+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Most, hogy Kleinheisler László külföldi kalandozásai Mészáros Lőrinc horvát csapatában folytatódnak, Guzmics Richárd pedig a kínai másodosztályból gondolkozik rajta, hazatérjen-e az NB I-be, érdemes számot vetni, hol tartanak a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság hősei.

 

A helyzet sajnos elég lehangoló.

 

Mostanra már egyiküket sem lehet a nagy jövő előtt álló fiatalok közé sorolni, és bár néhányan közülük legalább visszafelé nem léptek, elitbajnokság egyedül Nagy Ádámnak jött össze. Sokatmondó adat, hogy az időközben összehozott klubváltásokkor egyikükért sem fizettek – egyszerűen megvárták, amíg lejár a szerződésük. A listára csak azok kerültek fel, akik pályára is léptek Franciaországban. Szóval így állnak azok az emberek, akiknek a rendszerváltás óta látott legjobb magyar nyarat köszönhetjük.

 

Király Gábor

 

Már akkor is levezetőben volt a kapuslegenda, úgyhogy tőle annyira nem is meglepő, hogy a nevelőegyesületéhez tért vissza Szombathelyre. A Haladásban egy ideig jól ment neki, de mostanra már általában nem is ő a kezdőkapus, aminél azért kicsit dicsőségesebb visszavonulásra számított a közönség. Az Eb után már csak egy búcsúra tért vissza a válogatottba.

 

Kádár Tamás

 

Neki annyira bejött az élet, hogy Lengyelországból az ukrán rekordbajnok Dinamo Kijev vitte el, és épp szerződést is hosszabbítottak vele. Az edzője és a szurkolók is szeretik Ukrajnában, az már más kérdés, hogy az angol Newcastle Unitednél nevelkedve sokan reménykedtek kicsit magasabban jegyzett bajnokságban.

 

Lang Ádám

 

Francia szerződést ért a Videoton egykori védőjének az Eb, de azért érdemes kiemelni, hogy a francia bajnokság még európai szinten is kettészakadt: a PSG és a Monaco pénze alatti részleg már eleve egy másik univerzum, de a kiscsapatok semmivel nem jobbak, mint mondjuk a román bajnokság. Ezt bizonyítja, hogy Lang két év dijoni karrier után végül a tavalyi romániai bajnokhoz, a CFR Cluj-hoz került Kolozsvárra.

 

 

Guzmics Richárd

 

Guzmics nem is csak azért lett az Eb hőse, mert jól játszott, hanem azért, mert nagyon mélyről jött vissza: pár évvel korábban még ő adott gólpasszt az első percekben Romániának minden idők egyik legmegalázóbb magyar vereségén Bukarestben, de minden körberöhögés ellenére kiválóan játszott Franciaországban.

 

Sajnos ez csak egy kínai szerződést ért, ráadásul rövid elitliga után a másodosztályban találta magát.

 

Csapata nem hosszabbította meg szerződését, ezért jelenleg az is benne van, hogy a magyar kiesőjelölt Haladáshoz tér haza.

 

Fiola Attila

 

A Felcsút-Székesfehérvár tengelyen kívül nem sikerült az elmozdulása, bár a Videotonnal legalább játszhatott idén az Európa-ligában. 

 

Gera Zoltán

 

Nála nincs kérdés, már ez a szereplés is egy gyönyörű karrier végének számított. 2018-ban a Fradiból vonult vissza.

 

 

Dzsudzsák Balázs

 

Sokan hitték azt, hogy a lendületes játéka visszautat jelent neki Európába, ehhez képest előbb az Egyesült Arab Emírségek elitcsapatához került, azóta pedig már ott is csak egy újonccsapattól keresték meg. Szó volt nála például egy hamburgi szerződésről is, de a hírek szerint akkora fizetést kér, amennyit nem tudtak neki megadni.

 

Kleinheisler László

 

Az egyik legszebb jövő előtt álló játékosnak tűnt: fiatal, gyors, erős, ráadásul pofája is van. A német Werder Bremen igazolta le, de gyorsan visszapakolta a Fradihoz többek közt azért, mert nem tudott megtanulni németül. Utána újra Németországban játszott kicsit Freiburgban, de végül Kazahsztán lett az állomása. Két szezon után az FC Asztana történetének legjobb játékosai közé is beszavazták, és bár orosz érdeklődésről is lehetett hallani, végül fura körülmények között felbontotta idén télen a szerződését, és az NK Osijekhez érkezett.

 

Ez Mészáros Lőrinc eszéki csapata, úgyhogy Kleinheislernek gyakorlatilag teljesen sikerült bejárnia a Nemzeti Együttműködés Rendszerét a Felcsút-Videoton-Fradi-Eszék négyessel.

 

Nagy Ádám

 

A másik nagy reménység volt, de már akkor gyanús volt a bukás lehetősége, amikor a magyar focistáknak hagyományosan rossz döntésnek számító Olaszországba igazolt. A Bolognában azóta is hol játszik, hol nem.

 

Németh Krisztián

 

Ahhoz képest, hogy Liverpoolban nevelkedett, neki is az amerikai Sporting Kansas City volt karrierje csúcsa. Az Eb alatt épp Katarban varázsolt, most megint kijutott az USA-ba.

 

Szalai Ádám

 

Szalai inkább a hazai megítélésén javított, mint a nemzetközin: Németországban általában szeretik, 2014 óta a nemzetközi kupákra is építő Hoffenheim játékosa, ahol ha nem is cipeli hátán a csapatát, de stabil pont.

 

Ebből a szempontból nem volt neki változás Franciaország, idén viszont lehet, hogy leigazolja a török Galatasaray.

 

Azon kevesek egyike, aki nagyjából mindent kihozott magából. 

 

Stieber Zoltán

 

Neki az istennek sem akart összejönni a német másodosztályon kívül semmi Európában, úgyhogy elment Washingtonba.

 

Priskin Tamás

 

A rövid és sikertelen angol karrier után Priskin már a szlovák bajnokságból érkezett az Eb-re, amiről fontos tudni, hogy semmivel nem erősebb a magyarnál. A pozsonyi Slovanból a Fradihoz tudott igazolni 2017-ben, jelenleg pedig a Haladásban van, és a hírek szerint ott is szeretnének tőle megszabadulni valahogy. 

 

Juhász Roland

 

Király és Gera után ő futotta be a legszebb karriert külföldön, de ez még az Eb előtt volt sajnos. Fel sem merült, hogy továbbállna a Videotontól, és a dolgok jelenlegi állása szerint onnan is fog visszavonulni.

 

Korhut Mihály

 

Korhut karrieríve annyira klasszikusan a 1990-es évek hazai focija, hogy szinte 4F Club szól a háttérben. Az Eb után Izraelbe igazolt, 2019-től pedig a ciprusi Aris játékosa. 

 

 

Loverencsics Gergő

 

Talán mondhatjuk az Eb vesztesének: kifejezetten szerették Lengyelországban, ahonnan azért igazolt haza a Fradihoz, mert azzal hitegették, kijutnak a nemzetközi kupák valamelyikébe.

 

Első két meccsén rögtön kikaptak Albánia ezüstérmesétől, a Fradi pedig azóta sem került Európa környékére sem.

 

Elek Ákos

 

Egyszer az Eb előtt igazolt Kínába a Diósgyőrből, aztán egy újabb Diósgyőr után Kazahsztánba igazolt. A Kajrat Almatinál nem tartottak rá igényt idéntől, ezért hazaigazolt. Bár azt mondta korábban, itthon csak Miskolcon szeretne focizni, végül a Videoton lett a befutó. 

 

Bernd Storck

 

Még a legpesszimistábbak is meglepődtek rajta, mekkorát bukott a 2016-ban még az egész torna legjobb edzői közt emlegetett német edző.

 

Nem csak esélytelenül hullott ki vele a magyar válogatott a 2017-es világbajnoki selejtezőkön, de sikerült kikapni még Andorrától is, ami után nyilván nem volt már maradása.

 

2018-ban a belga Royal Excel Mouscron edzője lett, akikkel a 15. helyen áll most a 16 csapatos bajnokságban. Mentségére szóljon, hogy a válogatott lecsúszásáról nem feltétlenül ő tehet: az Eb legjobbjai már karrierjük végén voltak a torna alatt is, a fiatalokból nem tudott kihez nyúlni. Az őt követő belga Georges Leekens gyorsan el is feledtette Storck égését, ugyanis Leekensnél rosszabb szövetségi kapitánya valószínűleg soha nem volt a magyar válogatottnak. 

 

A teljes igazsághoz mindenképp hozzátartozik, hogy bár a világversenyt addig 1986 óta nem látott magyar közönségnek nem volt egyértelmű, addigra már teljesen kettévált minőségben a klubfoci a válogatottól.

 

A jellemzően szervezetlenebb és kevesebb pénzt mozgató válogatottakban mutatott jó teljesítmény már rég nem volt elég nagyobb szerződésekre, hiszen ezeket a jó teljesítményeket általában a klubcsapatoknál gyengébb ellenfelek ellen érték el. Magyarországon ez azért nem jött le, mert nálunk fordítva zajlott le a dolog: a válogatott színtér sokkal erősebb a magyar bajnokságnál, amiből összerakva az elmúlt 15 év legjobb játékosait kijöhetett egy jó nyár. Ez sajnos mostanra kevés ahhoz, hogy valaki egy német vagy olasz középcsapatnál feljebb kerüljön.

 

FOTÓ: UEFA.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A most először közszemlére tett élőlény olyan, mint egy gomba, de úgy viselkedik, mint egy értelmes állat, miközben majdnem 720 neme van.

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás