A szombati tüntetések a francia médiában aratták a legnagyobb sikert

Szerző: Kardos Gábor
2019.01.20. 08:05

Tele volt a francia média a rabszolgatörvény elleni magyar tüntetésekkel szombaton.

A szombati tüntetések a francia médiában aratták a legnagyobb sikert

Itthon még a kormánykritikus sajtó is jobbára csak fanyalgott, hogy nem tüntettek túl sokan szombaton. Alig tűnt fel néhány beszámolóban, hogy több vidéki városban is annyian vagy akár többen vonultak fel, mint Pesten, ami pedig sokkal fontosabb fejlemény, mint a pesti tüntetők száma és

ennek a tiltakozási hullámnak leginkább hírértékkel bíró újdonsága a korábban példátlan vidéki mobilizáció lenne, ha a fősodratú országos sajtó horizontja kiterjedne a belvároson kívülre is.

Csak hát jellemzően nem terjed. Vagy csak egy-egy elejtett félmondat erejéig utalnak a vidéki mobilizációra, de a főcímek kizárólag a pesti helyzetet tükrözik. Pedig a francia Figaronak például feltűnt a vidéki mobilizáció.


A francia sajtóban, és különösen a közszolgálati médiában a szombaton immár szokásos sárgamellényes tüntetések mellett vezető hír volt a rabszolgatörvény elleni magyar tiltakozás is.

Talán '56 óta nem jelentek meg ilyen súllyal a magyarországi események a francia sajtóban, és ez nem túlzás. Nyilván a francia helyzet ellenpontozását akarták ezzel megmutatni az orbánizmust elrettentő példaként bemutatva, ahogy a magyar kormánysajtó is elrettentő példaként bírálja Macront. 

A riportokban kiemelték azt az ellentmondást, hogy a migráció megállítására felesküdött orbáni politika a hiányzó munkaerőt kénytelen túlóráztatással pótolni,

miközben százezrek kivándorlása súlyosbítja a munkaerőhiányt több szektorban.

A már linkelt cikken túl magyar témában írt még egy cikket a Figaro, a francia közmédia két beszámolója pedig itt és itt olvasható.

FOTÓ: Kulcsár Árpád / Azonnali

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek