Meleg férfival interjúzott egy egyiptomi műsorvezető, börtönre ítélték

Szerző: Illés Gergő
2019.01.21. 18:42

Egyiptomban 2017 óta tilos homoszexuálisokat a médiában megjelentetni, a kormány keményen elnyomja a helyi meleg közösséget.

Meleg férfival interjúzott egy egyiptomi műsorvezető, börtönre ítélték

Háromezer egyiptomi font (kb. 47 000 forint) megfizetésére és egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte egy gízai bíróság Mohamed al-Ghiety egyiptomi műsorvezetőt és médiatulajdonost, mivel az az ő tulajdonában álló LTC televízióban 2018 augusztusában egy meleg férfival készített interjút sugároztak – írja a BBC.

Szakmai vétség, ha valaki melegekkel interjúzik Egyiptomban

A kérdéses interjúban a férfi a hozzá hasonló szexmunkások életéről beszélt. A férfi – aki arcát biztonsága érdekében eltakarták – azt is elmondta, sajnálja saját szexualitását. Az ügy legérdekesebb momemtuma, hogy

al-Ghiety a korábbiakban maga is homofób nézeteket hangoztatott adásaiban.

Mégis, a 2018 augusztusában terjesztett interjú után egy celebek bíróság elé citálásáról elhíresült jogász, Samir Sabry perelte be a műsorvezetőt.

Az ügyet követően a helyi médiaszabályozásért felelős legfelsőbb tanács rögtön két hétre letiltotta a csatorna működését „szakmai vétségekre” hivatkozva. Majd az ügyészként eljáró Sabry azzal gyanúsította meg a médiatulajdonost, hogy „a homoszexualitás gyakorlásából” gazdasági hasznot húz.

Sabry elmondta: pénzbírságán és börtönbüntetésén felül a műsorvezetőt még büntetése letöltése után is egy évre felügyelet alá helyezik. Az ítélet ellen al-Ghiety még fellebbezhet, illetve ezer egyiptomi font megfizetésével óvadékkal szabadulhat. Egyébként a fentebb említett Samir Sabry volt az is, aki nemrég egy egyiptomi színésznőt perelt be „bujaság népszerűsítésének” vádjával, miután az egy átlátszó ruhában mutatkozott. A színésznő végül elnézést kért, így ellene a rettegett jogász ejtette az ügyet.

Tiltott a bujálkodás

Mikor 2017-ben egy kairói koncerten valaki szivárványos zászlót lengetett élő adásban,

az egyiptomi médiatanács megtiltotta, hogy homoszexuálisok szerepeljenek a médiában.

Bár Egyiptomban a homoszexualitás nincs kriminalizálva, a kormány az utóbbi időben keményen elnyomja a helyi LMBT-közösséget. Sokakat közülük „bujálkodás”, immoralitás és blaszfémia miatt állítanak elő. A muszlim többségű országban még továbbra is kínos kérdésnek számít a melegek helyzete, a hatóságok sokszor egy 1961-es, „szokásszerű bujálkodást” kriminalizáló törvényre hivatkozva tartóztatják le a homoszexuálisokat.

Magyarországon is volt egy kisebb csetepaté a homoszexualitás témájának képernyőre vitelét illetően: az M5 közszolgálati csatorna Ez itt a kérdés című műsorában ugyanis nemrég Trombitás Kristóf Hodász András katolikus pappal és Szőnyi Szilárd ex-heti válaszos újságíróval tanakodtak azon, hogyan is lehetne meggyógyítani a homoszexuálisokat. Az eset nagy felháborodást keltett a melegek jogait védő szervezetek részéről, később maga Trombitás is magyarázkodásra készült az ügyben, egyúttal megvádolta a jobboldali médiát, hogy jelen esetben „nem az a lényeg, hogy kinek van igaza, hanem az ellenfelek kartácstüze alatti összezárás”. 

BORÍTÓKÉP: Mohamed al-Ghiety / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek