérjük önöket, hogy ne lőjenek ránk”.

A szocialisták tökélyre vitték a választási osztogatást

Az ellenzéki többségű Nemzetgyűlés 2017-ben elég kényelmetlenné vált a szocialista venezuelai kormány számára, így „Alkotmányozó Nemzetgyűlés” néven

fel is állítottak egy párhuzamos törvényalkotó szervet, melyben viszont már nincsenek kellemetlenkedő ellenzéki képviselők.

A de jure még mindig törvényalkotási szervként funkcionáló Nemzetgyűlés ellenzéki képviselői ugyanakkor illegitimnek, és „bitorlónak” tartják a januárban második elnöki ciklusát kezdő venezuelai államfőt, Nicolas Madurót. Szerintük a 2018-as elnökválasztás nem volt fair és tiszta: több, esélyes ellenzéki elnökjelölt indulását is megakadályozták, ráadásul a kormány által a szavazóhelyiségek közelében felállított, pénzbeli díjat és ételcsomagot ígérő „vörös pontok” is manipulálhatták a végeredményt.

Guaidó egyébként vállalta, hogy a hadsereg támogatásával „ideiglenes elnökként” leváltja Madurót mindaddig, amíg új, szabad választásokat ír ki. A mostani tömegtüntetések célja részben Guaidó támogatása, részben pedig az, hogy a fiatal politikus ne csak ideiglenes, hanem legitim elnökként kiáltsa ki magát. 2014 óta nincs egyértelmű vezetője a venezuelai ellenzéknek, az akkori tömegtüntetések idején tartóztatták le ugyanis Guaidó mentorát, Leopoldo Lópezt is.

GUAIDÓ TÁMOGATÓI ELŐTT BESZÉL. FORRÁS: JUAN GUAIDÓ / TWITTER

Az újonnan kikiáltott ideiglenes elnök a Reutersnek azt mondta, jogi segítséget nyújtana a disszidáló katonáknak és tisztségviselőknek. „A nyugtalanság természetes. Húsz évet töltöttünk támadások kereszttüzében. Egyes politikai vezetőket megöltek, másokat bebörtönöztek, engem pár órára el is raboltak és megölték a barátaimat” – magyarázta. Hozzátette, egymaga nem lesz képes meggyógyítani az elmúlt húsz év sebeit, de nem is szeretné elrejteni azokat.

Yankee go home!

A kormányzó, Maduro-féle Szocialista párt szerdára ellendemonstrációt szervez a kormány mellett, a párt több tisztségviselője is börtönnel fenyegette Guaidót. A szintén kormánypárti Legfelsőbb Bíróság – mely 2017-ben maga vonta vissza a Nemzetgyűlés jogköreit – kedden nem ismerte el Guaidót a szervezet elnökeként, és felkérte a legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja ki, a politikus nem hágta-e át a jogszabályokat.

A hivatalába január 10-én beiktatott Nicolas Maduro elnök alatt a politikai válság mellett óriási gazdasági válság is kialakult: a Föld legnagyobb, feltáratlan kőolajkészletével rendelkező országban

az infláció idén meghaladhatja a tízmillió százalékot, tavaly pedig a kormány úgy akarta a pénzromlás elejét venni, hogy egyszerűen levágott öt nullát a venezuelai bolivár végéről.

A problémákat jelzi továbbá, hogy most januárban a hiperinfláció miatt négyszeresére emelkedett a minimálbér (a 18 ezer boliváros összeg 6,5 dollárt ér jelenleg), de gyakori problémát jelent az áruhiány is; sokan Kolumbiába szöknek át vásárolni.

Az Egyesült Államok már támogatásáról biztosította a venezuelai ellenzéket és a kormányellenes tüntetéseket, Mike Pence amerikai alelnök pedig Madurót diktátornak nevezte, „aki nem legitim módon gyakorolja a hatalmát”.

Válaszul Delcy Rodriguez venezuelai alelnök azt üzente Pence-nek: „Jenki, menj haza!”

Hozzátette: elítéli „a venezuelai szélsőjobboldal perverz terveit a stabilitás és a béke veszélyeztetésére”.

KÉPEK: Juan Guaidó / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek