+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. január 20. vasárnap, 20:17
Öregednek a Stradivari által készített hegedűk, meg akarják menteni a hangjukat az utókor számára. Ehhez azonban csendre van szükség.

Elég nagyszabású projektbe fogtak az olaszországi Cremona városában, a Museo del Violinóban: digitalizálni szeretnék három híres cremonai hangszerkészítő mester, Antonio Stradivari, Amati, Guarneri del Gesù világhírű, antik hangszereinek hangját – számol be a New York Times. Fausto Cacciatori, a múzeum kurátora szerint

 

hiába vigyáznak rájuk, hiába restaurálják őket, a hangszerek öregednek, egy idő után majd egyszerűen nem lehet majd rajtuk játszani, így szükség van rá, hogy eredeti hangjukat megőrizzék az utókornak.

 

Az így életre hívott projektben olyan adatbázist hoznak létre, ami minden olyan lehetséges hangot tartalmaz, amit a hangszereken el lehet játszani. Ehhez négy zenész egész januárban játszani fog két hegedűn, egy brácsán és egy csellón többféle technikával, heti hat nap és napi nyolc órában, mindezt pedig harminckét nagyon érzékeny mikrofon fogja rögzíteni. Annyira érzékenyek, hogy

 

az egész projekt csak úgy lehetséges, hogy a múzeum körüli utcákat lezárták, az embereket pedig megkérték, hogy lehetőleg minél csendesebbek legyenek.

 

Annyira nem vicc ez a dolog, hogy a New York Times cikke felidézi, hogy a legelső felvétel alatt egy közeli kávézóban a barista összetört egy poharat, ami behallatszott a felvételbe.

 

Az elkészült hangadatbázis hangjaiból aztán később majd digitálisan is elő lehet állítani felvételeket.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bécsben is nagyobb stadiont tudtak építeni a magyaroknál ugyanennyi pénzért, de az oroszokhoz képest sehol nem vagyunk költekezésben.

Rengeteg pornószínésznő retteg, hogy elkapta a vírust Nacho Vidaltól. Évek óta vitatéma a felnőttfilmesek védekezése.

Ha küldesz egy tűsarkú cipős és egy pénzeszsákos emojit, az arra utal, hogy strici vagy?
Az USA-ban ez is megtörténhet!

Feleannyian se szavaztak volna Menyhárt Józsefre, mint amennyit pártja, az MKP kapna most egy választáson.

A biztonsági helyzet jelentősen javult az utóbbi hónapokban, így egyre többen vágynak vissza Szíriába. A hazatérőkön kívül már a külföldi kereskedők, sőt az első turisták is megjelentek.

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Tölgyessy Péter jogász-expolitikus a rendszerváltásról ad elő február 20-án.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Egy tangóharmonika, egy ember, egy dal, hat nép. Melyik a legjobb? A bosnyák? A horvát?

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Hiába ugyanis a rengeteg adat, ha nem tudjuk őket kutatható módon megőrizni; márpedig jelenleg még ötlet sincs erre.

És vajon mit keresett a Jobbik évadnyitóján az LMP társelnöke vagy éppen Márki-Zay Péter?

Twitter megosztás Google+ megosztás