Egy egész város hallgat, hogy egy Stradivarius hangját digitalizálhassák

Szerző: Pintér Bence
2019.01.20. 20:17

Öregednek a Stradivari által készített hegedűk, meg akarják menteni a hangjukat az utókor számára. Ehhez azonban csendre van szükség.

Egy egész város hallgat, hogy egy Stradivarius hangját digitalizálhassák

Elég nagyszabású projektbe fogtak az olaszországi Cremona városában, a Museo del Violinóban: digitalizálni szeretnék három híres cremonai hangszerkészítő mester, Antonio Stradivari, Amati, Guarneri del Gesù világhírű, antik hangszereinek hangját – számol be a New York Times. Fausto Cacciatori, a múzeum kurátora szerint

hiába vigyáznak rájuk, hiába restaurálják őket, a hangszerek öregednek, egy idő után majd egyszerűen nem lehet majd rajtuk játszani, így szükség van rá, hogy eredeti hangjukat megőrizzék az utókornak.

Az így életre hívott projektben olyan adatbázist hoznak létre, ami minden olyan lehetséges hangot tartalmaz, amit a hangszereken el lehet játszani. Ehhez négy zenész egész januárban játszani fog két hegedűn, egy brácsán és egy csellón többféle technikával, heti hat nap és napi nyolc órában, mindezt pedig harminckét nagyon érzékeny mikrofon fogja rögzíteni. Annyira érzékenyek, hogy

az egész projekt csak úgy lehetséges, hogy a múzeum körüli utcákat lezárták, az embereket pedig megkérték, hogy lehetőleg minél csendesebbek legyenek.

Annyira nem vicc ez a dolog, hogy a New York Times cikke felidézi, hogy a legelső felvétel alatt egy közeli kávézóban a barista összetört egy poharat, ami behallatszott a felvételbe.

Az elkészült hangadatbázis hangjaiból aztán később majd digitálisan is elő lehet állítani felvételeket.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek