Az Európai Bizottság még a .eu domaint is elveszi a britektől

Szerző: Illés Gergő
2019.01.19. 19:49

A brit cégek, akik éveket töltöttek azzal, hogy domainneveikkel minél előrébb kerüljenek a keresőmotorokban, most kezdhetik a nulláról az építkezést.

Az Európai Bizottság még a .eu domaint is elveszi a britektől

Nem elég, hogy a britek látványosan nem tudnak egy brexit-megállapodást elfogadtatni a parlament alsóházával, valamint, hogy ebbe többször is majdnem belebukott már a jelenlegi, konzervatív kormány, az Európai Bizottság újabb csapást mérhet a közösséget elhagyó szigetországra: a brexitet követően visszavonhatja az összes, Nagy Britanniában regisztrált .eu domaincímet, tudta meg az Euractiv.

Óriási szívás minden érintettnek

A domainnév elvétele elkerülhetetlennek tűnik, akár megállapodással, akár anélkül hagyja el az Egyesült Királyság az Európai Uniót. A változtatás az Euractiv január 18-i adatai szerint akár negyedmillió honlapot érinthet, ráadásul ezen túl brit magán- és jogi személyek nem lesznek jogosultak .eu domainnév regisztrálására.

A szigorítás az érintett honlapokra nézve óriási fejfájást okozhat: ezek a domainek ugyanis

az intézkedés hatályba lépésétől kezdve 48 órán belül eltűnnek a világhálóról.

Ezen felül az e-mailen való kommunikáció is megnehezülhet, ahogyan a honlapok biztonsági tanúsítványainak domainnevekkel kapcsolatos adatait illetően is felmerülhetnek problémák.

Mindenki kezdheti a nulláról

Innentől az érintett weblapok és az azok mögött álló vállalkozások csak reménykedhetnek, hogy a brit kormánynak végül sikerül kilépési egyezményt kötnie az EU-val, ugyanis ebben az esetben a domainnevek visszavonása csak a kétéves átmeneti időszak leteltével, 2021 január 1-jével történik meg.

Az Euractiv úgy értesült, a változtatások hatása „óriási lehet”, és befolyással lehet a brit vállalkozások gazdasági teljesítményére is: sokan közülük ugyanis éveket töltöttek azzal, hogy jelenlegi domainnevükkel a keresőmotorokban minél előrébb kerülhessenek.

„Ezeknek a cégeknek a nulláról kell újrakezdeniük”

– fogalmazott az Euractiv forrása.

2018 márciusában az Európai Bizottság még arról beszélt, hogy a .eu domainnevek visszavonása a brit regiszterekből csupán lehetőség, és nem szükségszerűség. Ezen bejelentést követően egyébként a Nagy-Britanniában regisztrált .eu domainek száma drasztikusan, körülbelül 100 000-rel csökkent, ám még így is maradt 250 000 érintett weblap.

Ezek üzemeltetői azóta sem kaptak pontos tájékoztatást, mi történik majd az oldalaikkal. Reményeik szerint ugyanakkor az Európai Bizottság olyan átmeneti rendelkezéseket fog előterjeszteni, melyek hatékonyabb váltást tesznek lehetővé a .eu domainnévről. Az Euractiv egyébként a Bizottság főigazgatóságát is megkereste az ügyben, ők azonban nem reagáltak a megkeresésre.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek