Török textilkereskedőkkel pereskedik az FC Barcelona

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.18. 07:35

A katalán klub szerint a Barca néven működő vállalat megsérti jogikat, mivel a csapat beceneve tulajdonképpen egy globális márkanév, ami kizárólag őket illeti meg.

Török textilkereskedőkkel pereskedik az FC Barcelona

Keresetet nyújtott be az FC Barcelona sportklub az isztambuli Barca Textile ellen,

kifogásolva a textilforgalmazó cég névhasználatát, mely a katalánok szerint túlságosan is hajaz a csapat becenevére

számolt be a Hürriyet Daily News. Az ügyben a Barcelonát képviselő török ügyvéd szerint az 1899-ben alapított focicsapatot világszerte Barca/Barça névvel illetik a szurkolók, Törökországban is már jóval a vállalat megalakulása előtt bevett volt ez a megnevezés. A textilcég mindössze 5 éve védette le márkanevét, ezért szeretnék elérni, hogy a bíróság törölje védjegyüket.

Ali Öziçer, a Barca Textile tulajdonosa elmondta, hogy a 22 éves múlttal rendelkező cége több európai országba is exportálja termékeit, de se Németországban, se Olaszországban, vagy bárhol máshol nem adódott probléma a nevükből. A férfi elmondása szerint ráadásul

a cég neve az olasz barca, azaz bárka szóból ered.

A vita hátterében, a többi futballóriáshoz hasonlóan egyre inkább globális szórakoztatóipari vállalatként működő FC Barcelona törökországi terjeszkedése áll.

A klub ugyanis éttermet akart nyitni Isztambulban Barça névvel.

A textilvállalat vezetője ezt megneszelve még a bejegyzés előtt megtámadta az ötlet a hatóságoknál, ami miatt az FC Barcelona is jogi úton próbál elégtételt venni.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek