A korrupcióellenesség román hősnője szeretne az Európai Ügyészség vezetője lenni?

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.21. 17:27

Luxembourgban folytatná a volt DNA-vezér, akinek hivatali idejében nagyon sok korrupt politikus került rácsok mögé, írja a román sajtó.

A korrupcióellenesség román hősnője szeretne az Európai Ügyészség vezetője lenni?

Román hírforrások úgy tudják, hogy Laura Coduța Kövesi, a román Korrupcióellenes Ügynökség (DNA) volt főügyésze megpályázza az Európai Ügyészség főügyészi állását.

A G4Media-ro-nak az Európai Bizottságban dolgozó források erősítették meg az információt, Kövesi maga egyelőre nem erősítette ezt meg.

Az Európai Ügyészséghez ebben a peridósuban kell benyújtani a pályázatokat a főügyészi tisztségre, az eljárásra azonban előbb nemzeti szinten kerül sor. A tagállamoknak márciusig kell véglegesíteniük az európai ügyészek kiválasztási eljárásait. A főügyészt és az európai ügyészeket ezután majd egy erre létrehozott uniós bizottság választja ki, és az Európai Tanácsnak kell jóváhagynia. 

Kövesit tavaly év közepén menesztették a DNA éléről, arra hivatkozva, hogy a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) információival visszaélve, politikai alapon indított eljárásokat egyes politikusokkal szemben.

Tudorel Toader igazságügyminiszter ezért javasolta Kövesi leváltását, amit viszont az erre jogosult Klaus Johannis nem volt hajlandó elfogadni. A román államfő vonakodását legitimálta, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács sem értett egyet az igazságügyminiszterrel.

Tudorel Toader azonban az alkotmánybíróság elé vitte az ügyet, ami Kövesi menesztése mellett döntött. A döntést követően Klaus Johannis államfő július 9-én szóvivőjén keresztül bejelentette:

meneszti pozíciójából Kövesit, akinek hivatali idejében kilenc volt minisztert, huszonegy parlamenti kéviselőt, hat szenátort és egy európai parlamenti képviselőt ítéltek el az általa vezetett DNA vádemelései nyomán.

Már korábban is volt arról petyka, hogy Kövesi esetleg az Európai Ügyészségnél folytatná, ezzel kapcsolatban Toader elmondta, nem gondolja, hogy valakit jutalmazni kellene az elkövetett hibákért, ugyanakkor

az, hogy Románia kit jelöl, egy nyílt versenyen fog eldőlni, ahonnan Kövesi sem zárható ki.

Az Európai Ügyészséghez az Unió 28 tagállama közül 22 csatlakozott. Székhelye az Európai Bírósághoz és az Európai Számvevőszékhez hasonlóan Luxembourgban lesz, működését várhatóan 2020-ban kezdi majd meg.

Az Európai Ügyészség feladata az EU-s költségvetés kárára elkövetett csalásokkal, és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás és vádamalés. Ide tartoznak majd az EU-s pénzeket érintő, 10 ezer eurót meghaladó csalások, vagy a határokon átnyúló áfacsalások.

Az Európai Ügyészség az európai delegált ügyészekre épül, és decentralizáltan működik minden egyes csatlakozó tagállamban.

A luxembourgi központi irodában az európai főügyész és 22 európai ügyész fogja irányítani a technikai és nyomozó állomány munkáját. Az ügyészség a megfelelő nemzeti hatóságokkal egyeztetve kezdeményezheti a gyanúsítottak letartóztatását.

Bárki is legyen a főügyész, ez minket nem nagyon fog érinteni: a magyar kormány ugyanis visszautasítja az Európai Ügyészséghez való csatlakozást. Az erről szóló jobbikos indítványt napirendre sem vették. Mindezt annak ellenére, hogy egy közvélemény-kutatás szerint az állampolgárok túlnyomó többsége egyetért a csatlakozással. Magyarországon kívül Lengyelország, Írország, Dánia és Svédország marad ki az összuniós ügyészségből. Meg persze a brexitelő angolok.

Hadházy Ákos 2018 júliusában aláírásgyűjtésbe kezdett a csatlakozás támogatására, amelynek célja egymillió aláírás összegyűjtése, ehhez később több párt és civil szervezet is csatlakozott. A politikus közlése szerint 2018. július 19. és december 20. között nagyjából 380 ezer aláírást sikerült gyűjtenie, és az akciót egészen a május végi európai parlamenti választásig folytatja.

FOTÓ: TOTPI

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek