+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 22. kedd, 09:43
A feladata az lesz, hogy összehangolja a szórakozóhelyek üzemeltetői és a lakók érdekeit.

Prága városi tanácsosai megválasztották a város első éjszakai polgármesterét Jan Štern személyében. Nem kis feladata van: neki kell közvetítenie lakók és szórakozóhelyek között, hogy mindenkinek jó legyen.

 

Prágában ugyanis igencsak pezsgő az éjszakai élet, olyannyira, hogy a lakóknak helyenként már elegük is van belőle.

 

Šternnek az lesz a feladata, hogy változtasson azon a képen, hogy Prága az olcsó alkohol és az éjszakai klubok városa lenne, úgy, hogy közben azért ne csökkenjen a turistaforgalom, mert az nagyon is jól jön a városnak.

 

A példa egyébként nem egyedi, New Yorkban és Párizsban is alkalmazzák már, sőt, Budapesten is létrejött egy kezdeményezés, úgy volt, hogy tavalyra már lesz is éjszakai polgármester, de egyelőre nem lett.

 

A hazai Night Mayor Bud célja mindenesetre az, hogy mérsékelje és megoldja a város növekvő turisztikai vonzereje és éjszakai élete által okozott problémákat külföldön már bevált, jó gyakorlatok meghonosításával.

 

Másrészt azt is célul tűzte ki, hogy fejlessze Budapest éjszakai közösségi, kulturális és gazdasági életét a nemzetközi NightMayor hálózat tagjaként. Ennek része lenne egy vendéglátóipari „minőségbiztosítási és önszabályozási rendszer" kialakítása és működtetése. A projekt keretében szeretnék tehermentesíteni és szakmailag támogatni a helyi önkormányzatok és hatóságok munkáját is.

 

Az alapvető különbség, hogy míg itthon éttermek, szórakozóhelyek és kocsmák tulajdonosai, Prágában az önkormányzat áll a kezdeményezés mögött.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A komikusból lett államfő jól sakkozott, amikor feloszlatta a parlamentet. Az újban minden bizonnyal meglesz az abszolút többsége is.

A románoknak nem sikerült feljutniuk eddig a Holdra, de a krátereket elég jól ismerik így is.

Hiába zajlik a teátrális balhézás a Lega és az Öt Csillag között a római kormányban, a Lega népszerűsége növekszik.

Itt az exkluzív olvasói Facebook-csoportunk, csatlakozz még ma!

Hogyan áll most az előválasztás szervezése, egyáltalán lesz-e? Megkerestük az érintett feleket, és azt is megtudtuk, volt-e üvöltözés a kutyapárttal az előválasztás miatt.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás