+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Pintér Bence
2019. január 20. vasárnap, 20:17
Öregednek a Stradivari által készített hegedűk, meg akarják menteni a hangjukat az utókor számára. Ehhez azonban csendre van szükség.

Elég nagyszabású projektbe fogtak az olaszországi Cremona városában, a Museo del Violinóban: digitalizálni szeretnék három híres cremonai hangszerkészítő mester, Antonio Stradivari, Amati, Guarneri del Gesù világhírű, antik hangszereinek hangját – számol be a New York Times. Fausto Cacciatori, a múzeum kurátora szerint

 

hiába vigyáznak rájuk, hiába restaurálják őket, a hangszerek öregednek, egy idő után majd egyszerűen nem lehet majd rajtuk játszani, így szükség van rá, hogy eredeti hangjukat megőrizzék az utókornak.

 

Az így életre hívott projektben olyan adatbázist hoznak létre, ami minden olyan lehetséges hangot tartalmaz, amit a hangszereken el lehet játszani. Ehhez négy zenész egész januárban játszani fog két hegedűn, egy brácsán és egy csellón többféle technikával, heti hat nap és napi nyolc órában, mindezt pedig harminckét nagyon érzékeny mikrofon fogja rögzíteni. Annyira érzékenyek, hogy

 

az egész projekt csak úgy lehetséges, hogy a múzeum körüli utcákat lezárták, az embereket pedig megkérték, hogy lehetőleg minél csendesebbek legyenek.

 

Annyira nem vicc ez a dolog, hogy a New York Times cikke felidézi, hogy a legelső felvétel alatt egy közeli kávézóban a barista összetört egy poharat, ami behallatszott a felvételbe.

 

Az elkészült hangadatbázis hangjaiból aztán később majd digitálisan is elő lehet állítani felvételeket.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Magyarország a V4-ek közül a legszemetesebb, de még így is jobban állunk, mint az átlag.

Az Azonnali úgy tudja: a Márki-Zay Péter mozgalmát erősítő Lukácsi Katalin még csak egyéni választókerületben sem fog indulni Szolnokon.

Egy új felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő kelet-európai származású diákok többsége bizonytalanságot érez a brexit miatt.

Aki „vitathatatlan” bizonyítékkal áll elő arról, hogy Bielefeld nem létezik, megkapja a pénzt.

2020-tól kezdve három éven át segítenék Marokkót, Etiópiát és Malit, hogy helyi fejlesztésekkel előzzék meg a migrációt.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás