+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 22. kedd, 09:43
A feladata az lesz, hogy összehangolja a szórakozóhelyek üzemeltetői és a lakók érdekeit.

Prága városi tanácsosai megválasztották a város első éjszakai polgármesterét Jan Štern személyében. Nem kis feladata van: neki kell közvetítenie lakók és szórakozóhelyek között, hogy mindenkinek jó legyen.

 

Prágában ugyanis igencsak pezsgő az éjszakai élet, olyannyira, hogy a lakóknak helyenként már elegük is van belőle.

 

Šternnek az lesz a feladata, hogy változtasson azon a képen, hogy Prága az olcsó alkohol és az éjszakai klubok városa lenne, úgy, hogy közben azért ne csökkenjen a turistaforgalom, mert az nagyon is jól jön a városnak.

 

A példa egyébként nem egyedi, New Yorkban és Párizsban is alkalmazzák már, sőt, Budapesten is létrejött egy kezdeményezés, úgy volt, hogy tavalyra már lesz is éjszakai polgármester, de egyelőre nem lett.

 

A hazai Night Mayor Bud célja mindenesetre az, hogy mérsékelje és megoldja a város növekvő turisztikai vonzereje és éjszakai élete által okozott problémákat külföldön már bevált, jó gyakorlatok meghonosításával.

 

Másrészt azt is célul tűzte ki, hogy fejlessze Budapest éjszakai közösségi, kulturális és gazdasági életét a nemzetközi NightMayor hálózat tagjaként. Ennek része lenne egy vendéglátóipari „minőségbiztosítási és önszabályozási rendszer" kialakítása és működtetése. A projekt keretében szeretnék tehermentesíteni és szakmailag támogatni a helyi önkormányzatok és hatóságok munkáját is.

 

Az alapvető különbség, hogy míg itthon éttermek, szórakozóhelyek és kocsmák tulajdonosai, Prágában az önkormányzat áll a kezdeményezés mögött.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Külön szórakoztató lesz, hogy ha Zeman közbelép, Andrej Babiš is szignózhatja miniszterelnökként a saját felmentését.

Mit reagálnak a járókelők, ha a politikát egyszer csak a képükbe nyomják? Kimentünk Puzsér Róbert egyik standupjára, hogy megtudjuk. Videó!

A baloldali pártvezér nem
tudott egyértelműen állást foglalni a brexitkérdésben, szavazótábora bünteti is rendesen a Munkáspártot.

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni a világbajnokságon.

Vajon mennyit költött a busztársaság a bárki által fillérekért beszerezhető műalkotásra?

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Konferencia Közép-Európa kilátásairól az NKE-n szeptember 26-án.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás