Többezren ostromolják a szicíliai házakat 1 euróért kínáló polgármestert

Szerző: Bukovics Martin
2019.01.20. 08:30

Sambuca de Sicilia polgármestere nem hitte, hogy az egész világ felkapja a fejét arra, hogy 1 euróért házat lehet venni a falujában. Azóta megállás nélkül cseng a telefonja, a mailfiókja pedig betelt.

Többezren ostromolják a szicíliai házakat 1 euróért kínáló polgármestert

A magyar sajtóban elsőként az Azonnali írta meg, hogy egy nyugat-szicíliai falu polgármestere azt találta ki az egész régiót aggasztó elnéptelenedés ellen, hogy egy euróért kiárúsítja az összes önkormányzati tulajdonú, többnyire leromlott állapotú ingatlant.

Hiába választották ugyanis meg még 2016-ban az ország legszebb falujává az ötezer fős Sambuca di Siciliát, lakosait sokkal inkább vonzzák az olasz nagyvárosok, mint a tengerparttól félórás autóútra lévő település környékén lévő természetvédelmi terület, a magának külön apellációt is kiharcoló szőlőtermelés és borkultúra, valamint a szaracén hatásokkal teletűzdelt templomok és paloták.

Az egyeurós deal lényege az, hogy az önkormányzat által eladásra kínált ingatlant a vásárlást követő három éven belül, legalább 15 ezer euró (4,8 millió forint) értékben fel kell kell újítania az új tulajdonosának – amennyiben nem teszi ezt meg, az önkormányzat benyeli a lakásvásárláskor letett 5 ezer eurós (1,6 millió forintos) kauciót.

Mindez annyira vonzóan hangzott, hogy azóta a fél világ Sambuca di Sicilia 40-150 négyzetméteres önkormányzati ingatlanjai után érdeklődik.

Giuseppe Cacioppo polgármesternek az akció meghirdetése óta nincs egy nyugodt perce. Már a lakások meghirdetését követő 48 órában tízezrek érdeklődtek nála. „Még csak pár napja fut az akció, de már most tiszta stressz vagyok. Az akciónak szentelt mailfiók tele van, az emberek ezért elkezdtek hívogatni engem. Nincs olyan perc, amikor ne csöngene az a mobiltelefon. Már vagy ezer telefonbeszélgetést lefolytattam azóta. Remélem, nem őrülök bele ebbe!” – fakadt ki a polgármester a CNN-nek.

Spanyolországból, Oroszországból, Dél-Amerikából, Ausztráliából, az Egyesült Államokból és az Egyesült Arab Emirátusokból tárcsázták a leggyakrabban a számát. De volt egy olyan dubai-i nő is, aki az összes eladásra kínált ingatlant megvette volna.

FOTÓ: Guzman / Wikipedia

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek