Kultúrharcosok gladiátorképzőjét alapítaná meg Steve Bannon Róma mellett

Szerző: Bukovics Martin
2019.01.22. 08:50

Rómától nem messze egy egész kolostort bérelt ki egy konzervatív intézet, ami egy Steve Bannonért rajongó britnek köszönhetően Trump ex-tanácsadójának befolyása alá került. Bannon itt képezné ki az európai anti-establishment jövő generációját „az Afrikából érkező tömeges bevándorlás” és az „egyre intenzívebb iszlamizáció” ellen. Elmagyarázzuk, mi ez az egész!

Kultúrharcosok gladiátorképzőjét alapítaná meg Steve Bannon Róma mellett

Van egy eldugott 13. századi kolostor Rómától jó száz kilométerre délkeleti irányban, amit egy ideje Steve Bannon, Donald Trump amerikai elnök korábbi főtanácsadója bérel. A collepardói Trisulti-kolostorban Bannon ugyanis létre akar hozni egy olyan akadémiát, ami „félig egy középkori egyetemi campus, félig egy kultúrharcos gladiátorképző” lenne, legalábbis ezeket a szavakat használja az intézmény emlegetésekor a Bannon ügyeit intéző Benjamin Harnwell.

A bécsi Der Standard napilap szerint a Harnwell által irányított ultrakonzervatív Dignitas Humanae Institute 2018-ban 19 évre elnyerte a jogot a kolostor üzemeltetésére, ezért cserébe évente 100 ezer eurónyi bérleti díjat kell fizetnie az olasz államnak. A 2008-ban, az anglikán hitről a katolicizmusra áttért Harnwell és akkori főnöke, a tory EP-képviselő Nirj Deva által alapított think tank az emberi méltóság védelmét tűzte ki célul, egyik támogatója pedig Ferenc pápa egyik konzervatív kritikusa, Raymond Leo Burke amerikai bíboros. De védnöke volt az intézetnek 2011-es haláláig Habsburg Ottó is.

Bannon bűvkörébe kerültek

Az eredetileg Brüsszelben bejegyzett DHI-t 2008-ban azt követően hozták létre, hogy az olasz jobboldali politikus, Rocco Buttiglione fundamentalista, melegellenes nézetei miatt végül nem lehetett az Európai Bizottság tagja. Harnwell és Deva úgy gondolták, hogy a politikus lényegében a katolikus egyház tanítását képviselte csak, és a „szekuláris nyilvánosság” miatt kényszerült arra, hogy visszalépjen a bizottsági pozíciójától. Buttiglione a DHI alapító pártfogójaként szerepel a szervezet honlapján.

A DHI egyik védnöke volt korábban az Európai Parlament egykori elnöke, a német CDU-s Hans-Gert Pöttering is, igaz, ő egy tényfeltáró cikk – amelyben arról írnak, hogy a DHI Bannon-közelbe került, és az amerikai a Vatikán reakciós köreivel szervezkedik azért, hogy aláássák Ferenc pápa agendáját – után 2017-ben lemondott a védnökségről. Magyar szál is van a sztoriban: a DHI honlapja Spaller Endre volt KDNP-s képviselőt említi mint az intézet egyik nemzetközi, parlamenti képviselősködő kapcsolattartóját, csakhogy Spaller 2014 óta nem parlamenti képviselő.

De hogyan került a DHI Bannon bűvkörébe? A Washington Post felidézi, hogy a 2008-ban még Brüsszelben, Nirj Deva asszisztenseként dolgozó Harnwell a kulcsember ebben. A korábban Bannon által főszerkesztett Breitbart portál egyik volt szerzője, Austin Rose hozta őket össze. A brit öt éve, 2014-ben találkozott először az amerikaiaival, mikor a DHI éves kongresszusát szervezte, ahová Bannont is meghívta előadónak. Bár Bannon csak Skype-on jelentkezett be, Harnwell lenyűgözőnek tartotta Bannon előadásmódját, mondandóját, mi több: megjelenését is. A brit azóta Bannonhoz – akit úttörőnek, zseninak tart – hasonlóan hátrafésüli a haját.

Bannon is tart egy kurzust

A Bannon-féle olaszországi képzés célja, hogy „a zsidó-keresztény nyugat” akadémiája legyen, amely felkészíti hallgatóit „az Afrikából érkező tömeges bevándorlás”, az „egyre intenzívebb iszlamizáció” és a szekularizmus ellen. A tanított tárgyak között van filozófia, közgazdaságtan, teológia és történelem is. Maga Bannon is tart majd egy kurzust, éspedig arról, hogyan kell használni a modern médiát. A képzés alapideológiája 2014-re nyúlik vissza, amikor Bannon a Dignitas Humanae Institute tagsága előtt tartott Skype-os beszédében az „iszlám fasizmus”, és egy, a zsidó-keresztény, valamint az iszlám kultúrkör közötti véres konfliktus veszélyére figyelmeztetett, dicsérve egyben az európai szélsőjobboldali pártokat és a hagyományos családmodellt.

NEM EGY ÁTLAGOS TANTEREM LESZ ITT! FOTÓ: WIKIMEDIA

Bannon korábban azzal keltett feltűnést, hogy miután áttette székhelyét az USA-ból Európába, bejelentette, hogy A Mozgalom néven mozgalmat indít, hogy segítse a májusi európai parlamenti választáson a szélsőjobboldali pártokat. Ám sajtóértesülések szerint mind az olasz, Matteo Salvini vezette Lega, mind az osztrák FPÖ, mind a német AfD bizalmatlan Bannonnal szemben. Ez neki nem feltétlenül jelent gondot: az akadémiával az a célja, hogy kinevelje az európai anti-establishment politikusok új generációját.

Még fel kell újítani a kolostort

A „kultúrharcos gladiátorképző” idén júniusban nyitna meg Rómában, de az olasz fővárosban csak ideiglenesen tartózkodnának: 2020-ra már birtokba vennék a kolostort. Itt 250-300 hallgatónak tudnának helyet kínálni, egyben szállást is: a diákok a szerzetesek korábbi celláiban laknának. 

Addig viszont jelentősen át kell építeni a kolostort: gyér a mobillefedettség, jéghidegek a szobák éjszaka, nem beszélve arról, hogy a hó könnyedén elzárja a hegyre vezető utat télen. Hogy a renoválás költségeit ki fizeti, egyelőre rejtély: eddig Steve Bannon az egyetlen olyan adakozó, akinek nyilvánosságra hozták a kilétét. A Dignitas Humanae Institute vezetője, Benjamin Harnwell mindenesetre beköltözött már a kolostorba: rajta kívül két macska, egy idős apát és egy szakács él az intézményben, utóbbi egyben a portás és a kertész munkaköröket is ellátja.

Hogy Harnwell ne unatkozzon, arról a Bannon-féle akadémiaprojekt helyi ellenzői gondoskodnak. A közeli falu, Collepardo lakói rendszeresen felszólaltak, hogy korlátozva van a kolostor megközelítése, ahogy azt is sikerült kiharcolniuk, hogy nekik ne kelljen megfizetniük a turistákon behajtott öteurós belépődíjat. Egy olasz baloldali aktivista, Daniela Bianchi decemberben egy háromszázfős tüntetést is szervezett a Bannon-intézmény ellen. Szerinte érvényteleníteni kell a kolostorhasználatról szóló szerződést, az ultrakonzervatív intézet céljai ugyanis ellentmondanak mindannak, amiért a kolostor a 13. század elején épült.

Ha valakit érdekel, hogyan néz ki a kolostor, itt megnézheti:

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek